x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fotoliul, divanul şi canapeaua

Fotoliul, divanul şi canapeaua

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    04 Sep 2008   •   00:00

Forme şi culori inspirate din Orientul îndepărtat
Designerii uneia dintre cele mai cunoscute firme europene au pornit, după propria lor mărturisire, într-o călătorie prin Orientul Îndepărtat, din Persia pînă în stepele Mongole, pentru că acolo se află originile confortului.



Forme şi culori inspirate din Orientul îndepărtat
Designerii uneia dintre cele mai cunoscute firme europene au pornit, după propria lor mărturisire, într-o călătorie prin Orientul Îndepărtat, din Persia pînă în stepele Mongole, pentru că acolo se află originile confortului. Carpeta şi sofaua, dacă ar fi să luăm numai două dintre piesele care nu pot lipsi dintr-o casă, sînt frecvent pomenite în minunatele poveşti spuse timp de… “O mie şi una de nopţi”, unul dintre cele mai vechi manuscrise arabe. Ideea pare a face înconjurul lumii, nu numai designerii, dar şi artiştii plastici sau muzicienii contemporani fiind atraşi de valorile culturale atît de bine conservate ale unei zone nedreptăţite social.

Un succes impresionant la public a avut anul trecut somiera acoperită cu perne din brocart fascinant colorat expusă de Paul Poiret la Metropolitan, New York. În tapiserie, industria tapetului, a draperiilor sau a perdelelor, influenţele orientale sînt din ce în ce mai vizibile şi mai spectaculoase. Bătrînul Occident este, aşadar, din nou cucerit de şi mai bătrînul Orient sau, după opinia altora, marile valori cu care ne mîndrim de zeci de secole pălesc alături de acelea apropiate de locul unde răsare soarele…

Sheherezada, Odalisca şi Gran Khan

Cea mai spectaculoasă piesă propusă de designerii italieni este somiera rectangulară ce poartă numele fetei de vizir care a salvat viaţa regelui Shahriyar cu minunatele ei istorii spuse de seara pînă în zori.

Culorile, cu o tentă aproape morbidă, sînt fericit contrabalansate de aşezarea piramidală a pernelor atît de decorative şi de confortabile. “Odalisca” este o altă versiune a “Sheherazadei”, cu o tapiserie de mare originalitate a desenului care aminteşte de marii pictori orientalişti Delacroix şi Matisse, dar şi de miraculoasele carpete arabe zburătoare.

Seria de canapele “Gran Khan” are certe influenţe mongole prin forma simplă, dar şi prin amploarea cuverturii. Toate propunerile sînt aliniate şi unui tip de confort burghez caracteristic veacului trecut (la începuturile sale…), iar materialele sînt exclusiv naturale, deci de o calitate garantată.

Creatorii italieni propun forme de inspiraţie orientală, dar şi complexe modulare cu influenţe ce vin din artele vizuale şi fac un succes garantat în lumea designerilor de mobilier contemporani.

×