x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caii Hutuli - O rasa autohtona din nordul tarii

Caii Hutuli - O rasa autohtona din nordul tarii

de Anca Scarlat    |    14 Ian 2007   •   00:00
Caii Hutuli - O rasa autohtona din nordul tarii

Caii hutuli sunt mandria bucovinenilor. Rasa romaneasca veche, formata in zona Carpatilor din nordul tarii.

Herghelie de munte
Caii hutuli sunt mandria bucovinenilor. Rasa romaneasca veche, formata in zona Carpatilor din nordul tarii.

Cu secole in urma, aceasta rasa a starnit interesul crescatorilor de cai. A fost mentionata pentru prima data in anul 1606 in "Hippica" lui Dorohastajki, o lucrare importanta in domeniu. Numele provine de la hutuli, o populatie de origine ucraineana din nordul Romaniei.

Caii hutuli sunt destul de mici, dar robusti. Ajung la un metru si jumatate inaltime, iar culoarea lor variaza intre murg, roib, negru si soriciu. Au capul relativ mare, urechile sunt mici si mobile, iar gatul este scurt si musculos. Au coama foarte bogata.

TOVARASI DE DRUM. Pot fi folositi pentru calarie, asa cum se intampla la herghelia de la Lucina, din nordul tarii, la 1.300 de metri altitudine. Un cal hutul calarit prin zapada este o adevarata aventura. Herghelia de la Lucina, unde se cresc in exclusivitate cai hutuli, a fost infiintata in anul 1788. De aici au plecat exemplare superbe spre intreaga lume, fiind foarte apreciate de cunoscatori. Dar acest animal este in primul rand ajutorul de baza al omului de la munte. Caii hutuli sunt foarte vioi, au multa energie si sunt folositi frecvent pentru tractiune.

Muncitori fara pretentii

Sunt animale crescute pentru munca. Suporta cu stoicism conditiile de trai, oricat de vitrege ar fi. Si dau randament maxim. Un fel de muncitori ideali ai tuturor guvernelor… Sunt folositi pentru munca, fiind putin pretentiosi la conditiile de hrana si ingrijire. Herghelia se afla la 1.300 de metri altitudine, in muntii Bucovinei. Unde este zapada mai mult de jumatate de an, iar verile sunt racoroase. Dar cailor nu le pasa. Ei sunt rezistenti la toate aceste conditii vitrege. Localnicii au in gospodarie cai hutuli.

Ii folosesc in special pentru a aduce bustenii din munte, deoarece lemnul inca se exploateaza cu metode traditionale in aceasta zona. Tot ei, caii hutuli, trag din greu la caruta sau la sanie. Pentru drumurile de fiecare zi sau pentru turisti.
×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta hutuli