x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Concurs de închistrit

Concurs de închistrit

de Maria Belu    |    19 Mar 2008   •   00:00

Ce-a de-a cincea ediţie a Festivalului de încondeiat ouă s-a desfăşurat la Ciocăneşti, Suceava, între 7 şi 9 martie 2008.

Universul a luat naştere dintr-un ou. Forma sa sferică (cercul fiind simbolul infinitului) şi misterul pe care acesta îl cuprinde (în miezul oului se formează o altă viaţă) îl înscriu într-o mitologie a Începuturilor.

Originea colorării ouălor se pierde în negura epocii precreştine, din timpurile când Anul Nou se sărbătorea la echinocţiul de primăvară. Folclorul conservă mai multe legende creştine, dintre care cea mai răspândită relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Datorită încărcăturii simbolice religioase, ouăle încondeiate sunt folosite nu numai ca obiect de decor, dar şi în practicarea unor ritualuri “de încondeiere”, din care semnificativ este cel practicat în Bucovina.

 

Din nou, la Ciocăneşti

Ce-a de-a cincea ediţie a Festivalului de încondeiat ouă s-a desfăşurat la Ciocăneşti, Suceava, între 7 şi 9 martie 2008. Evenimentul a fost bine structurat. În prima zi a avut loc la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate din localitate, în cadrul simpozionului “Arta încondeierii oului în România şi în lume”, o întâlnire a mai multor scriitori bucovineni. Gheorghe Paţa (autorul legendei “Oul de aur”), Gheorghe Grigoreanu şi Gheorghe Vicol au vorbit despre arta încondeierii (“închistririi”).

A doua zi, la 8 martie a.c., a avut loc concursul de ouă încondeiate, la care s-au înscris peste 100 de persoane din toată ţara, dar şi din Repu­blica Moldova şi Ucraina. Toţi participanţii au fost îmbrăcaţi în costume populare tradiţio­nale. La final s-a organizat, pentru prima oară, şi un concurs gastronomic, cu preparate tradiţionale pe bază de ouă.

În ultima zi a festiva­lului a fost înfiinţată “Asociaţia oul de aur”, iar produsele aflate în expoziţia de ouă încondeiate şi în cea gastronomică au putut fi cumpărate de vizitatori.

×