Armonie, pace, perfecţiune. Trei cuvinte ce caracterizează spiritul oriental, pe care acest bucătar venit din îndepărtata Chină încearcă să-l “planteze” în inima Bucureştiului.
Armonie, pace, perfecţiune. Trei cuvinte ce caracterizează spiritul oriental, pe care acest bucătar venit din îndepărtata Chină încearcă să-l “planteze” în inima Bucureştiului. Cu ajutorul bucatelor tradiţionale, respectând reţetele, el încearcă să surprindă gustul românilor şi să aducă o fărâmă din universul natal pentru comunitatea chineză din Capitală.
Bogăţie de arome şi culori
De cât timp sunteţi în România şi cum v-aţi descurcat atunci, la început? Sunt în România de 15 ani, iar pentru mine a fost şi este în continuare o provocare. La început a fost mai greu, pentru că în China mâncărurile se gătesc mai picant. Unora dintre clienţii noştri nu le plac aceste preparate, aşa că stabilim meniurile în funcţie şi de gusturile românilor care vin la noi.
Există vreun fel de mâncare-vedetă printre clienţii dumneavoastră români? Cel mai comandat este porcul cu sos dulce-acrişor, urmat de vita pe plită. Eu fac o combinaţie între mâncarea chinezească şi cea românească, dar între aceste două bucătării există o mare diferenţă. În cea chineză, la fiecare fel de mâncare se pun altfel de ingrediente, niciuna dintre ele nu are un gust asemănător cu al celeilalte. Preparatele noastre sunt bogate în culori, forme, arome şi gusturi. Astfel, ele sunt menite nu doar să potolească foamea, ci şi să dea organismului energie şi un tonus ridicat.
Meniurile sunt de fiecare dată aceleaşi sau le schimbaţi la o perioadă mai scurtă sau mai lungă? De schimbat nu schimbăm, ci doar îmbunătăţim mâncărurile care sunt în meniu. Sunt câteva reţete de bază, la care mai adăugăm câte un ingredient nou, pe care îl aducem din China. Şi pe piaţa românească se găsesc acum ingrediente chinezeşti, dar pe la începutul anilor ’90, toate ingredientele din restaurantele chinezeşti erau aduse din China.
Porc cu sos dulce-acrişor
Ingrediente: carne de porc tăiată feliuţe, bureţi de munte, morcovi, muguri de bambus şi ardei gras tocat mărunt.
Preparare: Într-o tigaie se pune puţin ulei, se adaugă pastele de soia, usturoiul tocat mărunt, puţin zahăr şi oţet, şi se lasă să se înăbuşească timp de câteva minute. După expirarea timpului trebuie adăugate feliile de carne de porc, bureţii şi legumele tocate şi se lasă acoperit timp de două-trei minute. Atenţie, focul să fie mic! Separat se prepară un sos din apă şi praf de amidon, care se toarnă în tigaie, apoi se mai lasă la foc mic încă două-trei minute, după care se poate servi.
Sfatul bucătarului
Când intraţi în bucătărie trebuie să fiţi bine dispuşi şi să puneţi suflet şi pasiune în mâncărurile pe care le gătiţi. În cultura chineză, mâncarea este considerată un medicament, iar gătitul o artă.