x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Modele de textile pentru casă

Modele de textile pentru casă

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    26 Feb 2009   •   00:00

În al 19-lea an de existenţă, evenimentul cel mai important destinat textilelor pentru casă, târgul Heimtextil, a fost ca o pată de culoare şi o sursă de energie inspiraţională pentru domeniul amenajărilor de interior. Asta pentru că protagonistele principale ale show-ului (textilele pentru casă) s-au întrecut în variante surprinzătoare de culori, texturi, materiale, imprimeuri sau combinaţii ale acestora.



Ştiut este faptul că alegerea textilelor este de importanţă capitală în compunerea ambientului. Poţi să compui, apelând strict la materiale şi la nimic altceva, un decor modern, clasic, baroc, asiatic, african, eclectic, etc. Practic poţi da viaţă oricărui stil folosindu-te doar de ţesături şi de imaginaţie. Iată câteva dintre liniile definitorii ce descriu materialele pentru casă ale acestui an.

PALETĂ CROMATICĂ
Referitor la culoare, predominant a fost violetul, vedeta de necontestat a târgului. Orice colecţie care se respectă, nu-şi permite luxul de a exclude violetul, o adevărată apariţie în fiecare nuanţă imaginabilă. Rezultată din combinaţia dintre roşul cald şi albastrul rece, culoarea vedetă are un mister aparte şi aduce locului care îl găzduieşte un aer sofisticat.

Pe locul doi ca şi direcţie cromatică a fost paleta de marouri ciocolatii, până la cel mai închis maron. Printre marouri sunt intercalate nuanţe de roz, verde pal sau accente de turquoise care învigorează tabloul astfel desenat. Utilizarea albului sau a negrului este încă în vogă, dar mai puţin decât se întâmpla în anul care tocmai a trecut. "Indian summer" este termenul care descrie o altă cromatică în trend. În cadrul aceastei teme, roşul cald, rozul fuchsia, ruginiul, oranjul şi galbenul sunt combinate pentru a crea compoziţii decorative vii, pătimaşe chiar - este termenul cel mai potrivit pentru a reda în cuvinte compoziţia.

TEXTURI ŞI ŢESĂTURI
Nervuri, modele imprimate sau în relief, florale sau grafice sunt câteva dintre texturile care înfrumuseţează textilele momentului. Imprimeuri cu efecte vizuale interesante sunt noutăţi interesante. Aşa numitele textile 3D sunt o apariţie distinctă.

Mătasea este folosită "la greu" pentru ţesăturile decorative din acest an, fie că este în stare pură 100% mătase sau în combinaţie cu alte fibre textile.

Taftaua iese şi ea în evidenţă. Satenurile opulente, brodate, în culori luxuriante strălucesc cu toată puterea lor, contribuind semnificativ la construirea unei scenografii luxoase a spaţiului. Lame-ul, nu numai auriu sau argintiu ci şi violet sau cyclamen le ţine isonul.

Catifeaua simplă sau acea catifea mai subţire cu aspect şifonat şi irizaţii metalice sunt alte prezenţe aduse în prim-plan de producători. Bumbacul pur sau mixurile de bumbac sunt favoriţi mai vechi. Remarcabilă este şi prezenţa pânzei de in. Ca de obicei, rezistenţa la foc este una dintre caracteristicile urmărite de producători, care fac apel în acest sens la firele de Trevira CS. 

REPERE COMPOZIŢIONALE
Panorama vizuală pe care ţesăturile zilelor noastre o asigură este mai largă şi mai colorată ca niciodată. De la reprezentări grafice bine determinate - dungi, cercuri, valuri, zig-zag-uri, imprimeuri florale, etc. până la aplicaţii grafice aparent fără noimă sau modele digitale. Motivele florale având drept protagonişti trandafirii, de la flori minuscule până la trandafiri uriaşi, (chiar şi cu 30 cm în diametru), reprezintă o inspiraţie des întâlnită în colecţiile de materiale expuse. Desene reprezentând cârcei, lujere de plante mai mici sau mai mari, dau naştere unor formate baroce,  adevărate hituri ale colecţiilor de ţesături pentru casă ce vor fi prezente pe piaţă.

×