x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Visul unui artist complet

Visul unui artist complet

de Veronica Guzun    |    Cristina Catana    |    28 Dec 2004   •   00:00

REVELION PE GLOB
Franta, Elvetia, Belgia, Statele Unite ale Americii, Israel, Romania... Ce poate uni toate aceste tari? Pasiunea unui om de a face din bucatarie o arta, de a transforma sala de mese a restaurantului intr-o scena de teatru, o farfurie de mancare intr-o pictura. Si cum noaptea de Revelion este cea mai importanta, si bucatele trebuie sa fie pe masura.  

Ne-a primit in bucatarie. Era extrem de fericit cand i-am spus ca suntem incantate de aperitivul pe care l-a pregatit pentru fotografii. "Nu exista multumire mai mare decat sa vad ca omului ii place ceea ce fac." Joseph Hadad este o persoana care iese din tipar. "Un bun bucatar este un artist si, ca orice artist, e putin nebun. Eu sunt un pic nebun." Gesticula mult si larg. Energia, puterea si dispozitia lui pareau de necuprins. Un foc de artificii.  

"Cel mai frumos Revelion...? A fost la Ritz, in Boston. A fost ceva... ceva... nici nu stiu cum sa spun!" De acolo el a invatat ca mancarea trebuie sa corespunda decorului si ocaziei: "Nu poti sa pui pe masa varza murata intr-un restaurant de lux, mai ales de Revelion. Nu se poate!". Exemplele si povestile lui adunate din lumea mare erau ca din Seherezada. "Exista in Las Vegas un hotel cu 10.000 de camere. La receptie se ajunge cu gondola, la fel ca in Venetia. E atat de mare lobby-ul, incat ca sa-i vezi capatul trebuie sa te uiti cu binoclul. Va imaginati ce inseamna sa gatesti pentru atata lume?"  

La un moment dat ii suna telefonul. "Peter! Care Peter?" De la celalalt capat explicatii. "A, de la New York..." Apoi ne povesteste cum domnul Peter are o sotie bulgaroaica si impreuna isi vor petrece Sarbatorile in Romania. Vor sa le gateasca Hadad. Si telefonul suna de mai multe ori. Artistul trece de la evrit la romana, de la romana la engleza si apoi iar la limba noastra cu o usurinta demna de invidiat. Chiar daca a vazut obiceiuri din colturi diferite ale planetei, nu a uitat sa mentioneze ca adora traditiile noastre de Sarbatori, dar mai ales ii place Mos Nicolae, cand copiii isi lustruiesc ghetutele pentru a gasi dimineata dulciuri in ele. "Ah, este superb!", a exclamat el, razand.  

"De Revelion, cel mai mult conteaza oamenii cu care petreci. Asta v-o spun sigur! Daca ai pe masa nu stiu ce mancaruri, iar in jur sunt numai "muraturi"... ei, ti-ai stricat toata noaptea!" Totusi, Joseph Hadad considera ca masa de Revelion trebuie sa fie foarte bogata si neobisnuita, ca doar e o singura noapte in care schimbam anul.  

Ii place meniul romanesc de an nou: "E mancare de casa, buna, multa si satioasa. Alaturi de un Merlot romanesc, sarmalele cu foi de vita sunt preferatele mele!" Acasa, el e printul. "Dupa 14 ore de munca, acasa nu fac nimic. Sotia imi gateste. Ma asez in fotoliu si mi se aduce totul".  

Daca ar fi un cuvant care sa-l caracterizeze cel mai bine, acesta ar fi "pofta". Pofta de viata, pofta de nou, pofta de creatie. Povestea cu atata viata despre arta culinara, incat iti venea si tie sa te apuci sa gatesti ceva, acolo, pe loc. "Eu, cand creez, nu aud pe nimeni, telefonul mi-l las undeva sa nu ma deranjeze". Atunci cand am schimbat farfuria desertului si a trebuit s-o orneze, am avut impresia ca toata lumea din jurul lui a disparut, a ramas numai el si acea "panza alba". 

Munca facuta cu daruire si pasiune se recunoaste de la departare. Exista in orice obiect de arta un "ceva" care il distinge de restul lucrarilor. Acest "ceva" probabil era observat si de membrii juriului atunci cand i-au acordat, in 2004, pentru al doilea an consecutiv, titlul de "Bucatarul Anului" in Romania. "Atelierele" in care a lucrat nu cer comentarii. Cei mai mari bucatari viseaza sa ajunga acolo unde Joseph Hadad a creat: la Kapinsky Hotel in Germania, la Ritz Carlton Hotel in Boston, la Savoy Hotel in Londra sau la unul dintre restaurantele Michelin in Paris. Sa nu mai vorbim de cei care i-au spus multumesc pentru masa. Lista e atat de lunga, incat vom enumera doar cele mai rezonante nume: Bill Clinton, Mihail Gorbaciov, George Bush, FranIois Mitterrand, Margaret Thatcher, Regele Hussein al Iordaniei, Regele Juan Carlos al Spaniei, Printul de Lichtenstein. Stele de cinema si legende pop-rock au fost de asemenea oaspetii lui: Robert de Niro, Madonna, Frank Sinatra, Michael Jackson.  

Atunci cand, in 1997, Joseph Hadad a venit la Restaurantul Casa Vernescu ca Executive-Chef, el si-a propus sa transforme localul intr-un simbol al bucatariei internationale. El a adus in Romania moda alimentatiei sanatoase si corecte.  

Egoismul carateristic unor artisti nu se regaseste si in personalitatea lui. De aceea, el a intemeiat o scoala de bucatarie. Acolo, el ii invata pe tinerii elevi secretele mai mult furate decat invatate de la alti maestri.  

Pastrav pe pat de avocado
Un inel de 6 cm diametru se imbraca cu fileul de pastrav. Pestele se inabusa in zeama de peste. Apoi, se pune la frigider pentru 30 de minute. In farfurie se aranjeaza felii de avocado descojite, peste care se pune pestele. Se decoreaza cu icre de manciuria..
 
 
Piept de pui cu fistic
Intr-o farfurie se amesteca miere de albine, sare, coriandru, piper si coniac, in care se va marina puiul. Cu ajutorul unei pensule, se unge pieptul de pui cu sosul. Fisticul se marunteste, se lipeste de pui si, apoi, se pune intr-o tava unsa cu unt in cuptorul incins..
 
 
Felii de ananas si inghetata de vanilie
Ananasul decojit se taie felii subtiri. Se face un sirop dintr-un pahar de zahar, un pahar de apa si picaturi de vanilie. Se tine pe foc timp de o ora. Feliile de ananas se tin in sirop 30 de minute. Cu ajutorul unui inel cu diametrul de 6 cm se obtine forma dorita. Intr-o tigaie se topeste untul, peste care se pun zaharul, fructele de padure si coniacul. Se strecoara si cu el se umple forma de ananas..
 

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul