x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Materiale moderne, armate, rezistente la intemperii

Materiale moderne, armate, rezistente la intemperii

05 Apr 2008   •   00:00

Pentru protejarea teraselor, a balcoanelor sau a garajelor deschise de cele mai multe ori vedeţi că sunt folosite plăcile din carton ondulat. Dar acest material, ieftin de altfel, nu este deloc cea mai bună alegere, nici din punct de vedere practic, ca să nu mai spunem estetic.

Pentru protejarea teraselor, a balcoanelor sau a garajelor deschise de cele mai multe ori vedeţi că sunt folosite plăcile din carton ondulat. Dar acest material, ieftin de altfel, nu este deloc cea mai bună alegere, nici din punct de vedere practic, ca să nu mai spunem estetic.

 

Greoaie, disponibile numai în variantă cromatică de gri, plăcile din carton ondulat sunt şi casante. Orice greşeală de montaj le deteriorează iremediabil.

În locul folosirii lor există acum alte materiale mult mai performante.

La o simplă vizită în magazinele şi depozitele de materiale de construcţii veţi putea observa plăci transpa­rente, care par a fi realizate din plastic. Reticenţa faţă de ele este accentuată de lipsa cunoaşterii perfomanţelor şi denumirilor noilor tipuri de plăci pentru acoperiri.

 

Materiale performante

Compania internaţională Gutta fabrică, spre exemplu, plăci din acril, considerat cel mai transparent şi strălucitor material pentru acoperiri. Este rigid, rezistă foarte bine în timp, iar prin adăugarea unui elastomer în compoziţia plăcilor compania a obţinut un produs inovator, rezistent la acţiuni de impact (cum ar fi grindina) şi suficient de flexibil pentru a nu se rupe. În plus, aceste plăci profilate din acril sunt confecţionate conform standar­delor europene de inflamabilitate.

 

Tipuri diferite

Pe lângă acril există un alt material asemănător – sticla acrilică, precum şi plăci din PVC transparent sau plăci din policarbonat. Caracteristicile acestor materiale sunt asemănătoare, dar nu identice. Acrilul îşi păstrează cel mai bine transparenţa în timp, sticla acrilică are o suprafaţă non-poroasă, care nu reţine praful şi impuri­tăţile, iar PVC-ul transparent este economic, mai ieftin, rezis­tent la flăcări, dar nu la fel de durabil în timp (putând fi afectat de expunerea îndelungată la razele UV). Toate materialele sunt însă reciclabile, foarte uşor de manevrat, montat, înlocuit şi prezintă o serie de avantaje practice.

 

Cel mai importat este cel care ţine de criteriul ilu­minatului natural, aceste materiale oferind o excelentă vizibilitate în zona acoperită cu ele. Aşa că, atunci când vreţi o modernizare sau amenajare exterioară întrebaţi mai multe despre aceste plăci moderne, uşoare şi transparente.

×
Subiecte în articol: materiale placi