x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lupta împotriva mucegaiului

Lupta împotriva mucegaiului

de Magda Câmpeanu    |    20 Iun 2009   •   00:00
Lupta împotriva mucegaiului

Igrasia poate deveni un coşmar dacă nu învăţăm să o combatem eficient, ci doar să înlăturăm efectele ei. Pe lângă faptul că mucegaiul oferă o imagine dizgraţioasă, poate duce şi la apariţia unor boli precum hepatita şi pneumonia.

Domnul Ion Ciuculete din com. Galiciuica din jud. Dolj ne-a trimis o scrisoare la redacţie în care ne-a relatat următoarele: "Anul trecut am fost nevoit să-mi repar o bucătărie care nu face corp comun cu locuinţa. Deoarece era prea mică, m-am extins şi i-am adăugat încă două încăperi. Bucătăria veche a devenit dormitor de vară adăugându-i o încăpere destinată bucătăriei şi un spaţiu mic pentru baie.

Materialele de construcţie au fost: bolţari de ciment, nisip, pietriş, multibat şi ciment. Lucrarea a fost întreruptă din cauza constructorilor care au plecat în Italia. Dezamăgirea mea constă în faptul că în încăperile adăugate a apărut mucegaiul. Am apelat la alţi meseriaşi care dau soluţii diferite. Unii spun că trebuie să folosesc vopsea lavabilă, alţii zic că este mai bun varul. Pe plafonul de rigips s-a format mucegaiul, chiar şi pe pereţi. Orice mâncare care rămâne în bucătărie de la o zi la alta prinde mucegai. Vă rog să-mi daţi un sfat cum trebuie să scap de acest fenomen neplăcut".

CE SPUN SPECIALIŞTII
Astfel, am cerut părerea mai multor persoane avizate pentru a oferi o soluţie cititorului nostru. Igrasia poate să apară la pereţii realizaţi din materiale permeabile (cărămidă, bca, ipsos, mortar) care au fost prevăzute cu măsuri incomplete de izolare, ori s-au comis greşeli de execuţie privind hidroizolarea.

Iar principalul factor în apariţia mucegaiului îl constituie umezeala şi de multe ori blocurile de zidărie folosite au un anumit grad de umiditate.

Se poate întâmpla ca în timpul construirii unei construcţii să se tencuiască sau să se hidroizoleze prea repede, iar apa din elementele de construcţie (mortare, betoane) să nu fie eliminată. În felul acesta, pereţii clădirilor pot fi afectaţi de umezeală imediat după construire.

"La ieşirea din fabricaţie, majoritatea materialelor au un grad de umiditate, care pot să absoarbă apa, favorizând apariţia mucegaiului. De aceea, este important să folosim blocuri de zidărie de calitate", consideră specialiştii Ytong.

De asemenea, capacitatea termoizolantă a materialelor scade o dată cu creşterea umidităţii acestora. "Majoritatea constructorilor din România consideră termoizolaţia suplimentară ca fiind o soluţie viabilă. Însă în timp, între zidărie şi stratul de termoizolaţie se acumulează mucegaiul. Soluţia este utilizarea unor blocuri de zidărie cu grad de termoizolaţie ridicat, care să nu mai necesite un strat suplimentar", afirmă specialiştii Ytong.

Blocurile de zidărie de calitate reduc considerabil costurile aferente încălzirii şi răcirii încăperilor şi elimină astfel necesitatea utilizării unui sistem de termoizolaţie suplimentară. "Există blocuri de zidărie care conţin milioane de pori minusculi plini cu aer, având ca urmare o densitate relativ scăzută. Aceşti pori împiedică transferul termic de la interior către exterior şi invers. Climatul interior este protejat în orice anotimp de frigul şi căldură din exterior datorită capacităţii proprii de termoizolaţie", spun specialiştii Ytong.

ELIMINAREA CAUZEI
Pe piaţă există o serie de produse antimucegai, dar acestea nu sunt eficiente pe termen lung. Înlăturând mucegaiul cu o soluţie antimucegai şi vopsind peretele, nu vom soluţiona această problemă. Deşi nu va mai avea vizibilitate, mucegaiul va continua să se dezvolte în interiorul peretelui şi va elimina spori, menţinând un climat nesănătos.

Pentru eliminarea surselor producătoare de umezeală se recomandă ventilarea şi încălzirea corectă a încăperilor. De asemenea, pentru controlul umidităţii şi rezolvarea problemelor cauzate de condens, este bine să avem în camera respectivă o ventilaţie hidroreglabilă, un umidificator şi un dezumidificator.

 

O INVENŢIE INGENIOASĂ
O metodă înregistrată la OSIM şi realizată de conf. univ. dr. ing. Ioan Haş are ca obiect un procedeu de oprire şi înlăturare a igrasiei din fundaţiile, soclurile şi pereţii unei clădiri. Procedeul conform invenţiei prevede defăşurarea lucrărilor în patru etape mari, în care sunt cuprinse mai multe faze, ce se repetă pe parcursul fiecărei etape.

În prima etapă, se execută pe jumătate din grosimea zidului o nişă de înălţimea unuia sau mai multor rânduri de cărămidă, apoi se introduce o bucată de folie hidroizolantă flexibilă. Folia va fi croită sub o formă dreptunghiulară care să permită acoperirea feţei de jos a nişei şi a celorlalţi trei pereţi laterali, pe toată înălţimea lor.

În cazul unor folii subţiri, se vor putea utiliza două sau mai multe straturi de folii lipite între ele cu bitum sau cu alt material adeziv, apoi se va reface zidăria din nişa creată, utilizând cărămizi de aceeaşi grosime cu cele extrase, legându-le cu mortar de ciment de tip RIM, iar în continuare, în alte trei etape similare, se vor crea asemenea nişe, alternativ, în şah, pe ambele feţe ale zidului afectat de igrasie, suprapunând între ele foliile din faze diferite.

Avantajul acestui procedeu este că, executat corect, are o siguranţă de 100% în eliminarea igrasiei, nu necesită utilaje speciale, iar cheltuielile materiale sunt reduse. Volumul mare de manoperă şi accesul la baza peretelui pe ambele feţe pot constitui însă un dezavantaj.

O persoană cu o calificare medie poate realiza această operaţiune dacă are autorizaţie de construire cu documentaţie legală, inclusiv expertiză de rezistenţă.

 

Specialiştii bricostore ne învaţă cum să tratăm umiditatea
Pasul 1. Îndepărtaţi cu un şpaclu părţile distruse, apoi finisaţi cu o bandă abrazivă;

Pasul 2. Spălaţi bine cu o soluţie de hipoclorit până dispar petele de mucegai;

Pasul 3. După curăţare se recomandă pulverizarea soluţiei pentru mai bună impregnare;

Pasul 4. Aplicaţi un strat de grund folosind o rolă, o bidinea sau o pensulă;

Pasul 5. După uscarea suprafeţei tratate, aceasta se nisează cu glet sau chit;

Pasul 6. Aplicaţi două straturi de vopsea cu proprietăţi antimucegai.


"Expunerea la mucegai creşte riscul de apariţie a unor afecţiuni respiratorii (rinite, laringite, bronşite, bronsiolite, pneumonii) infecţioase sau alergice atât la adulţi, cât şi la copii. Cei mici pot dezvolta mai ales dacă au antecedente familiale de boli alergice, sensibilizare alergică la mucegai, care în timp se manifestă cu simptome de rinită, sau astm alergic de grade diferite de severitate. În cazul apariţiei primelor semne şi simptome de boală alergică trebuie să vă adresaţi unui medic specialist alergolog pentru stabilirea tratamentului optim necesar"
spune dr. Schifirnet Monica, medic specialist Alergologie şi Imunologie la Clinica Gral Medical

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine