x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Consumul de energie, controlat cu mobilul

Consumul de energie, controlat cu mobilul

de Alexandru Radescu    |    05 Dec 2009   •   00:00
Consumul de energie, controlat cu mobilul

Sistem inteligent de management la nivelul locuinţei. În Danemarca s-a pus la punct un proiect-pilot care permite economisirea unei cantităţi apreciabile de energie, consumatorul putând vizualiza oricând consumul curent din locuinţă, măsurat cu ajutorul unor echipamente inteligente specifice.



De asemenea, sistemul poate genera sfaturi cu privire la controlarea sistemului de încălzire, de iluminare sau a echipamentelor electrice din casă prin intermediul mai multor ecrane sau chiar prin intermediul PC-ului sau al unui smartphone.

PROIECT PILOT
În urma unei colaborări Panasonic-SEAS-NVE (important furnizor de energie din Danemarca), o casă-prototip este în cadrul conferinţei ONU dedicată schimărilor climaterice, deşfăurată la Copenhaga.

Sistemul Lifitiny HEMS (Home Energy Management System) urmăreşte funcţionarea sistemului de iluminare pe baza informaţiilor furnizate de senzorii din casă, controlarea de la distanţă a aparatelor de aer condiţionat şi a sistemului de încălzire a locuinţei, precum şi utilizarea eficientă a echipamentelor de producere şi stocare a energiei electrice. După desfăşurarea proiectului-pilot, sistemul va fi implementat în peste 350.000 de locuinţe.

Printre alte proiecte, SEAS-NVE s-a implicat în planificarea şi dezvoltarea câmpului de mori de vânt de la Nvsted, unul dintre primele câmpuri eoliene daneze situate pe mare. În prezent, aproape 20% din cantitatea totală de energie electrică pe care o consumă Danemarca este produsă utilizând turbinele eoliene.
5432-108795-itartmic241.jpg

MONITOR

HP a prezentat colecţia de iarnă de monitoare LCD business. Compaq LA2405wg are o diagonală de 24 inci şi un raport de 16:10, un consum energetic redus, de 35 de waţi, şi o greutate de 7,9 kg (cu stand). Vine cu o rată dinamică a contrastului de 3.000:1, o rezoluţie de până la 1.920x1.200 şi cu un timp de răspuns de 5ms. Soft-ul Display LiteSaver permite să programezi modul Repaus la ore prestabilite. În funcţie de propria înălţime şi de confortul dorit, fiecare utilizator îşi poate defini poziţia ecranului pe birou cu ajutorul reglajului de înclinare. Preţul recomandat este de 285 de euro.

5432-108796-itartmic2241.jpg

UPS

APC a lansat două noi modele de dispozitive destinate optimizării consumului energetic. Back-UPS ES 550 şi Back-UPS ES 700 utilizează tehnologia SmartShedding, care permite prizei de alimentare principale să urmărească momentul în care computerul conectat este oprit sau trece în starea de hibernare, oprind alimentarea echipamentelor periferice neutilizate. Ambele modele au câte opt prize, toate fiind protejate împotriva vârfurilor de tensiune accidentală din reţea, patru dintre acestea fiind alimentate şi de pe bateria internă. În plus, se oferă protecţie împotriva supratensiunilor şi la conectarea liniei telefonice şi a reţelei de date.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă