x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Savoare italiană

Savoare italiană

de Maria Belu    |    20 Feb 2008   •   00:00

Pentru români este o adevărată provocare să pătrundă în tainele bucătăriei mediteraneene. Am încercat să aflăm câteva dintre secretele acestei gastronomii rafinate de la unul dintre bucătarii care s-au îndrăgostit literalmente de deliciile culinare italiene.

Pentru români este o adevărată provocare să pătrundă în tainele bucătăriei mediteraneene. Am încercat să aflăm câteva dintre secretele acestei gastronomii rafinate de la unul dintre bucătarii care s-au îndrăgostit literalmente de deliciile culinare italiene.

 

Care sunt cele mai folosite paste în bucătăria mediteraneană şi care sunt cele mai agreate de consumatorul român? Pastele mai mari, mai mici sau lasagna? Clienţii care vin în restaurant mănâncă cu plăcere penne rigate, scurte şi lungi, spaghete, dar există un segment de consumatori care preferă pastele de casă, preparate după reţete italieneşti, din făină de grâu dur, cu materie primă adusă din Italia. De asemenea, o cerere mare o au pastele umplute cu spanac, brânză şi carne.

 

Delicatese

Cât de uşor sau cât de greu este să “convingi” consumatorul dintr-o ţară nemediteraneană să mă­nânce fructe de mare? Românii nu trebuie “convinşi”, ei vin special în restaurant şi comandă un meniu pe bază de fructe de mare. Clienţii români au gusturi rafinate. Preferă peştele la grătar, platoul cu fructe de mare, supa sau pastele cu fructe de mare. Produsele de acest fel sunt foarte bogate în fosfor şi potasiu, au mai puţine proteine şi sunt sărace în grăsimi.

Care este reţeta care combină cel mai bine, din punctul dumneavoastră de vedere, pastele şi fructele de mare? Aveţi o reţetă preferată? De mare senzaţie este combinaţia dintre pastele lungi, proaspete, făcute în casă, şi creveţi. Această reţetă este o adevărată provocare, lucru care mie îmi place. Pentru a o prepara ai nevoie de foarte multă atenţie, este un întreg proces prin care aroma fructelor de mare trece în sosul pentru paste. Şi, în general, fructele de mare se gătesc diferit, fiecare în parte fiind o specialitate a bucătăriei italieneşti.

 

 

Ton á la Maron

Ingrediente: 200 g fileuri de ton proaspăt, două roşii, 50 g măsline negre, 30 g capere, doi căţei de ­usturoi, 10 frunze de busuioc proaspăt, miezul de la 2-3 felii de pâine, 200 g fasole cannellini, sare, piper.

Preparare: Miezul de pâine se mărunţeşte împreună cu jumătate din frunza de busuioc, fasolea se fierbe în apă cu sare, iar roşiile se descojesc, se curăţă de seminţe şi se taie în cubuleţe. Măslinele se curăţă de sâmburi. Tonul se taie în trei bucăţi, se pune într-o tavă unsă cu ulei de măsline, deasupra se presară pâinea aromatizată cu busuioc şi se dă la cuptorul  încins la 180˚C. Se ţine timp de 10 minute. Separat, într-o tigaie, se călesc cei doi căţei de ustu­roi zdrobiţi şi amestecaţi cu puţin ulei de măsline, şi se ţin până când se co­lorează puţin. Se adaugă fasolea, caparele, roşiile şi măslinele. Se lasă pe foc până când se îmbină aromele.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii