x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Relaxare cotidiana

Relaxare cotidiana

01 Iun 2005   •   00:00

Modificarile aduse compartimentarii initiale ale acestui apartament au prilejuit o reconcepere a intregului ambient, devenit acum minimalist, perfect pentru un cuplu de tineri casatoriti. O lucrare semnata de arhitectul Stefan Bianco de la biroul Prographic Studio.

Demersul arhitectului in materializarea unui proiect este precedat de discutii detaliate cu viitorii beneficiari. Foarte important este ca specialistul sa inteleaga asteptarile proprietarului, sa fie pana la urma un psiholog care, in urma informatiilor culese, sa transpuna in practica un ambient adaptat stilului de viata al locatarilor. Pe de alta parte, proprietarii trebuie sa comunice explicit ceea ce-si doresc. O buna colaborare intre arhitect si beneficiar incepe inca de la prima intalnire. Restul vine de la sine, cum a fost si in cazul de fata, iar rezultatul este pe masura.

Dar ce si-au dorit proprietarii acestei locuint e? Mai mult spatiu, un interior simplu, in care functiunile sa fie mai degraba sugerate, decat impuse si o evadare din "limitarea compartimentarii standardizate" a spatiului, dar respectand dimensiunile acestuia. In plus, obiecte putine, insa de impact, mobilier strict necesar, dar cu un design care sa se impuna. Altfel spus, o locuinta decorata si dotata cu un strict necesar de cea mai buna calitate, care sa ofere o stare de confort, sa nu oboseasca privirea prin obiecte masive sau culori tari intinse pe sufrafete mari, dar care, in ciuda simplitatii, sa fie totusi sofisticata.

Modificari spectaculoase

Apartamentul este situat la ultimul nivel, accesul realizandu-se, inainte de a fi remodelat, din terasa blocului. Interiorul era separat de casa scarii si de lift prin zidurile corespondente camarii.

In rest, compartimentarea era foarte intortocheata, cu holuri meschine intre camere. Traversarea apartamentului de la bucatarie la baie constituia o intreaga aventura, ce presupunea trecerea prin camera de zi si disconfortul de a deschide pe parcursul traseului patru usi interioare.

Arhitectul a debarasat de complicatii inutile schema de impartire a functiunilor. A inceput prin conceperea unui acces principal in locuinta, direct din casa scarii, camara fiind transformata in hol de intrare. Cele trei incaperi initiale au fost remodelate, rezultand doua: un living spatios care comunica deschis cu bucataria si, respectiv, dormitorul.

La acestea se adauga, ca si functiuni, bucataria, WC-ul de serviciu, baia si biroul, original marcat prin chaise-longue-ul Corbusier pe care se poate "lucra" comod cu laptopul.

Pentru ca proprietarul a vrut o imagine atipica la interior, arhitectul a reconceput baia, ai carei pereti curbi se citesc expresiv atat catre zona diurna, cat si catre cea nocturna. In plus, rezolvarea volumetrica a plafonului, diferenta de nivel ce contureaza tusa perimetrala partiala a camerei de zi, succesiunea naturala, fluida a destinatiilor descriu o imagine ancorata in actualitate a unei locuinte "smulse" din anonimatul sablonului "de bloc".

Adela Parvu
Arhiva Ideal Decor
×