x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Afacere - Cochiliile, banoase

Afacere - Cochiliile, banoase

de Roxana Ioana Ancuta    |    10 Sep 2006   •   00:00
Afacere - Cochiliile, banoase

Un medic pediatru din Cosesti Ar-ges si-a asigurat de pe-acum viata la pensie. Implusionat de fiul cel mic, a deschis o ferma pentru cres-terea si inmultirea melcilor, cu finantare de la SAPARD.

Un medic pediatru din Cosesti Arges si-a asigurat de pe-acum viata la pensie. Implusionat de fiul cel mic, a deschis o ferma pentru cresterea si inmultirea melcilor, cu finantare de la SAPARD.

Omul are o casuta tare cocheta in satul lui. Copiii ii sunt realizati, unul s-a stabilit in Franta, altul a terminat Facultatea de Medicina, la Constanta. Se numara printre aceia care au un trai linistit si care se bucura de satisfactiile unei vieti implinite.

Pe o suprafata de 4.000 de metri cresc melci codobelci numai buni de exportat in Italia.

quot;"Dac-o sa mearga treaba foarte bine, o sa scot si prunii si o sa amenajez crescatoria pe inca 6.000 de metriquot;", spune fermierul, care n-a dat din buzunar mai mult de 5.000 de euro pentru a pune la punct afacerea. quot;"Melcii i-am cumparat de la o firma timisoreana, care i-a adus din Iugoslavia, dar au fost certificati de italieni. Am cumparat 25.000 de melci.quot;" Toata colonia de melci traieste acum in cele 18 straturi opt de inmultire si zece de crestere a lor pe care le-a amenajat ca la carte medicul din Arges.

AGILITATE. Meniul melcilor Helix Pomatia quot;"arataquot;" cam asa: seminte de rapita, sfecla si salata mixta, si au parte de el la fiecare doua zile. quot;"Din toamna asta am sa incep sa-i livrez.quot;" Cat sunt paziti, melcisorii se afla in siguranta, dar, din pacate, in momentul in care raman nesupravegheati, apare riscul quot;"atacului daunatoarelorquot;", pentru ca nu numai anumite persoane considera melcii niste delicatese, ci si berzele, rozatoarele si vulpile. quot;"Se zice ca melcul merge incet, dar merge foarte repede, pentru ca noaptea o-ntinde, #194;#171;sare#194;#187; gardul, iar dimineata il gasesc si-l pun la locul lui, in straturile in care creste.quot;" Chiar daca are melcii la nas, cum s-ar spune, crescatorul n-a gatit din ei pana acum.

ISPITA. Melcii sunt preferati si de vulpi, rozatoare si berze

PREGATIRE. quot;"Ca sa-i gatesti trebuie sa-i tii la purgatie cam zece zile, pentru a-si elimina tot continutul digestiv. De fapt, in starea asta trebuie sa-i si livrez. Dupa care, se pot preparaquot;", explica el.

Totusi, de ce nu sunt atat ceruti melcii si pentru piata interna#63; quot;"Probabil ca lumea inca nu este obisnuita sa-i manance. N-a depistat nici gustul si nici faptul ca este un aliment foarte bun: are putine grasimi. Este asemanator cu carnea de peste.quot;"

FERMA. Medicul Floarea, multumit de noua lui preocupare

quot;"Nebuniaquot;" SAPARD continua. Zilnic, biroul de relatii publice al agentiei primeste sute de solicitari de la producatorii care doresc sa-si inceapa o afacere cu bani de la UE. Unii au reusit sa-si duca visul pana la capat, daca au indeplinit conditiile impuse. Totusi, situatii hilare s-au constatat in momentul in care printre cererile aduse s-au descoperit solicitari ciudate. Nefiind considerate eligibile, proiectele in cauza n-au primit aprobare: crescatorie de porcusori de Guineea, salon pentru masaj oriental, achizitionarea unui elicopter sau a unui ac cu ata #33;#33;#33;, jeep, crescatorie de magari, de chinchille sau de lipitori etc.

quot;"De melci ma ocup in timpul liber. Poate-mi va aduce mai multi bani decat medicina. In Romania sunt destule crescatorii de melci. Marfa mea ajunge undeva in nordul Italiei, dar cu timpul o sa mearga si la 10 km de Paris, unde se stabileste pretul melcilor pe anul respectivquot;" - Mircea Floarea, medic si crescator de melci
×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta