x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Concursul Naţional de Design de Mobilier de avangardă

Concursul Naţional de Design de Mobilier de avangardă

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    18 Sep 2008   •   00:00

Designerii de perspectivă pentru mobila românească, la ediţia a VI-a
Unicitatea reprezintă cheia spre succes, succesul în... orice. Pentru a naşte valoare însă, aceasta trebuie musai să se reflecte în egală măsură la nivel estetic, funcţional şi practic. Este o reacţie firească a concurenţei acerbe pentru cîştigarea unui loc în mintea şi apoi în buzunarul consumatorului din zilele noastre.



Designerii de perspectivă pentru mobila românească, la ediţia a VI-a
Unicitatea reprezintă cheia spre succes, succesul în... orice. Pentru a naşte valoare însă, aceasta trebuie musai să se reflecte în egală măsură la nivel estetic, funcţional şi practic. Este o reacţie firească a concurenţei acerbe pentru cîştigarea unui loc în mintea şi apoi în buzunarul consumatorului din zilele noastre.

În ritmul acestei realităţi, se derulează şi concurenţa pe ramura confecţionării de mobilier. Aşa încît ideile noi, cu perspectivă pentru industria de profil sînt elementele care au sau ar trebui să aibă cea mai mare căutare pentru producătorii de mobilă.
   
Premiul I. Măsuţă “Interiore”, design Alexandru-Gabriel Ioniţă. Obiect confecţionat din plastic, în acord cu tendinţele actuale ce propun acest material ca pe o alternativă viabilă, graţie multiplelor sale calităţi. Floarea perforată pe suprafaţa sa reprezintă una dintre particularităţile estetice ce-i dau valoare Menţiune specială. Vitrină “Aqua”, design Laurenţiu Mihai Dragomir. Despre creaţia sa (din PAL înnobilat), designerul spune: “Are un aspect uşor exotic, iar alegerea culorilor în funcţie de spaţiul căruia i se integrează atrage cu siguranţă atenţia”


Tocmai pentru a sprijini în acest fel industria de profil, APMR (Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România), în colaborare cu Romexpo şi cu Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” Bucureşti, organizează de şase ani încoace Concursul Naţional de Design de Mobilier de Avangardă.

Desfăşurat în două etape, respectiv “Creaţie” şi “Prototip”, concursul reprezintă o importantă unealtă de apreciere a gradului de creativitate şi de spontaneitate pe care îl manifestă la acest moment designerii români. În plus, reprezintă o cale bună pentru producători de a lua aminte la ideile noi închipuite de designeri şi, în măsura în care satisfac interesele lor, stabilirea unor colaborări.

Prima etapă, cea în cadrul căreia sînt expuse idei materializate în proiecte virtuale, şi-a desemnat cîştigătorii la sfîrşitul lunii mai.

Criterii

Cea de-a doua etapă s-a desfăşurat în cadrul Bife 2008, recent încheiat în Bucureşti. La cea din urmă facem referire în acest număr, prezentîndu-vă în imagini rezultatele sale. Încercăm în acest fel să facem cunoscute nume din designul românesc, o ramură mai puţin luată în seamă la acest moment.

Educaţia de a aprecia un obiect după calitatea, funcţionalitatea şi estetica sa, caracteristici ce reprezintă direcţiile pe care designul le promovează şi le disecă, este un capitol încă puţin exploatat de consumatorul român.

Criteriile de apreciere a lucrărilor prezentate au fost:

● noutatea liniei artistice, originalitate şi estetică;

● posibilitatea tehnologică de realizare; proiectele selecţionate să poată fi concretizate în prototipuri şi să poată participa la faza a doua;

● funcţionalitatea specifică sau caracterul de inovaţie multifuncţională;

● respectarea condiţiilor minime de dimensionare ergonomică a funcţiunii propuse;

● utilizarea de materiale atractive, ecologice, folosite responsabil.

   
Premiul II. Set de mobilier multifuncţional “Eye”, design Cătălina Gabriela Bulborea. Poţi să ai cu acest set: un chaise lounge, un taburet, o măsuţă de dimensiuni mai mari Premiul III. Scaun “Infinit”, design Eric Wasser. Minimalism, lemn, inox cromat, caracteristicile care descriu cel mai bine acest model

×
Subiecte în articol: design