x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Inmatriculare mai scumpa ca masina

Inmatriculare mai scumpa ca masina

de Elena Stan    |    13 Ian 2007   •   00:00
Inmatriculare mai scumpa ca masina

Platitorii raman cu buza umflata. Nivelul taxei de prima inmatriculare va fi redus in cateva saptamani. Pana atunci, inmatricularile se vor face la cotele actuale, criticate aspru de Uniunea Europeana.

Taxa de inmatriculare moare, dar nu se preda. Cam asa ar putea fi rezumat anuntul facut de ministrul Finantelor si de cel al Mediului, potrivit caruia impozitul va fi recalculat, dar sub nici o forma nu va fi anulat. Declaratia celor doi oficiali vine la finalul unei saptamani in care Comisia Europeana a criticat aspru Guvernul pentru aceasta taxa, atragandu-le atentia autoritatilor romane ca pot fi chemate in fata Curtii Europene de Justitie daca nu modifica legislatia. Intr-o conferinta de presa comuna, Sebastian Vladescu si Sulfina Barbu au explicat ieri ca se vor face concesii doar pana la un punct.

"Singurul loc in care urmeaza sa avem discutii cu cei de la Comisia Europeana va fi pe nivelul taxei, intrucat se reclama in unele cazuri ca taxa de inmatriculare este mai mare decat valoarea reziduala. Probabil, noile nivele de taxare vor fi stabilite in cateva saptamani", a explicat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. Pentru masinile noi nu vor exista modificari, intrucat sumele platite la inmatriculare nu sunt foarte ridicate.

Vladescu a aratat ca taxa de inmatriculare a fost gandita exclusiv pe considerente de protectie a mediului, fara vreun scop fiscal. "Scopul taxei este protectia mediului. In Romania, 70% din poluarea chimica a aerului provine de la noxe. Peste jumatate din masinile din Romania sunt mai vechi de 15-16 ani", a declarat Sulfina Barbu, Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor. Eliminarea taxei de inmatriculare ar anula intr-o luna programul de innoire a parcului auto prin care au fost inlocuite aproape 30.000 de masini vechi.

SISTEM BLOCAT. Pana cand apele se vor limpezi cu privire la cuantumul taxei de prima inmatriculare, birourile de inmatriculari vor "trage pe dreapta". Persoanele care vor plati taxa de prima inmatriculare pana la modificarea legislatiei nu vor primi nici o despagubire. "Pana la terminarea discutiilor cu CE se aplica taxele in vigoare. Cei care platesc taxa nu isi vor primi banii inapoi", a declarat Sebastian Vladescu. "In perioada 1-11 ianuarie 2007 a fost inscris la Registrul Auto Roman (RAR), pentru prima inmatriculare, un numar de 1.963 de autovehicule, fata de 2.400 in aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Iza Tache Gherhes, purtator de cuvant RAR.

ATRAGEREA INVESTITORILOR. Ministrul Finantelor sustine ca introducerea acestei taxe nu favorizeaza productia interna. "Nu este o taxa care sa creeze un conflict al grupurilor de interese. Romania are nevoie de o industrie auto. Productia auto este cel mai important vector de dezvoltare economica", a spus Vladescu. Incertitudinile privind taxa de inmatriculare vor avea ca efect o usoara scadere a vanzarilor de autovehicule noi in prima parte a anului.

"Va aparea cu siguranta un fenomen de asteptare si, pe termen scurt, cererea ar putea scadea, dar piata isi va vedea pana la urma de drumul ei. Chiar daca vanzarile Dacia vor scadea pe termen scurt, ne orientam mai mult catre export", a declarat vicepresedintele Automobile Dacia Constantin Stroe.

LEGISLATIE. Romania a introdus la inceputul acestui an in Codul Fiscal o taxa pentru prima inmatriculare a autovehiculelor, diferentiata in functie de capacitatea cilindrica a motorului, gradul de poluare si vechimea masinii. Discutiile cu CE cu privire la cuantumul taxei au inceput inca din luna septembrie 2006, dupa Raportul de Tara. Comisarul european pentru taxe si vami, Laszlo Kovacs, a apreciat ca taxa de prima inmatriculare este neconforma cu normele UE, desi este in sine legala. Daca legislatia nu va fi modificata, in luna martie poate incepe "procedura de infringement" impotriva Romaniei (avertizarea autoritatilor romane).

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul taxa inmatriculare