x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate pe rit vechi

Bucate pe rit vechi

15 Aug 2007   •   00:00

Lipovenii reprezintă una dintre cele mai mici comunităţi minoritare din Romănia, numărănd aproximativ 40.000 de persoane. Cei mai mulţi dintre ei trăiesc in Delta Dunării.

Lipovenii reprezintă una dintre cele mai mici comunităţi minoritare din Romănia, numărănd aproximativ 40.000 de persoane. Cei mai mulţi dintre ei trăiesc in Delta Dunării. Plecaţi din Rusia in secolul al XVII-lea din cauza prigoanei religioase, s-au stabilit pe malurile Dunării tocmai pentru a putea practica in continuare pescuitul, activitatea lor tradiţională.

Imagini idilice

In acele vremuri ei puteau fi văzuţi pe drumuri, mergănd in zilele de iarmaroc cu căruţe incărcate cu coşuri impletite din tei, ducănd mere, fructe uscate şi afumate şi verdeţuri proaspete. După spargerea iarmarocului, ii vedeai cu căruţele trase la o cărciumioară din marginea tărgului, unde bărbaţii cu capul descoperit, făcănd o inchinăciune largă, sorbeau un pahar, două de vin, sub privirea tăcută a femeilor, care işi aşteptau răbdătoare soţii in căruţe. Din cănd in cănd se auzea din crăşmă un inceput de căntec, prelung şi trist, in care se jelea soarta unui fugar.

Şi astăzi ei păstrează sărbătorile ortodoxe de rit vechi. Acesta a fost şi motivul pentru care au ales calea pribegiei: Petru cel Mare voia modernism, ei doreau păstrarea tradiţiilor. In spiritul acestora, lipovenii din Romănia işi desfăşoară toate activităţile in jurul Bisericii, fiind una dintre cele mai conservatoare minorităţi. Pănă şi sărbătoarea Anului Nou este una puternic religioasă. Pe lăngă slujbele de la biserică, gospodinele se ingrijesc şi de bucate preparănd: jarcovia (un fel de măncare de castraveţi muraţi cu carne), holodeţ (asemănătoare piftiei) şi multe prăjituri de tot felul.

Dacă ajungi să fii oaspete in casa lipoveanului, atunci să ştii sigur că vei fi tratat ca un rege. Nu vei primi numai bucate alese, dar vei fi invitat şi in baia cu aburi, ceremonie care este insemnul ospitalităţii lipovene.

Blini (clătite cu urdă sau brănză)

Ingrediente: 700 ml lapte, drojdie de bere căt o nucă, 50 g unt, două ouă, 300 g făină, o linguriţă de zahăr, un vărf de cuţit de sare, 300 g urdă sau brănză nu foarte sărată.

Preparare: In 200 ml lapte călduţ se adaugă drojdia de bere şi puţină făină, după care se pune la cald pănă creşte compoziţia. Se amestecă apoi cu 50 g unt topit, un ou, un vărf de cuţit de sare, o linguriţă de zahăr, 300 g făină şi 500 ml lapte. Clătitele obţinute prin prăjire, pe o parte şi pe alta in tigaie (care se unge de preferat cu untură proaspătă), se umplu cu amestecul obţinut din 300 g urdă sau brănză, amestecate cu un ou sau cu o ceşcuţă de smăntănă. După ce se fac rulouri, clătitele pot fi introduse in cuptor pentru căteva minute. Se servesc cu smăntănă sau cu miere de albine.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară