x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O anulare istorică la Dakar

O anulare istorică la Dakar

de Oana Georgescu    |    06 Ian 2008   •   00:00
O anulare istorică la Dakar

Este o certitudine: ediţia din 2008 a prestigioasei competiţii numite Raliul Dakar nu se va mai desfăşura, din cauza unor probleme legate de securitate in Mauritania.

Raliul 2008 - Inevitabilul s-a produs


Este o certitudine: ediţia din 2008 a prestigioasei competiţii numite Raliul Dakar nu se va mai desfăşura, din cauza unor probleme legate de securitate in Mauritania. Semnalele au existat incă de anul trecut, dar nimeni nu işi inchipuia că se va ajunge la o anulare - istorică, s-ar putea spune.

După ce mai mulţi piloţi au declarat vineri că există posibilitatea ca Raliul Dakar - care trebuia să inceapă ieri la Lisabona - să fie anulat, organizatorii au confirmat chiar in aceeaşi zi că ediţia din 2008 nu se va mai desfăşura, din cauza unor probleme legate de securitate in Mauritania, unde patru turişti francezi au fost ucişi luna trecută.

Decizia a fost luată după ce organizatorii Raliului Dakar au avut discuţii cu guvernul francez. Presa spaniolă nota ieri că "Dakarul este rănit mortal" şi că

"Al-Qaida a «ucis» raliul", subliniind că ediţia viitoare va avea loc in America Latină sau in Rusia! Tot ieri, Le Quotidien nota că "anularea raliului reprezintă o pierdere enormă din punct de vedere al investiţiilor făcute şi a căştigurilor ce erau prevăzute".

Prima oară. Este pentru prima oară cănd Raliul este anulat, de la debutul competiţiei, in anul 1979, insă organizatorii spun că nu aveau de ales, ei trebuind să asigure siguranţa piloţilor participanţi la cursă. Semnale au existat incă de anul trecut, cănd organizatorii au fost nevoiţi să anuleze două etape, după ce Serviciile de Securitate Franceze anunţaseră că participanţii la cursă riscă să fie victimele unor răpiri sau chiar ambuscade puse la cale de rebelii algerieni in timpul traversării Mali.

Opt din cele 15 etape ale raliului de anul acesta urma să se desfăşoare in Mauritania, iar din 2009 acest traseu va fi cu siguranţă modificat. "Dakarul este un simbol, şi nimic nu poate distruge simbolurile. Anularea ediţiei din 2008 nu este o ameninţare pentru viitorul raliului, iar in 2009 vom oferi o nouă aventură!", au afirmat organizatorii.

Vis cu speranţă. Cel pentru care această veste a insemnat destrămarea unui vis (dar nu pierderea speranţei!) este Marcel Butuza, unul dintre cei mai titraţi piloţi de motocros, eduro şi rally-raid ai Romăniei şi căpitanul

team-ului moto la Raliul Dakar 2008. El işi dorea să ocupe un loc căt mai bun in cea mai mare, importantă şi mediatizată competiţie din lume, ca o incununare a carierei sale de peste 20 de ani in domeniul sporturilor cu motor. Aceasta, după ce anul trecut a fost nevoit să abandoneze in etapa a VIII-a, din cauza defectării ambreiajului la motocicleta KTM.

Ghinionul romănului a venit la kilometrul 51 al rundei mauritaniene dintre localităţile Atar şi Tichit. "Atunci n-a fost să fie, dar acum sunt mai motivat ca niciodată!", declara Butuza joi, inainte de vestea anulării raliului. Pentru Raliul Lisabona - Dakar 2008, Marcel Butuza nu concura singur. Ci alături de prietenii şi colegii de la clubul Vectra Racing din Zărneşti: Romeo Duicu (32 de ani) şi Alexandru Gărbacea (24 de ani). Anularea raliului din acest an nu inseamnă că in 2009 nu o vor lua de la capăt!

"Faraoni" ai motocicletelor

Marcel Butuza a debutat in motocros cu 20 de ani in urmă, dar s-a dedicat ultimelor două "specialităţi". După debutulde anul trecut la Raliul Dakar, el a reuşit o performanţă de excepţie: locul 8 in clasamentul General al Campionatului Mondial de Rally Raid. Aceasta, după ce a devenit primul campion naţional de Enduro al Romăniei şi s-a decis să se dedice pregătirii pentru participarea la competiţiile internaţionale.

In 2006 a devenit primul romăn care a reuşit să incheie DESERT CHALLENGE, o etapă de CM de Rally Raid, iar anul acesta să se claseze in TOP TEN, deşi a participat la numai patru etape. Romeo Duicu işi petrece in medie 14 ore pe săptămănă pe motocicletă, este pasionat de munte, arte marţiale şi de enduro, dar se pare că se va dedica definitiv rally-raid-ului. Practicant şi pasionat de rugby şi de ski, Alexandru Gărbacea petrece aproape 20 de ore pe săptămănă pe motocicletă.

"A.S.O. condamnă ameninţările teroriste care au anihilat un an de muncă grea. Ştim că a fost provocată o mare supărare, in special in Portugalia, Maroc, Mauritania şi Senegal, dar pe lăngă acest lucru, există şi o pierdere economică imensă"

Â

"Avănd in vedere situaţia internaţională tensionată, uciderea a patru turişti francezi la 28 decembrie şi legăturile Al-Qaida in Maghrebul Islamic (...), s-a decis anularea ediţiei din 2008 a raliului"

din comunicatul oficial al Amaury Sport Organisation

×
Subiecte în articol: auto anul raliul dakar raliului