x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lucrari de arta contemporana semnate de "Ata"

Lucrari de arta contemporana semnate de "Ata"

29 Mar 2007   •   00:00

ARTA ROMANEASCA
Egoismul societatii in care traim ii determina chiar si pe artisti sa nu mai comunice intre ei. Dar exista si exceptii laudabile: grupul Ata
ARTA ROMANEASCA
Egoismul societatii in care traim ii determina chiar si pe artisti sa nu mai comunice intre ei. Dar exista si exceptii laudabile: grupul Ata

Grabiti, nervosi, preocupati de intretinere, repartitoare, mancare, scoala, copii trecem cu nepasare pe langa galeriile de arta. In fond, cui ii mai trebuie si la ce foloseste sa te zgaiesti la niste picturi neintelese, sculpturi ciudate, fotografii abstracte si tapiserii parca neterminate. Parca nici arta nu mai este ce a fost odata. Nu se mai gasesc panze care sa infatiseze peisaje si nici sculpturi cu forme slefuite si chipuri ireprosabil reproduse. Asa gandesc majoritatea dintre noi, s-o recunoastem. Si totusi daca ar fi intr-o zi ploioasa de primavara sa va refugiati intr-o galerie, ati descoperi o alta lume.

FORME SI CULORI DIVERSE

Culorile de pe panze, chiar daca aparent sunt neglijent amestecate, te lasa sa visezi; sculpturile te invita sa le atingi si te intriga simplitatea lor, de parca si tu ai fi fost in stare sa faci ceva asemanator; tesaturile tapiseriilor te pun pe ganduri cand iti apropii privirea de ochiurile dintre fibre, bucle sau cusaturile dintre materiale, iar despre fotografii ai jura ca sunt trucate, cel mai probabil pe calculator.

Dar orice ai crede si oricum ai judeca operele de arta contemporana ale tinerilor artisti, un lucru e sigur: te bucura, te uimesc sau te intriga. Asta e si scopul artei pana la urma: iti trezeste sentimente, emotii, reactii. Dar ca sa va trezeasca din rutina zilnica, sa va atinga nevazutele ite ale emotiilor, artistii depun mult efort. Pe langa pregatirea de specialitate, in spatele fiecarei expozitii e o munca asidua si bani.

EXPOZITIILE DE GRUP

Prin definitie artistii trebuie sa fie egoisti pentru ca fiecare se exprima intr-un mod unic, fiecare se tradeaza in felul in care percepe lumea prin lucrarile sale. Dar una este originalitatea ce defineste artistul si alta este individualismul in ansamblul breslei. Exista artisti care nu comunica cu altii si artisti care cred in schimbul de idei si se ajuta reciproc.

Din ultima categorie sunt si cei care fac parte din grupul ATA, infiintat la Galati. Un grup de artisti care se sprijina intre ei chiar si atunci cand vor sa-si faca cunoscute lucrarile prin expozitii. Pe 24 martie, la Braila a avut loc vernisarea celei de a doua expozitii a grupului, lucrarile expuse fiind picturi, sculpturi, fotografii si tapiserii.

Din cele peste 50 de lucrari expuse este imposibil sa nu va traga ata catre vreuna. Poate si asta ar fi una din semnificatiile denumirii grupului ATA, pe langa cea dorita de artisti care sunt deschisi pentru a primii membri noi. ATA te poate trage sa faci arta alaturi de cei din grup, dar si sa cumperi una dintre lucrari, mai ales ca preturile incep de la rezonabila suma de 100 lei.

PENTRU O CASA ORIGINALA

Decat sa cumparati ceva de serie, o fotografie de calendar reprodusa pe hartie si inramata, care se vinde la supermarket, alegeti o lucrare semnata de un artist roman. Asa veti avea certitudinea unui unicat, iar valoarea lucrarii s-ar putea sa creasca in timp, niciodata nu se stie cat de mult.

Fie ca vreti sa va decorati casa, gradina (cu sculpturi originale) sau chiar biroul, tinerii artisti au ce sa va ofere. Ca sa va hotarati trebuie sa faceti un efort minim: vizitati expozitiile.

ATA PANA PE 16 APRILIE

Pana pe 16 aprilie la Braila, la Galeria Uniunii Artistilor Plastici din Piata Traian, aveti ocazia sa vedeti lucrarile grupul ATA. Pentru a lua legatura cu artisti si a le cunoaste portofoliul, iata numele si datele de contact: Cristina Bujeita (pictura) 0749.044.330; Eduard Constandache (sculptura) 0744.516.807; Laura Dumitrescu (tapiserie) 0724.775.456; Maolnia Efremov (fotografie) 0723.659.491; Mihaela Lefterache (pictura) 0745.938.125; Gabriela Moisi (pictura) 0724.208.320; Valentin Popa (sculptura) 0745.620.646; Cosmin Saulea (pictura) 0724.768.042; Ana Tomescu (sculptura, fotografie) 0723.662.882; Sorina Fador Vadeanu (textil) 0741.380.699; Adrian Vadeanu (sculptura) 0236-450.149
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul artă artişti