x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Agenda gurmanda

Agenda gurmanda

18 Oct 2006   •   00:00
Agenda gurmanda

Evenimente

IN TARA
Expozitie Constantin Daradici (1 septembrie - 31 octombrie). Galeria de arta "Casa Vernescu" gazduieste in aceasta perioada expozitia de pictura semnata de Constantin Daradici. Tablourile pictate in ulei, expuse in sala restaurantului, pot fi admirate in timpul cinei, dar pot fi si cumparate de catre cei interesati. (C.C.)

Concurs de bauturi alcoolice. Bucuresti, 18 octombrie. Este singurul concurs national organizat de o societate specializata in targuri si expozitii, avand si un juriu avizat.

ROMHOTEL. Bucuresti, 19-22 octombrie. Cele mai noi dotari specifice bucatariilor profesionale, tendintelor in moda decoratiunilor interioare hoteliere, dar si pentru activitati de petrecere a timpului liber.

ExpoDrink. Bucuresti, 19-22 octombrie. In cadrul acestui eveniment sunt organizate competitiile "Barista Cup" si "Wine Master 2006".

Expozitie Constantin Daradici (1 septembrie - 31 octombrie). Galeria de arta "Casa Vernescu" gazduieste in aceasta perioada expozitia de pictura semnata de Constantin Daradici. Tablourile pictate in ulei, expuse in sala restaurantului, pot fi admirate in timpul cinei, dar pot fi si cumparate de catre cei interesati. (C.C.)

IN LUME
Conferinta WACS. Helsinki, 19-22 octombrie. Reprezentanti ai comunitatii bucatarilor din Romania vor participa ca raportori la acest eveniment.

Festivalul mancarurilor vegetariene. Boston, 21 octombrie. Cei care vor sa se hraneasca sanatos vor gasi aici de la preparate pana la ultimele tendinte, explicate de cei mai mari bucatari din SUA.

Festivalul Carnatilor Csabai. Bekescsaba, Ungaria, 19-22 octombrie. Invitati speciali la eveniment sunt membrii Fanfarei Crisurilor CFR din Romania, care vor asigura atmosfera pentru gurmanzi. (C.C.)

Pauza de cafea

CARMEN DRAGAN
M-am hotarat! Toamna aceasta imi schimb garderoba! Daca Grimond de La Reyni"re sustinea ca singura geografie care nu-i plictisitoare este cea gurmanda, eu cred ca singura moda care nu-i trecatoare este cea "culinara"! Pentru diminetile racoroase, voi imbraca o bluza din frunze de varza alba. Pe deasupra imi voi pune o pelerina din frunze de varza rosie, iar fusta va fi din bobite mari de orez alb, cusute cu fire de patrunjel. Delicioasa combinatie! Daca amiaza va fi mai calduta, o rochie galbena din gutui amarui, cu buline albe de zahar imi va indulci intreaga zi. Iar seara… dau frau liber celor mai indraznete fantezii! Ce-ati spune de o rochie mov din prunele parfumate, cu un colier maroniu din miezuri de nuca? Sau de o bluza colorata din rosii, ardei si gogosari, in combinatie cu o fusta din feliute de cartofi? Prajiti daca se poate! Pentru o seara la teatru as prefera un costum din pere galbene sau un sarafan din mere verzi, iar pentru o cina romantica, cea mai potrivita ar fi o rochie lunga din struguri negri aromati. La asa toamna bogata, asa moda "parfumata"!

Meniuri cu timbru

Aurica Marin, Bucuresti: "Pentru ca nu am timp mereu sa gatesc cu legume proaspete, obisnuiesc sa cumpar din cele congelate. Nu intotdeauna le folosesc imediat ce le-am achizitionat si as vrea sa stiu ce pot face pentru a le decongela astfel incat sa nu le stric gustul."
Nu trebuie sa va grabiti si sa puneti punga in care se afla legumele congelate sub un jet de apa, fie el si rece. Acestea trebuie lasate sa se decongeleze la temperatura camerei, chiar daca operatiunea va dura destul de mult. Dupa ce s-au decongelat, se introduc la fiert intr-un vas cu putina apa clocotita si margarina sau unt. In timpul fierberii, vasul se acopera cu un capac, astfel incat fierberea sa fie mai rapida si aroma legumelor sa nu se piarda. Apoi, pot fi folosite la preparatul pe care doriti sa il realizati.

Maria Ivanescu, Bucuresti: "As vrea sa cumpar o cantitate mai mare de fructe, pentru ca nu ajung foarte des la piata sa le pot achizitiona in fiecare zi proaspete. Nu stiu ce sa fac, pentru ca de cele mai multe ori se strica dupa doua-trei zile."
Pentru a pastra fructele cat mai mult timp, alegeti de fiecare data fructe sanatoase, care sa nu fie batute sau stricate. Aveti grija ca acestea sa aiba codita intreaga, pentru ca este un semn al prospetimii lor. Odata ajunsa acasa, trebuie sa le impachetati pe fiecare in cate o coala de hartie si sa le puneti in ladite. Nu trebuie depozitate in aceeasi incapere cu muraturile, pentru ca vor imprumuta mirosul acestora. Temperatura din camera de pastrare nu trebuie sa fie mai mare de 4ÞC, iar incaperea sa fie bine aerisita in prealabil. (Cristina Andreea Calin)

"Decat sa mananc paine cu unt si sa ma uit in pamant, mai bine mananc paine cu sare si ma uit la soare" - proverb romanesc
×
Subiecte în articol: octombrie