x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gust si aroma cu traditie

Gust si aroma cu traditie

01 Noi 2006   •   00:00
Gust si aroma cu traditie
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Daca vei cauta in lada cu zestrea de retete culinare traditionale romanesti, vei intalni cu siguranta retetele lui Doru Dafinoiu, chef la un restaurant cu specific taranesc.

Ce presupune specificul taranesc, la restaurant?
Am incercat sa imbinam toate zonele culinare cu traditie ale tarii noastre, pentru a ne bucura clientii din toata tara. Astfel, avem ciorba ardeleneasca, cotlet bihorean, bulzul si balmosul maramuresean si multe alte preparate din bucataria traditionala.

Retetele sunt originale sau le-ati mai adaptat la cerintele "oaspetilor"?
Toate retetele pe care le prepar aici sunt culese de peste tot din tara, de la tarani, ciobani si pescari, si am incercat sa le respect intru totul, pentru ca asta asteapta si clientii. Este nevoia de a ne intoarce la origini din cand in cand, ceea ce in domeniul culinar inseamna intoarcerea la tot ce mancau bunicii nostri.

"Fiertura de porumb", mamaliga, era una dintre mancarurile de baza ale stramosilor. Dar malaiul din comert are aceleasi calitati?
Exista mancaruri la care mamaliga este obligatoriu din malai de tara. Asa sunt sarmalele, ciolanul cu varza, tocanitele si tochiturile. Dar folosim si malai grisat din comert, la pui cu smantana si ciuperci sau la mamaliga in straturi.

Mancarurile inabusite sunt specifice bucatariei taranesti. Folositi astfel de preparate?
Dupa calire, aproape toate mancarurile se inabusa, obtinandu-se astfel o unificare a gustului si o aromatizare. Puiul cu usturoi inabusit cu vin este una dintre mancarurile cele mai cautate la noi.

Care este secretul bucatelor afumate, pe care le foloseau si bunicii nostri?
Se stie ca, prin afumare, alimentele se pastreaza mai mult timp. In plus, prin calitatile lemnului de esenta tare (fag, stejar), din care se face jarul, carnea capata un gust deosebit. Va recomand sa nu ocoliti pastrama de porc sau de curcan, costita si toate preparatele specifice sarbatorilor care se apropie.

Taci si-nghite

  • Ingrediente: 100 ml lapte dulce, 200 g malai de tara, 10 g sare, 150 g cas dulce proaspat, 150 g smantana de la stana, doua oua.
  • Preparare: Se face o mamaliguta fiarta in lapte. Se lasa putin sa se tempereze. Se modeleaza in forma de musuroi, cu o scobitura la mijloc. In lacasul astfel format se pun ouale crude, sarea, apoi se adauga casul taiat in cubulete. Se introduce totul in cuptor, la foc foarte iute (300ÞC), timp de 10 minute. Se adauga smantana pe deasupra, apoi se asaza pe o farfurie din lut. Este un preparat care deschide masa. Se serveste atat de fierbinte, incat nu mai ai timp sa vorbesti. Asa ca taci si-nghite!

  • Taina bucatarului
    Ingredientele si preparatele sunt naturale, pastrand aroma bucatariei taranesti. De la malai si lapte pana la ouale care se folosesc, toate sunt produse de casa, mancaruri curate. Smantana si casul sunt mai bune daca nu le cumperi din magazin, ci le iei de la stana.
    ×