x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secretele unui maestru

Secretele unui maestru

de Maria Belu    |    19 Mar 2008   •   00:00

Pentru Petrişor Tănase arta culinară nu mai are prea multe se­crete. Vedetă de televiziune, pro­­fesor de gastronomie şi execu­­tiv-chef la un mare hotel bucu­reştean, şi-a făcut puţin timp să stea de vorbă cu noi despre cum putem mânca variat şi sănătos în timpul Postului Mare.

Pentru Petrişor Tănase arta culinară nu mai are prea multe se­crete. Vedetă de televiziune, pro­­fesor de gastronomie şi execu­­tiv-chef la un mare hotel bucu­reştean, şi-a făcut puţin timp să stea de vorbă cu noi despre cum putem mânca variat şi sănătos în timpul Postului Mare.

 

Alternativă

A început Postul Paştilor. Cum poţi ţine post gătind variat? În pri­mul rând, folosind ingrediente cât mai va­riate. Monotonia duce la de­reglări ale organismului. Nu putem mânca nu­mai cartofi, ci şi mazăre, fasole verde. Fa­­so­lea uscată este delicioasă în salate cu adaosuri de legume, precum morcovi, ardei etc. Aici intervine creativita­tea fiecăruia. Din fasole “bătută”, în amestec cu zeamă de lămâie şi ceapă crudă, ies delicioasele icre de fasole. Pe de altă parte însă, e bine de ştiut că se pot consuma fructe de mare pe toată durata postului. De exemplu, crevete cu morcovi, ţelină rasă, ardei gras, dres­sing din ulei de măsline, zeamă de l­ă­mâie, busuioc şi mentă. De asemenea, se pot opări fructele de mare şi se amestecă apoi cu un sos tomat, iar alături se poate pune o garnitură de orez.

 

Mesele de sărbătoare pentru onomasticile care sunt în perioada Postului Mare – spre exemplu, Sfân­tul Gheorghe – pot fi gândite astfel încât, deşi este restricţie alimentară, să ne putem bucura din plin de eveniment? Eu le recomand celor care-şi serbează onomastica fructele de mare, legumele în toate combinaţiile, rulourile de vinete cu legume, lasagna de post cu ciuperci, iar ca ingrediente “ajutătoare” – uleiul de măsline şi zeama de lămâie.

 

Ştim că în ultima pe­rioadă aţi predat. Ce şanse are bu­cătăria românească şi ce şanse au tinerii bucătari români să atin­gă nivelul de pregătire şi ins­pi­ra­ţia bu­cătarilor străini? Şcoa­la ro­mâ­nească de gastronomie du­ce lipsă de profesori de specialitate, iar 80% din elevi sunt dezinteresaţi. Cei cu ade­vă­rat ta­len­taţi pleacă în străi­nă­tate, după care se întorc şi pun în prac­ti­că tot ce au în­vă­ţat acolo. Ce pot să spun e că în două luni vom deschide o ma­re şcoală de bu­cătari, cu filiale la Bucureşti, Iaşi şi Cluj, iar profe­sorii care vor preda sunt din străinătate. In­tenţia noastră este ca această şcoală să pregătească bu­cătari, somelieri şi ospătari talentaţi.

 

File de solă cu fructe de mare, în stil florentin

Ingrediente: file de solă (peşte alb), fructe de mare, un sfert de dovlecel, 4 roşii cherry, câteva ciuperci, spanac (congelat sau la conservă), ardei gras verde şi roşu, nucşoară, piper, sare, ulei de măsline, zeamă de lămâie.

Preparare: Fileul de peşte se condimentează cu sare, piper, zeamă de lămâie şi se prăjeşte rapid în ulei de măsline, pe ambele părţi. Spanacul se opăreşte, se pasează, se condimentează şi i se adaugă puţină zeamă de lămâie. Fructele de mare se sotează, la fel dovleceii şi ciupercile. Pe o farfurie întinsă se aşază spanacul, fileul de peşte, ciupercile, dovleceii, roşiile sotate foarte puţin, doar cât să prindă luciu. Se toarnă deasupra sosul din ardei, zeama de lămâie şi condimentele.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii