x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O istorie parfumata

O istorie parfumata

18 Ian 2007   •   00:00

AFLA CE E NOU
Privind aceste imagini, cu siguranta ca cei care nu stiu despre ce este vorba, se vor gandi ca obiectele surprinse sunt mai degraba niste sticlute de parfum foarte sic.
AFLA CE E NOU
Povestea pe scurt a renumitelor lampi Berger

Privind aceste imagini, cu siguranta ca cei care nu stiu despre ce este vorba, se vor gandi ca obiectele surprinse sunt mai degraba niste sticlute de parfum foarte sic. Si nici nu ar fi departe de adevar, pentru ca ele contin parfum, insa parfum pentru casa. Reprezinta insa mai mult decat un simplu recipient. Asta pentru ca in afara de aspectul aparte, care confera acestor obiecte un rol decorativ intr-o incapere, au si doua roluri functionale. Respectiv dispozitiv de purificare a aerului si difuzor de parfum in acelasi timp. Si... se numesc lampi Berger.

DE UNDE PANA UNDE...

Obiect cu traditie in Franta, indragit si apreciat de francezi, lampa Berger este o inventie, ce dateaza de peste 100 de ani, a chimistului in domeniul farmaceutic, Maurice Berger. Pe atunci, acesta, preocupat de purificarea aerului din spitale, a inventat o metoda ingenioasa care sa duca la acest rezultat. Anume, arderea fara flacara cu catalizator a unui compus ozoalcoolic. Aceasta reactie avea ca rezultat dezinfectarea aerului din incaperi si inlaturarea mirosurilor mai putin placute (peste 70% dintre bacteriile din aer dispar dupa o ora de functionare a dispozitivului). Acesta a fost inceputul brandului Lampe Berger. A urmat apoi continuarea si cresterea sa, care se deruleaza cu succes si in zilele noastre.

Principiul de functionare al unei asemenea lampi este unul foarte simplu si poate fi asemuit foarte bine cu acela al unei candele. Puteti admira "pe viu" aceste mici minunatii si puteti obtine orice informatii despre ele in magazinul Alma Interior din galeria comerciala World Trade Plaza Bucuresti.

MODELE PESTE MODELE

Recipientul (la inceput o simpla prisma de sticla), din care se evapora celebrele parfumuri pentru casa adunate sub marca "Parfums de Maison", este o continua sursa de inspiratie pentru artistii in ale formei. In prezent, iau nastere tot timpul sute de forme de lampe Berger din sticla suflata artizanal, cristal, ceramica Gres, portelan de Limoges, metal.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul