x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Intrebari delicate - Ce le spunem despre moarte?

Intrebari delicate - Ce le spunem despre moarte?

de Roxana Ioana Ancuta    |    19 Noi 2006   •   00:00
Intrebari delicate - Ce le spunem despre moarte?

Gata de raspunsuri . Ideea mortii ne inspaimanta pe toti. Fiecare o intelege in felul sau, dar o accepta greu. Cand pot copiii sa discute despre asta?

Gata de raspunsuri . Ideea mortii ne inspaimanta pe toti. Fiecare o intelege in felul sau, dar o accepta greu. Cand pot copiii sa discute despre asta?
Psihologul Ana Bogdea spune ca abia dupa 3 ani si jumatate, 4, copilul incepe sa puna intrebari legate de acest subiect. Vede in filme cum unul dintre personaje moare, aude la stiri, la televizor, vorbindu-se despre moartea cuiva, poate chiar la cei din jurul lui.
"E bine ca parintele sa vorbeasca propriului copil despre moarte, nu persoane din afara familiei, deoarece parintele, cunoscandu-si cel mai bine copilul, stie care este cea mai buna modalitate de abordare si pana in ce punct poate conduce discutia", explica Ana Bogdea. Ea continua:

Tabu. "Este drept, copilul nu intelege ce se petrece atunci cand moare cineva, dar, asistand la o ceremonie de inmormantare, este destul de traumatizant pentru el sa-si vada parintii indurerati, plangand…"
Specialistul continua: "Nu exista o anumita varsta recomandata drept cea mai potrivita pentru a vorbi copilului despre semnificatia termenului moarte. Surprinzator, initiatorii unor convorbiri pe aceasta tema sunt copiii, dar cei mai multi parinti se feresc sa discute cu ei, deoarece lor insisi le este greu sa se gandeasca la acest lucru. Explicam copilului ca moartea poate fi privita ca o despartire, ca e normal sa plangi cand te desparti de cineva drag, dar ca il il vom pastra vesnic in amintiri si nu ii prezentam scenarii care sa-l inspaimante".

Atitudinea potrivita - Nu fiti imperativi!

Nu cereti copilului sa fie tare, sa nu planga in cazul in care moare unul dintre membrii familiei sale. De asemenea, nu este indicat sa va manifestati durerea despartirii in cel mai dramatic mod.
"Copilul, ca si adultul, are nevoie sa parcurga perioada de doliu afectiv. De aceea, nu trebuie oprit (sub pretextul sau teama ca ii face rau) sa vorbeasca despre persoana disparuta sau sa planga atunci cand simte nevoia. Faptul ca vorbeste despre acest lucru este semn al depasirii sanatoase a evenimentului. Daca, dimpotriva, copilul este retras, inchis in sine sau are cosmaruri in timpul noptii, trebuie solicitat ajutorul unui specialist care sa-l ajute sa depaseasca momentul."

Imunitate - Bebelusi fara boli genetice
Primii copii fara boli genetice s-au nascut dupa ce mama lor a fost supusa unui sistem inovator de scanare. Parintii gemenilor britanici Freddie si Thomas Greenstreet poseda cateva gene ce ar fi facut ca bebelusii sa sufere de o forma rara de fibroza chistica, boala ce se poate mosteni genetic, de care sufera prima lor fiica.
Acord - Conventie pentru protectia copiilor
Recent, la Haga, Romania a semnat "Conventia referitoare la competenta, legea aplicabila, recunoasterea, executarea si cooperarea cu privire la raspunderea parinteasca si la masurile privind protectia copiilor". Ceremonia s-a desfasurat in prezenta oficialilor olandezi. In continuarea procedurilor necesare intrarii in vigoare a Conventiei, semnarea va fi urmata de ratificarea de catre Parlamentul Romaniei.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor