x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Patru preşedinţi de granit - Capodopera de la Mount Rushmore National Memorial

Patru preşedinţi de granit - Capodopera de la Mount Rushmore National Memorial

05 Apr 2008   •   00:00

În apropiere de Keystone, South Dakota, un monument impresionant a fost construit pentru a celebra primii 150 de ani din istoria modernă a naţiunii americane. La dimensiuni impresionante au fost sculptate în granit chipurile a patru preşedinţi americani: George Washington (1732-1799), Thomas Jefferson (1743-1826), Theodore Roosevelt (1858-1919) şi Abraham Lincoln (1809-1865).

În apropiere de Keystone, South Dakota, un monument impresionant a fost construit pentru a celebra primii 150 de ani din istoria modernă a naţiunii americane. La dimensiuni impresionante au fost sculptate în granit chipurile a patru preşedinţi americani: George Washington (1732-1799), Thomas Jefferson (1743-1826), Theodore Roosevelt (1858-1919) şi Abraham Lincoln (1809-1865). Întregul complex muzeal, situat la o altitudine de 1.745 de metri deasupra mării şi acoperind o suprafaţă totală de 5,17 km pătraţi, atrage anual peste două milioane de vizitatori.

 

Pe terenul indienilor Sioux

Muntele, aflat iniţial în stăpânirea triburilor Lakota Sioux, cunoscut sub numele de Six Grandfathers, a fost rebotezat după un eminent avocat new-yorkez, Charles E. Rushmore, în timpul unei expediţii ce a avut loc în anul 1885. Istoria acestui teritoriu este controversată, preluarea acestuia de către autorităţile Statelor Unite fiind contestată de indienii nativi americani, care invocă o clauză controversată a Tratatului de la Fort Laramie (1868), după războiul de pe Black Hills.

 

Revendicările organizaţiei American Indian Movement au culminat recent cu ocuparea zonei de către tineri activişti, alături de bătrâni şi copii indieni, care au instalat un altar simbolic în vârful muntelui şi au desfăşurat un linţoliu cenuşiu deasupra feţelor celor patru preşedinţi, care, conform declaraţiei liderului Lame Deer, “vor trebui să rămână murdare până când tratatul semnat cu noi va fi integral respectat”.

 

Talent şi tenacitate

Ideea a fost lansată de istoricul Doane Robinson în 1924, un om obsedat de promovarea turismului în Dakota. El l-a convins pe Gutzon Borglum să accepte lucrarea, acesta fiind un sculptor care îşi căpătase notorietatea cu un bazorelief dedicat Confederaţiei în Georgia. Congresul a autorizat execuţia Memo­rialului la 3 martie 1925, iar preşedintele Cooldige insista ca alături de portretul lui George Washington să fie imortalizate chipurile a trei senatori, doi republicani şi un democrat.

Proiectul artistului a avut însă prioritate, acesta oprindu-se la fi­gurile a patru foşti preşedinţi, pentru excepţionala lor contribuţie la consolidarea Republicii şi extinderea te­ritoriilor sale.

 

Lucrările au demarat la 4 octombrie 1927 şi s-au sfârşit la 31 octombrie 1941, Gutzon Borglum fiind ajutat de 400 de sculptori pentru a ciopli şi finisa, timp de 14 ani, colosalele portrete înalte de 18 metri. Gutzon nu a avut bucuria de a-şi vedea opera desăvârşită, el decedând în urma unei embolii în martie 1941.

Monumentul a fost terminat de fiul său, Lincoln Borglum, asistat îndeaproape de inginerul Julian Spotts, cel care a asigurat infrastructura.

 

Materialul natural

Muntele Rushmore, cel mai înalt din zonă, este alcătuit în cea mai mare parte din piatră fin cristalizată, nu foarte dură. Sculptura a fost executată pe versantul de nord-vest, în batholit, un granit magmatic datând din Era Precambiană şi având în compoziţie minerale din categoria cuarţurilor, feldspaţiilor, moscovitului şi  biotitei.

Muntele, ca de altfel întreaga re­giune Black Hills, a fost mii de ani expus eroziunii şi fortunilor de nisip, specialiştii estimând că aceste fe­nomene naturale au diminuat înăl­ţimea masivului, în 70 de milioane de ani, cu aproximativ 4.000 de metri.

×
Subiecte în articol: constructii celebre