x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul In valiza lui Sarkozy

In valiza lui Sarkozy

de Roxana Roseti    |    06 Ian 2008   •   00:00
In valiza lui Sarkozy

Vă mai aduceţi aminte de Enrico Macias? "La femme de mon ami", "Oh, guitare", "L’amour c’est pour rien", multe hit-uri ale anilor ’70. In 2008 implineşte 70 de ani şi oferă iubitorilor vocii sale inconfundabile o nouă imagine. • VIDEO 50 minutes inside

Moment - Artistul Enrico Macias se revoltă


Vă mai aduceţi aminte de Enrico Macias? "La femme de mon ami", "Oh, guitare", "L’amour c’est pour rien", multe hit-uri ale anilor ’70. In 2008 implineşte 70 de ani şi oferă iubitorilor vocii sale inconfundabile o nouă imagine.

O imagine interesantă. Irascibil, pertinent. Tonul vocii sale a trecut pragul interpretării de cănd artistul s-a implicat in campania electorală a lui Nicolas Sarkozy. Iar criticii susţin că motivul ar fi acela că şi-a legat speranţa de a-şi revedea ţara natală (după aproape 47 de ani de absenţă) de preşedintele Franţei.

Comentarii. Autor, compozitor şi interpret, Enrico Macias (pe numele real - Gaston Ghrenassia) s-a născut in 1938, in oraşul Constantine din Algeria, intr-o familie cu tradiţie muzicală. In timpul războiul algerian de independenţă (1954-1961), de numele familiei sale au fost legate diverse acuzaţii. Apoi, s-a produs exodul familiei in Franţa, chiar cu un an inainte de a se incheia războiul. Enrico Macias susţine că de 47 de ani este "interzis" in Algeria. Dar unele comentarii la adresa sa sunt directe: "Dacă şi-ar ţine gura inchisă, ar fi binevenit in Algeria"; "Mr Macias nu este interzis in Algeria pentru că este evreu, ci pentru că a susţinut benevol Israelul in colonizarea forţată a Palestinei". Comentariile pot fi citite şi la documentarul "Enrico Macias 50 minutes inside", difuzat pe YouTube, şi in care este infăţişată toată această istorie cu căntec.

Vis. Anul trecut, Sarkozy a efectuat o vizită de două zile in Africa de Nord, cu etape in Algeria şi Tunisia. A ţinut foarte mult ca Macias să il insoţească. Vizita in Algeria avea loc pe fondul refuzului lui Sarkozy de a cere scuze pentru trecutul colonial al Franţei in această ţară. Macias a renunţat in ultimul moment să fie "in valizele" preşedintelui, pe motivul că "are semnale că forţe politice subterane nu il tolerează in Algeria. "Voi veni cănd se vor linişti apele", a spus el. Liberation, Le Monde, alte publicaţii franceze şi publicaţiile algeriene urmăresc cu interes ce turnură va lua visul căntăreţului. Care rămăne un artist de excepţie, in pofida vocilor acide care afirmă că "este un salt uriaş să ajungi de la «La femme de mon ami» la Sarkozy!".

×
Subiecte în articol: spectator macias algeria enrico macias