x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Food World - Petreceri la iarbă verde

Food World - Petreceri la iarbă verde

09 Mai 2007   •   00:00

Cu ocazia Armindenului (sărbătoare populară ce are loc in fiecare an la
1 mai), in toate regiunile ţării există obiceiul de a impodobi uşile, porţile şi ferestrele cu crenguţe verzi.De asemenea,pentru a o intămpina cum se cuvine se organizau petreceri cămpeneşti, la iarbă verde, cu măncare şi băutură din belşug.

Cu ocazia Armindenului (sărbătoare populară ce are loc in fiecare an la 1 mai), in toate regiunile ţării există obiceiul de a impodobi uşile, porţile şi ferestrele cu crenguţe verzi. De asemenea, data de 1 mai era considerată pănă nu demult punctul de hotar de unde incepea vara. Pentru a o intămpina cum se cuvine se organizau petreceri cămpeneşti, la iarbă verde, cu măncare şi băutură din belşug. In prezent, romănii sărbătoresc de obicei ziua de 1 mai impreună cu prietenii, pregătind fripturi la grătar. (C.C.)

Mai mult fistic

Cercetătorii au ajuns la concluzia că preparatele ce conţin fistic scad nivelul colesterolului şi asigură aproximativ aceeaşi cantitate de antioxidanţi (luten şi betacaroten) pe care o au plantele verzi. Aşadar, consumul zilnic a mai puţin de 100 g fistic poate face minuni, micşorănd riscul producerii bolilor cardiovasculare. Fisticul poate fi folosit atăt in prepararea salatelor, căt şi a prăjiturilor, cremelor sau a ingheţatelor. (S.C.)

Dieta maratoniştilor

Alergătorii profesionişti de la maraton sunt mereu in cea mai bună formă, motiv pentru care cei dornici de a avea o siluetă de invidiat se găndesc din ce in ce mai mult să devină şi ei, la răndul lor, maratonişti. Doar din acest punct de vedere, ar fi o alegere greşită, deoarece, la sfărşitul maratonului, atleţii ard doar 450 de grame de grăsimi (60% din cantitatea de calorii este arsă pentru a menţine procesele metabolice, 10% dintre calorii se pierd in timpul digestiei, iar doar 30% sunt eliminate ca urmare a efortului depus). Dacă vreţi să slăbiţi, exerciţiile fizice uşoare, insoţite de o dietă echilibrată vă pot duce la rezultatul dorit. Dacă totuşi nu aţi mai alergat de mult timp şi vreţi să reveniţi in formă maximă, trebuie să creşteţi raţia zilnică cu 100-200 calorii - echivalentul unei felii de păine prăjită cu unt de arahide sau o banană. (S.C.)

Serbare cămpenească

Organizaţia municipală Pd Arad a organizat in apropierea Pădurii Ceala, la data de 1 mai, o serbare cămpenească. Cu această ocazie a fost organizat un campionat de minifotbal, dar şi un concurs de "cătlane". Acest din urmă concurs a presupus ca fiecare echipă să gătească, după o reţetă proprie, cea mai bună tocană. La sfărşit s-au servit mici şi fripturi la grătar. (C.C.)

Muzeul Satului Bucovinean

Organizat pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean şi-a deschis la 1 mai sezonul estival de vizitare.Expoziţia in aer liber,iniţiată in anii ’80, dar nefinalizată, işi propune să ofere vizitatorilor in viitorul apropiat 80 de obiective arhitectonice. Astăzi pot fi vizitate diferite case şi gospodării ţărăneşti, Biserica din Vama (secolul al XVIII-lea), Crăşma lui Moş Iordache, atelierul de olărit de la Marginea sau moara cu roată hidraulică. (S.C.)

In loc de cafea

Pentru a-i mulţumi pe cei care nu au timp suficient dimineaţa şi pentru duş, şi pentru cafea, s-a inventat săpunul care conţine cafeină. Bineinţeles că nu se mănăncă. Este suficient să vă spălaţi pe corp, iar organismul primeşte exact aceeaşi cantitate de cafeină care se găseşte intr-o ceaşcă obişnuită cu cafea. Iar efectele vor fi aceleaşi: pulsul şi presiunea sanguină vor creşte, iar oamenii vor fi in stare de alertă pentru cel puţin patru ore. Pe lăngă cafeină, săpunul mai are arome de mentă şi lămăie. (C.C.)

Trucuri pentru copii

Nu ştiţi ce trucuri să mai incercaţi pentru a-i determina pe copii să mănănce fructe şi legume? Iată o sugestie: ce-ar fi dacă aţi incerca să plantaţi fructe şi legume in grădina proprie? Cercetătorii de la Universitatea Saint Louis au observat că preşcolarii care au la dispoziţie fructe şi legume proaspete culese din grădina aflată in apropierea casei nu trebuie convinşi să mănănce chiar şi zece fructe sau legume pe zi. In acelaşi timp, dacă părinţii vor consuma fructe şi legume, copiii nu vor ezita să le urmeze exemplul. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world