x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lumini artificiale

Lumini artificiale

02 Noi 2006   •   00:00


Din sumar: Editorial - La noi nu e ca la ei / Afla ce e nou / Referinta arhitectonica creata de un roman / Ce se va purta in materie de placi ceramice pentru baie / La malul lacului sau pe liziera padurii / Exproprierea si utilitatea publica / Tineri necssstoriti si bunurile dobandite in comun / Un pictor pentru care gestul este mai tare decAt culoarea / Cula din apropierea Parcului Ioanid / Casa cu influente traditionale romanesti / Si pe timp de iarnA ne putem bucura de culoare / Fructe multicolore in casa ai in gradina / Dovlecii, decorativi /


IDEI PENTRU CASA TA
Caracteristicile luminii artificiale si ale surselor de iluminat, cunostinte de baza pentru obtinerea unei scheme eficiente si armonioase de iluminare in cadrul locuintei

Lumina modifica perceptia spatiului, culorile, proportiile incaperilor, creeaza jocuri de umbre, pune in valoare texturile si da nastere unor efecte decorative impresionante. De aceea, folosirea ei in amenajarile de interior constituie o problema extrem de complexa si delicata. Cei mai multi dintre noi locuiesc in case in care rezolvarea iluminatului natural a fost gandita de proiectanti dupa principii standard si nu corespunde necesitatilor personale ale fiecaruia dintre noi. Si pentru ca odata rezolvata, aceasta nu se mai poate modifica, ne aplecam asupra laturii accesibile tuturor, iluminatul artificial.

COORDONARE

Folosirea corecta a luminii artificiale este un fapt care poate fi invatat. O schema de iluminare artificiala bine proiectata reprezinta un compromis intre functionalitate si estetic. Indiferent de destinatia camerei pe care se lucreaza, iluminatul trebuie facut in raport direct cu mobilarea. Stilul si caracteristicile decorative ce se doresc evidentiate trebuie luate in calcul, deoarece lumina are puterea de a schimba total aspectul incaperii, de a crea centre de interes sau de a estompa excesele de orice fel.

PROPRIETATI

Prin natura ei, lumina artificiala are diferite aspecte: cea incandescenta este galbena, cea fluorescenta este albastra, iar becurile de halogen ofera lumina alba. Acest aspect este extrem de important in crearea atmosferei dorite in functie de destinatia camerei.

Ca si mod de utilizare, lumina artificiala poate fi de mai multe feluri: generala, specifica, abientala, decorativa sau de accentuare. Cea generala este banala lustra cu lumina dispersata suspendata de tavan, care poate fi suficienta, dar nu prea atragatoare. Lumina specifica este cea pentru activitati ca gatitul sau lectura si poate fi asigurata de lampi cu halogen, neoane sau lumini de podea. Lumina ambientala este lumina de fundal menita sa creeze atmosfera intima necesara casei si poate fi asigurata de scafe sau aplice cu intensitate reglabila. Luminile decorative si de accentuare sunt cele pentru infrumusetare sau pentru accentuarea punctelor de interes ale locuintei.


Corpurile de iluminat avangardiste au devenit prin designul lor elemente de personalizare si centre de interes pentru interioarele moderne

Sfatul designerului

Pentru ca de la iluminat se incepe amenajarea oricarei case si pentru ca lumina joaca cel mai important rol in crearea oricarui ambient, pornim un miniserial pe aceasta tema. Dupa rubrica de caracterizare generala a luminii, vor urma altele referitoare la exigentele de iluminare pentru fiecare incapere in parte.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul lumina