Dacă ajungeţi in judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin sau Mehedinţi, veţi avea ocazia să faceţi cunoştinţă cu civilizaţia şi cultura etniei sărbe, deoarece in aceste judeţe trăiesc peste 20.000 de sărbi.
Dacă ajungeţi in judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin sau Mehedinţi, veţi avea ocazia să faceţi cunoştinţă cu civilizaţia şi cultura etniei sărbe, deoarece in aceste judeţe trăiesc peste 20.000 de sărbi. Migraţia lor pe teritoriul ţării noastre a inceput prin anul 1389, cănd poporul sărb a suferit o gravă infrăngere pe Cămpia Mierlei şi, mai ales după 1459, cănd s-a prăbuşit regatul medieval sărbesc (Despotia).
Pe teritoriul patriei noastre au venit insoţiţi şi de un recital culinar, din care amintim arpacaşul sărbesc, gogoşelele cu caşcaval ras sau măncarea cu carne şi castraveţi.
Uniunea Sărbilor din Romănia (USR), cu aproximativ 30 de filiale locale, s-a infiinţat in anul 1992, iar de atunci activitatea sa este foarte bogată: in luna aprilie se organizează un maraton al dansului şi căntecului sărbesc, iar in luna mai are loc un festival coral. Publicaţiile etniei sunt reprezentate de săptămănalul "Nasa reci" ("Cuvăntul nostru") şi de "Knjizeveni Zivot" ("Viaţa literară"), revistă literară trimestrială.
Prebanat (fasole sărbească)
Se pregăteşte o jumătate de kilogram de fasole cu bobul mare şi se pune la foc. După primul clocot se schimbă apa şi se adaugă patru-cinci cepe tocate mărunt. Cănd fasolea a fiert, se strecoară. In timpul acesta se curăţă ceapa, două kg, şi se taie. Intr-o cratiţă se pune uleiul, iar după ce s-a incălzit, se adaugă ceapa la călit, iar cănd este călită, se presară boia şi se trage pe plită. Se pregăteşte un vas care poate fi pus la cuptor şi se incepe cu un strat de fasole sărată şi piperată, intercalată de un strat de ceapă călită. Peste ceapă se pune ulei. Ultimul strat este de fasole. Deasupra se toarnă ulei, iar pe urmă se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. Se poate consuma atăt caldă, căt şi rece.