x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Am plantat gresit magnolia"

"Am plantat gresit magnolia"

07 Dec 2006   •   00:00
DIALOG CU CITITORII
Ne scrie Ana Toma din Bucuresti: "Am plantat de curand in gradinao magnolie si mi-am dat seama ca s-ar putea sa fie nevoie s-o mut. In plus, nu prea stiu cum s-o ingrijesc. M-as bucura daca ati putea sa ma sfatuiti cum sa procedez"

Daca nu v-ati fi cumparat o magnolie, probabil ca v-as fi sfatuit chiar eu sa faceti acest lucru. Este unul dintre cei mai frumosi arbori sau arbusti (in functie de varietate) cu flori parfumate de primavara. Puncte de atractie in gradini prin florile mari, in general albe sau in nuante de mov-grena, magnoliile au radacini care se intind pe o suprafata destul de mare. Acest lucru este un impediment in cazul in care doriti s-o mutati. De obicei, magnoliile se cumpara si se planteaza atunci cand au inaltimi de 1,5-2 m si un colet de radacini deja dezvoltate.

Chiar daca n-ati plantat-o de multa vreme este posibil ca radacinile sa se fi intins deja mai mult decat credeti si cand o sa sapati in jurul magnoliei riscati sa le taiati. Sunt sanse bune ca planta sa-si revina totusi dupa o vreme, dar o supuneti unui stres inutil si nu cred ca veti avea flori in anul in care o veti muta. Sunt si unele exemplare mai fragile care mor la scurt timp dupa mutare. N-as vrea sa se intample acest lucru si cu magnolia dumneavoastra.

iMPORTANTA DOCUMENTARII

Era bine sa va fi documentat din timp asa incat sa nu faceti greseli. Locul de plantare trebuie sa fie unul cat de cat protejat de vant, pentru ca magnolia are crengi fragile. Pe timp de iarna, cand vantul bate cu putere este posibil sa rupa crengile si arbustul sa iasa devalizat in primavara. De asemenea, locul potrivit pentru magnolie trebuie sa-i asigure macar soare partial, daca nu soare direct. Indicat este sa faceti si o analiza a pH-ului solului, pentru ca magnolia se dezvolta bine in soluri acide, bogate in minerale si cu drenaj bun. In cazul magnoliei, momentul si locul plantarii sunt foarte importante si e bine de stiut ce varietate aveti.

SFAT Unele varietati de magnolia cresc doar 6 m in inaltime si au crengi rare, altele ajung pana la 30 m si au coroana densa, in asa fel incat la baza lor nu creste nici macar gazonul de umbra sau plantele tolerante. Banuiesc ca ati fost atrasa de gandul ca ati putea avea frumusete de flori in primavara, dar trebuie sa stiti ca orice plantare in gradina, mai ales cand vine vorba de arbori si arbusti, trebuie indelung analizata si documentata. Nu va lasati luati de valul achizitionarii

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul