x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţetă pentru gem parfumat de gutui

Reţetă pentru gem parfumat de gutui

03 Oct 2018   •   08:13
Reţetă pentru gem parfumat de gutui

Încă din Antichitate gutuile erau folosite atât pentru aromarea mâncărurilor, cât şi pentru parfumarea încăperilor, obicei păstrat şi în satele noastre, ţărăncile aşezându-le la geam pentru a înmiresma aerul din casă. Gutuile se coc târziu, toamna, şi se disting de alte fructe prin gustul neobişnuit dulce-astringent, cu un parfum aparte. Fructele sunt în plină maturitate atunci când coaja este acoperită cu un strat subţire de puf. Când le cumpăraţi, alegeţi fructele cu coaja fermă, colorată galben viu, care nu au pete şi degajă un parfum agreabil. Le puteţi păstra timp de mai multe săptămâni în fructieră, nealterându-se foarte uşor.

Gutuile au calorii puţine: 100 de grame de pulpă de gutuie conţin doar 57 de calorii. În plus, gutuile aduc un aport de antioxidanţi apropiat de cel al merelor şi perelor.

Bobiţele tari pe care le simţiţi uneori în pulpă, lângă sâmbure conţin substanţe care leagă toxinele din intestin, protejându-te de boli inflamatorii, colon iritabil şi cancer de colon.

Din gutui se prepară dulceaţă, compot, peltea şi nectar. Acestea păstrează o mare parte din proprietăţile astringente, fiind astfel un bun remediu în afecţiunile digestive.

REŢETĂ

La ficecare kilogram de fructe avem nevoie de 1 kilogram de zahăr tos.

Fructele se spală bine, se taie, se indepărtează sâmburii.

Se pun fructele şi zahărul într-un vas şi se acoperă cu apă. Se dau în clocot, se reduce intensitatea focului şi se mai fierb timp de o oră şi jumătate – o oră şi 45 de minute, pisând fructele după 45 de minute. Se fierbe până când toată zeama s-a evaporat. Către sfârşit, se amestecă frecvent pentru a nu se lipi de vas. Eventual, se trece printr-o sită, sau, şi mai simplu, le putem mărunţi cu blenderul, apoi turnam gemul fierbinte, în borcane sterilizate.

Unii preferă să radă gutuile înainte de a le pune la fiert. În acest caz, după ce am ras gutuile, trebuie să stoarceam lamâie peste ele pentru a nu oxida.

×