x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secretele fripturilor

0
Autor: Diana Radu 12 Ian 2008 - 00:00
Secretele fripturilor Jurnalul Foto/

Friptura este unul dintre pre­paratele preferate ale româ­nilor. Mai ales de sărbători şi aniversări, friptura este nelipsită de pe masă. Pentru ca preparatul să fie delicios nu este însă suficient să aşezăm carnea pe grătar şi atât.

Friptura este unul dintre pre­paratele preferate ale româ­nilor. Mai ales de sărbători şi aniversări, friptura este nelipsită de pe masă. Pentru ca preparatul să fie delicios nu este însă suficient să aşezăm carnea pe grătar şi atât. Trebuie să ştim când să o punem pe jăratic, cât să o ţinem şi mai ales cu ce mirodenii să o asezonăm.

Friptura de vită şi cea de berbec trebuie puse pe un foc puternic, însă nu se ţin mult la fript. Ca să nu îşi piardă sucul şi ca să nu devină uscată, carnea trebuie unsă din când în când cu grăsime. Carnea de vită este delicioasă şi friptă în sânge.

Păsările sunt de două feluri: cele care au carnea albă (găina, curca­nul, claponul) şi cele cu carnea neagră (raţa şi gâsca). Friptura din carne albă trebuie pregătită cu grijă. Ca să fim siguri că nu se arde, carnea de pui, găină sau curcan trebuie învelită într-o hârtie mai groasă, care a fost unsă în prealabil cu unt. Atenţie: jă­raticul nu are voie să fie iute, ci do­molit! După 15 minute puteţi scoate foaia de hârtie şi lăsaţi carnea să se rumenească. Carnea de gâscă sau de raţă trebuie mai întâi împănată cu slănină şi abia apoi pusă la fript. În cazul acesta, jarul poate fi iute. Friptura e gata atunci când pasărea scoate din ea fumul cu izbucniri. Pu­blicistul Bacalbaşa, autor şi al unei cărţi de bucate, ne sfătuia pentru ca friptura de pasăre să iasă fragedă, să o ungem cu un amestec făcut din slănină tocată, căţei de usturoi, pă­trun­jel, piper, o lingură de oţet de vin şi patru linguri de untdelemn.

 

PREGĂTIREA. Unii bucătari recomandă însă macerarea cărnii. Adică, să se lase carnea la baiţ câteva ore sau chiar câteva zile, în funcţie de pasăre. Astfel, dacă puiul se poate frige şi fără macerare, vânatul trebuie neapărat pus în baiţ câteva zile. Reţeta de bază a baiţului presupune vin (alb sau roşu, în funcţie de carne), sare, piper, ceapă şi, după caz, ulei. Se mai poate adăuga, în funcţie de carne şi de efectul dorit, morcovi, ţe­lină, ardei gras, usturoi, pătrunjel, foi de dafin şi cuişoare. Vinul poate fi înlocuit cu oţet slab. La unele reţete se recomandă adăugarea în baiţ a unui alcool tare (coniac, cherry, ţui­că). Carnea poate fi fră­ge­zită şi în zeamă de varză, în lapte sau în iaurt. După ce a fost preparată, friptura se poate servi cu garnitură de le­gume natur, cu orez fiert sau cu piureuri.

 

Pui cu orez

Întâi trebuie pregătit orezul cu legume. Acesta se face din doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o ţelină mică şi ciuperci feliate. După ce aţi tăiat legumele, puneţi-le la fiert cu puţină sare. Se lasă până se înmoaie. Separat, luaţi 200 de grame de orez şi clătiţi-le în câteva ape. Puneţi orezul la călit. Atunci când se îngălbeneşte uşor adăugaţi supa în care a fiert zarzavatul şi câteva boabe de piper. După ce a fiert orezul adăugaţi legumele şi amestecaţi bine. Puneţi forma la cuptor pentru un sfert de oră. Când este gata presăraţi deasupra pătrunjel.

Apoi luaţi şase bucăţi de piept de pui şi înfăşuraţi-le într-o hârtie mai groasă, unsă cu unt. După ce jarul s-a domolit puneţi pieptul de pui pe grătar. Lăsaţi aproximativ un sfert de oră, apoi scoateţi hârtia de pe carne. Presăraţi puţină sare şi un praf de piper alb, apoi puneţi carnea la loc pe jar. Când s-a rumenit bine aşezaţi friptura într-un vas şi acoperiţi-o, ca să îşi păstreze aroma. Serviţi puiul cu orez şi un pahar cu vin alb.


diana.radu@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   carnea,   friptura

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de