x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate simbolice în Postul cel Mare

Preparate simbolice în Postul cel Mare

de Diana Radu    |    13 Mar 2008   •   00:00

Sâmbătă, 15 martie, creştinii ortodocşi fac pomenirea morţilor. Este ziua în care cei vii îşi amintesc de cei trecuţi în nefiinţă. Zi în care bisericile sunt pline. Oamenii dau de pomană – “ca să aibă morţii pe lumea cealaltă” – colivă, vin, colaci împletiţi şi mere.

Sâmbătă, 15 martie, creştinii ortodocşi fac pomenirea morţilor. Este ziua în care cei vii îşi amintesc de cei trecuţi în nefiinţă. Zi în care bisericile sunt pline. Oamenii dau de pomană – “ca să aibă morţii pe lumea cealaltă” – colivă, vin, colaci împletiţi şi mere.

 

Coliva este însă elementul principal, indispensabil pentru pomenirea morţilor. Fiind considerată sacrificiu al spiritului grâului, aceasta este specifică popoarelor agrare. Ea este totodată o expresie materială a credinţei în nemurire şi înviere. Fiecare ingredient folosit la prepararea colivei are rolul său precis. Astfel, grâul simbolizează pe cei credincioşi, zahărul sau mierea reprezintă virtuţile celor sfinţi, iar nuca – victoria vieţii asupra morţii. 

 

Preparare

Cât despre prepararea colivei, există diferite reţete. Spre exemplu, reţeta clasică menţionează ca ingrediente: un kg de grâu, 500 g zahăr, 500 g nuci mărunţite, un praf de sare şi mirodenii (coajă de lămâie, zahăr vanilat şi esenţă de vanilie sau rom). Se alege grâul, se spală în nouă ape reci, apoi în două ape calde şi se pune pe foc mic cu doi litri de apă. Se zice că cea mai bună colivă este cea fiartă în tuci! Totodată, este important ca, în timpul fierberii, să nu se amestece grâul. Eventual, se clatină vasul într-o parte şi-n alta. Când nu se mai vede apa la suprafaţă, se încearcă bobul dacă e fiert, iar dacă nu este, se mai adaugă apă caldă. După ce s-a fiert, se acoperă vasul cu un capac (unele gospodine chiar învelesc tuciul cu prosoape, ca să iasă coliva gustoasă). Atunci când grâul este răcit, se adaugă şi celelalte ingrediente şi se frământă bine.

Este preferabil ca grâul să fie pregătit de cu seara şi a doua zi să se finalizeze preparatul. Coliva se ornează cu zahăr şi nuci măcinate din care se face forma crucii.

În anumite zone ale ţării, coliva se prepară puţin altfel. Spre exemplu, în Moldova, la un kg de grâu se pun 250 g zahăr şi 150 g miere, 100 g pesmet alb şi 500 g nucă. Iar la capitolul mirodenii, pe lângă zahărul vanilinat şi coaja de lămâie, se mai adaugă şi 50 ml de coniac. Unele gospodine, pun, la un kg de grâu fiert, 300 g de stafide şi un praf de scorţişoară. Iar dacă în zilele obişnuite coliva poate fi ornată cu ciocolată rasă, în perioada postului aceasta este înlocuită cu cacao.

 

diana.radu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: gastronomie