x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Editorial - Curatenia orasului si buzunarul cetateanului

Editorial - Curatenia orasului si buzunarul cetateanului

18 Ian 2007   •   00:00

Sambata care a trecut eram prin cartier, la cumparaturi. Am prostul obicei de a fuma pe strada, agravat de si mai prostul reflex de a arunca mucul de tigara unde-mi vine. Asa am facut si acum, numai ca am avut surpriza de a auzi o voce din spate admonestandu-ma sever si invitandu-ma sa ridic tigara de jos si s-o arunc intr-un cos de gunoi aflat, de altfel, la numai doi pasi de... locul faptei.

Sambata care a trecut eram prin cartier, la cumparaturi. Am prostul obicei de a fuma pe strada, agravat de si mai prostul reflex de a arunca mucul de tigara unde-mi vine. Asa am facut si acum, numai ca am avut surpriza de a auzi o voce din spate admonestandu-ma sever si invitandu-ma sa ridic tigara de jos si s-o arunc intr-un cos de gunoi aflat, de altfel, la numai doi pasi de... locul faptei. Reactia instinctiva si impulsiva la auzul vocii moralizatoare a fost sa ma intorc si sa ripostez cam pe romaneste, cu o "nevinovata" trimitere la origini. Mi-am reprimat insa instantaneu aceasta pornire animalica, ba mai mult, m-am intors, am ridicat de pe jos mucul de tigara inca fumegand, multumindu-i cetateanului mai civilizat decat mine pentru lectia pe care tocmai mi-o daduse. Am avut in continuare o scurta conversatie in care am cazut de acord ca daca Bucurestiul arata mizerabil este nu numai din vina acelora care confunda trotuarul cu tomberonul, dar si din cauza celor ce nu iau atitudine pe loc si fara ezitare impotriva lor.

Daca in Germania, spre exemplu, iti trece prin cap sa arunci intr-un parc, langa banca pe care ai stat, o punga sau o sticla de plastic, o tigara sau o cutie de bere goala, esti taxat imediat si vehement de cei aflati in apropiere si risti sa primesti o amenda usturatoare daca se intampla (si se intampla cam mereu) sa apara ca din pamant un politist. Prezenta discreta, dar ferma a autoritatii este foarte importanta dar, din pacate, ea nu se prea face simtita la noi, politistii de proximitate, jandarmii si paznicii autorizati preferand sa bea o cafeluta calda sau un suc rece in loc sa-si faca datoria eficient si prompt. Exista orase europene in care toti angajatii primariilor, ai companiilor de salubritate, dar si alte categorii de cetateni voluntari (studenti, pensionari, administratori de bloc etc.) sunt imputerniciti sa taie amenzi pentru fapte ce compromit curatenia ori linistea strazii. Ei detin legitimatii care le confera autoritate si le asigura protectie, agresarea lor fizica sau verbala atragand consecinte penale pentru agresor. In dezvoltarea si echilibrul unei comunitati sunt esentiale astazi spiritul civic dar si, in egala masura, fermitatea autoritatilor coroborata cu instituirea unor metode punitive, incepand cu amenzi consistente si continuand cu sentinte penale ce obliga la zile de munca in folosul societatii sau chiar, in cazurile grave sau de recidiva, la privare de libertate.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul