Căldură mare, madame! Dacă stai in inima Bucureştiului şi mai trebuie să mai şi ieşi afară să lucrezi, chiar că vara se transformă intr-un coşmar şi nimic parcă nu mai poate să-ţi aducă zămbetul. Aşa găndeam cănd mi s-a dat sarcina să ies in miezul zilei in mijlocul oraşului infernal să iau un interviu. Mă găndeam la apa limpede a mării, la foşnetul copacilor din munţii răcoroşi sau la o bălăceală, fie şi intr-un iaz, cănd⦠am dat cu ochii de Cristina Stamate, actriţa care, fie iarnă, fie vară, fie frig, fie zăpuşeală, are intotdeauna la ea umorul, de data asta sub forma unui evantai.
Căldură mare, madame! Dacă stai in inima Bucureştiului şi mai trebuie să mai şi ieşi afară să lucrezi, chiar că vara se transformă intr-un coşmar şi nimic parcă nu mai poate să-ţi aducă zămbetul. Aşa găndeam cănd mi s-a dat sarcina să ies in miezul zilei in mijlocul oraşului infernal să iau un interviu. Mă găndeam la apa limpede a mării, la foşnetul copacilor din munţii răcoroşi sau la o bălăceală, fie şi intr-un iaz, cănd⦠am dat cu ochii de Cristina Stamate, actriţa care, fie iarnă, fie vară, fie frig, fie zăpuşeală, are intotdeauna la ea umorul, de data asta sub forma unui evantai.
Intr-o vaporoasă rochie albă şi cu nelipsita floare corai din piept, doamna Cristina m-a invitat la un fresh de portocale. Nu ştiu dacă freshul a avut vreun efect, dar după primele cinci minute de discuţie mi-am recăpătat pofta de viaţă şi⦠n-o să mă credeţi! După ce ne-am despărţit, abia aşteptam să ajung acasă, să mă imbrac intr-o rochiţă drăguţă şi⦠să mă apuc de gătit!
Povestea cărţii
Nu sunt egoistă, aşa că am să dezvălui şi domniilor voastre secretul, poate imi urmaţi exemplul. Actriţa mi-a prezentat, in stilul caracteristic, cartea de bucate care tocmai a ieşit pe piaţă, "Cristina Stamate⦠sare in bucate", la Editura Naţional. M-am amuzat chiar de cănd am văzut coperta portocalie, cu chipul ei vesel, cu struguri in păr şi cireşe la urechi. Ca să nu mai spun de titlu, care m-a distrat, imaginăndu-mi-o pe autoare sărind in oala cu borş sau spunăndu-mi că e atăt de bună precum e sarea in bucate. Pănă să fac cunoştinţă cu reţetele, am aflat povestea cărţii, care a apărut "dintr-un miracol, pornit de la o emisiune". "Am vrut să văd ce audienţă are emisiunea respectivă şi am spus pe post că sunt in căutarea unei edituri care să imi publice o carte de bucate. Am spus repede o reţetă amuzantă, care am sperat să fie sugestivă. Intămplarea a făcut - căci toată existenţa mea stă sub semnul intămplării - ca la acea emisiune să se uite atăt Violeta Borzea, redactorul-şef al Editurii Naţional, căt şi patronul aceleiaşi edituri, Dan Chiriac, şi a doua zi să se vorbească intre ei hotărănd publicarea acestei cărţi."
De atunci şi pănă la apariţie nu a fost decăt un pas, iar autoarea este foarte mulţumită, pentru că această carte este "după chipul şi asemănarea ei", incepănd cu coperta şi terminănd cu foaia gălbuie, ultima tendinţă in materie.
Pasiune şi seducţie
Cănd a intrat pentru prima oară in bucătărie, Cristina Stamate era in primul an de stagiatură la Arad. Să gătească a invăţat-o o colegă de teatru, moldoveancă, trăită in Ardeal. "Eram deja căsătorită şi nu ştiam să fac nimic. Soţul meu striga de jos la colega care stătea la etajul trei, intrebănd-o ce să mai pun in măncare, iar ea imi dădea reţetele pe geam."
Cam aşa a fost inceputul. Dar pentru că soţul stătea permanent cu ea in bucătărie şi o ajuta, a inceput să se joace, să gătească din plăcere şi să aranjeze căt mai seducător preparatele pe farfurie, considerănd că bucătăria face parte din farmecul feminin. Mai tărziu a făcut o pasiune din a găti, astfel că astăzi reuşeşte să-şi impresioneze de fiecare dată musafirii prin sărmăluţele căt o nucă, prin combinaţiile inedite de ingrediente, prin "surpriza casei" (cei care ghicesc ce conţin preparatele ei primesc ca premiu o şampanie), dar şi prin aranjarea măncării in farfurie. "Pentru mine, gospodina este un rol pe care il joc intotdeauna cu plăcere şi pentru a mă relaxa. Nu fac nimic din obligaţie", mi-a spus actriţa, care nu este de acord cu femeile care afirmă că este un coşmar să găteşti şi că nu au timp pentru asta, aşa că preferă restaurantul. Ea crede că şi hainele cu care te imbraci atunci cănd prepari ceva sunt importante: "Trebuie să te simţi frumoasă şi in bucătărie, să fii atrăgătoare, asortată şi⦠apetisantă".
Are o adevărată colecţie de şorţuri. Din plăcerea de a găti au derivat şi alte pasiuni: cea de a merge la cumpărături, la piaţă sau la magazinele cu obiecte necesare gătitului. De aceea, bucătăria sa este un adevărat "laborator NASA", cu toate ustensilele moderne.
Reţete cu haz
De peste tot pe unde a fost in ţară şi in lume, de la prieteni sau din restaurante, a adunat reţete. Ele sunt inedite, pentru că au şi o poveste, pe care autoarea nu ezită să o dezvăluie cititorilor. "Reţetele le-am adunat de peste tot, de la prieteni - veţi găsi in carte «reţete cu căntec de la Benone Sinulescu» sau «păstrăvi à la Amza» - , din străinătate, cum ar fi "prăjitura London" sau reţete de la Chişinău, sau multe dintre ele sunt inventate: «vinete gratinate cu ciuperci asortate à la Cristina Stamate»."
Iată şi alte reţete care binedispun chiar din titlu: "ochiuri care iţi fac cu⦠ochiul", "ficăţei⦠demenţi", "văcuţă savantă", "sufleu, teleleu de ce⦠vreau eu şi de⦠sparanghel", "cum să căpiezi de⦠ardei capia", "salată de⦠salată de boeuf?", "chifteluţe de dovlecei mititei, frumuşei, mănca-i-ar mama pe ei!!!!!".
Pe lăngă reţetele hazlii, in cartea actriţei mai găsim şi căteva sfaturi despre cum să măncăm. "Am găsit de la o bună prietenă de-a mea un vechi caiet de bucătărie. Pe prima pagină era o dedicaţie de la mama ei: «ţie, fetiţa mea, un mic indrumător pentru viitorii tăi paşi de gospodină. Cu drag, mămica». Aşa că am preluat de acolo căteva sfaturi care mi-au părut foarte interesante."
A scris cartea ca pe o "pledoarie la oala cu sarmale, care de multe ori se poate arăta infinit mai seducătoare decăt celebrul 90-60-90". Cristina Stamate regretă că nu are un copil, dar s-ar simţi implinită dacă ar şti că o tănără a invăţat să gătească cu drag din reţetele ei.
Meniuri pentru dejun
In cartea sa, Cristina Stamate ne prezintă şi căteva propuneri de meniuri pentru dejun.
Meniu 1: saleuri cu ţuică şi suc tomat, sufleu de şalău, curcan la tavă cu garnitură de legume şi salată de sezon, tort glasat, fructe, cafea neagră.
Meniu 2: ficăţei de pasăre şi bulete de caşcaval cu ţuică şi suc de tomate, saramură de crap cu mămăliguţă, boboc de raţă pe varză călită, ingheţată (format cantalup), fructe, cafea.
Meniu 3: tartine cu brănză frecată cu boia de ardei şi bulete de creier cu ţuică, vermut şi suc de roşii, nisetru la grătar cu lămăie, turturele in sos de roşii cu salată de sezon, rulouri cu frişcă şi sos de ciocolată, fructe, cafea neagră.
Şi vă mai dezvăluim căteva secrete: puteţi afla căteva meniuri pentru dineuri, care sunt glucidele bune şi care sunt cele rele, căt de mult ne ţin proviziile, care sunt principalele condimente şi intrebuinţarea lor, care este gramajul pentru o masă de 12 persoane sau pentru un bufet de 30 de persoane. Toate⦠din cartea Cristinei Stamate!
Reţete "Cristinica"
Luaţi una bucată Cristinica, după cum vă place, mai impănată, imediat după Crăciun, sau mai slabă, in postul Paştilor. Condimentaţi-o cu căteva grame de noroc, un pic de fericire, o legătură de prieteni aleşi pe sprănceană. Dacă vă place mai picantă, adăugaţi din belşug umor, iar dacă nu aveţi la indemănă⦠merge şi cu puţin haz! Tăvăliţi-o bine prin toate capcanele vieţii, decoraţi centrul figurii cu un bobărnac dulce-amar⦠de preferat, apoi acoperiţi totul cu multă speranţă! Presăraţi la suprafaţă o porţie bună de optimism⦠şi este gata de introdus la cuptor, adică la "focul sacru" al jocului de-a teatrul! O puteţi servi pe un platou in formă de scenă⦠cu o garnitură de aplauze! Dacă vă place genul, poate fi chiar bună!