x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Karim Rashid: “Designul este pentru toată lumea”

Karim Rashid: “Designul este pentru toată lumea”

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    25 Sep 2008   •   00:00

În numărul trecut al revistei noastre v-am adus la cunoştinţă câştigătorii unui important concurs naţional de design pentru mobilier. Rămânând în sfera designului, extinsă însă de la nivel autohton la nivel de mare maestru, vă aducem la cunoştinţă lansarea variantei în limba română a cărţii “Design Your self”, semnată Karim Rashid.

În numărul trecut al revistei noastre v-am adus la cunoştinţă câştigătorii unui important concurs naţional de design pentru mobilier. Rămânând în sfera designului, extinsă însă de la nivel autohton la nivel de mare maestru, vă aducem la cunoştinţă lansarea variantei în limba română a cărţii “Design Your self”, semnată Karim Rashid.

“Principiile designului vă pot ghida şi, după cum veţi vedea, ele pot fi aplicate în toate aspectele vieţii voastre”, ne spune autorul încă din capitolul introductiv al cărţii.

O carte în care sunt adunate, într-un set de sugestii pentru viaţă, convingeri şi modele interesante, spunem noi, privitoare la viaţa de zi cu zi. Tot ceea ce este susţinut cu atâta tărie în carte decurge din experienţa cotidiană a acestui designer atât de prins în trepidaţia prezentului, izbăvit de nostalgii şi noţiuni învechite.

Pentru aceia dintre cititori care nu-l cunosc pe autor deloc sau mult mai puţin decât ar merita-o, reluăm mai jos, în câteva dintre tuşele sale semnificative, tabloul unei cariere internaţionale prestigioase, a celui care este Karim Rashid. Nu de alta, dar este considerat unul dintre cei mai importanţi designeri contemporani, unul dintre cei care ne influenţează indirect viaţa, folosindu-se de schimbările radicale de formă, material sau culoare.

 

Designerul, pe scurt

Numele de Karim Rashid a început “să sclipească” o dată cu lansarea pe piaţă a... ce credeţi? Nimic mai mult decât un coş de gunoi, proiectat pentru “Umbra”, o companie cu sediul în Toronto. “Mi-au cerut să le proiectez un coş de gunoi simplu, dar aveau câteva condiţii: să aibă o înălţime relativ mică şi să fie ieftin. Produsul finit a fost făcut din polipropilen virgin, de mare impact, şi arăta oarecum… sexy. Nu era nici scump. Garbo – un joc de cuvinte făcând aluzie la Greta Garbo şi derivând din garbage (gunoi) – a ieşit pe piaţă la un preţ de aproximativ opt dolari, şi la acel preţ accesibil compania a vândut mai bine de patru milioane de bucăţi.” Referitor la acest succes, un critic face următoarea remarcă: “Karim a construit un coş de gunoi mai bun şi lumea a făcut potecă până la uşa lui”.

De-a lungul anilor scurşi de atunci până azi, designerul nu a stat locului nici un moment, ocupându-se de conceperea a tot felul de produse: sticluţe de parfum, corpuri de iluminat, mobilier, vaze, pad-uri pentru mouse, castroane pentru supă, farfurii pentru servit salata, ibrice, umeraşe, căni pentru cafea şi altele.

Un domeniu interesant de amintit, atins de viziunea sa creativă, este cel arhitectural, primul său proiect înscris la acest capitol şi despre care într-un recent interviu a afirmat că este foarte mândru, este hotelul de lux Semiramis din Atena. De menţionat că acesta a fost ales de Condé Nast Traveller ca fiind între cele mai bune 60 de hoteluri din lume.

Lista de clienţi a designerului cuprinde branduri de pe tot globul. Armani, Prada, Ralph Laurent, Issey Miyake, Sony, Zanotta sau Villeroy & Boch sunt doar câteva dintre firmele mari care apelează la proiectele sale.

Ne oprim totuşi aici cu creionarea carierei şi a personalităţii lui Rashid, urmând să revenim asupra acestui interesant designer, atât de înverşunat în a crea obiecte frumoase şi utile pentru toată lumea.

 

Evenimentul de la Bucureşti

Ne întoarcem să completăm informaţia care a generat toată această incursiune, respectiv aceea a lansării în România a cărţii “Design Yourself”. Lansarea, ce va avea loc la data de 10 octombrie 2008, va beneficia de prestigioasa prezenţă a autorului, moment mai mult decât aşteptat de specialiştii din ţară. Artistul a răspuns “prezent” la invitaţia companiei La Strada, în cadrul conferinţelor “Meet the Thinkers”, organizate de Editura Publica.

“Design Yourself” este o conferinţă despre frumos, despre timpul prezent, despre succes şi despre eficienţă. Invitaţi speciali, din partea Lexon şi Casamania, vor prezenta tendinţele de design interior şi importanţa unui cadou de afaceri. Karim Rashid va aborda, urmând modelul cărţii sale, numeroase aspecte ale vieţii: de la cele simple, precum spaţiul casnic, biroul, dieta, mişcarea, până la teme importante precum iubirea, moartea, educaţia. Toate vor fi analizate, dând la o parte ceea ce este tradiţional şi preconceput, pentru a lăsa liberă imaginaţia şi personalitatea fiecărui individ.

×
Subiecte în articol: rashid karim karim rashid