x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Previziuni - Universitatile fara clienti ar putea falimenta

Previziuni - Universitatile fara clienti ar putea falimenta

de Eugenia Mihalcea    |    21 Iun 2006   •   00:00
Previziuni - Universitatile fara clienti ar putea falimenta

Tinerii sunt dezorientati, isi aleg facultatea dupa traditia de familie si mai putin dupa o serie de consilieri in cariera. Dupa 1 ianuarie 2007, studentii romani ar putea invata in orice stat european in aceleasi conditii ca si cetatenii tarii respective, dupa cum spune secretarul de stat pentru Invatamantul Superior din Ministerul Educatiei, Dumitru Miron.

Jurnalul National: Care sunt facultatile spre care ar trebui sa se indrepte tinerii pentru a accesa locuri pe piata fortei de munca dupa absolvire?
Dumitru Miron: Noi am cerut universitatilor, inca din octombrie 2005, sa creeze compartimente de marketing, orientare profesionala si programe internationale. La ora actuala exista Birou de Marketing si Orientare Profesionala in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucurepti, Universitatii "Babes -Bolyai" din Cluj, Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi.

Si totusi tinerii sunt indecisi, cine ii ajuta sa aleaga?
La baza deciziei de a opta pentru o facultate sau alta stau mai multi factori determinanti: traditia in familie, dorintele tinerilor, dar tabloul nu este bine asezat. Va trebui sa creasca numarul de studenti si de absolventi cu vocatie tehnica. La nivel european va fi nevoie de zeci de mii de cercetatori, specialisti in afaceri europene. Dreptul, Stiintele economice au viabilitate, pentru ca in economia noastra sectorul tertiar trebuie sa creasca.

Vorbiti de cercetatori si Uniunea Europeana. Dar Fizica sau Chimia sunt facultati aproape fara concurenta...
Stiintele exacte, din pacate, nu sunt foarte atractive pentru tinerii absolventi de liceu. Ne indreptam spre o societate a exactitatii, nu a relativitatii. Ii sfatuiesc pe tineri sa se orienteze bine.

Ce fac universitatile pentru a promova aceste facultati?
Universitatile nu aloca foarte multe locuri pentru aceste domenii sau pentru stiintele umaniste. Pozitia dascalului - ceea ce ar putea ajunge absolventii de stiinte exacte si umaniste - este rezumata numai la cresteri salariale. Acum tinerii au alte idealuri, nu poti lupta cu ei. Tot mai putini tineri vor sa se faca profesori. Adolescentii din ziua de azi vor sa se faca oameni de afaceri, vedete... Sunt alte modele.

Si ce facultate iti trebuie ca sa te faci vedeta?
Nici una...

Diplome recunoscute in UE

Ati pomenit de posibilitatea de a profesa in Europa
Orice diploma obtinuta la o universitate din Romania este recunoscuta in Europa sau in Statele Unite ale Americii, dar fiecare recunoastere se face separat pentru fiecare persoana in parte, in functie de ceea ce vrei sa obtii cand ai rezidenta intr-o tara. Medicina, arhitectura, de exemplu, sunt profesii reglementate in Uniunea Europeana.

Cate locuri pentru anul I a aprobat pentru 2006/2007 Ministerul Educatiei?
Locuri bugetate pentru licenta sunt 61.208, la care se adauga aproximativ 14.800 pentru studiile de masterat, 1.540 la doctorat si 2.700 la rezidentiat.

Si cele cu taxa?
Anul acesta, universitatile au autonomie sa stabileasca numarul de locuri pentru anul I cu taxa, fara nici o limita. Le-am atras atentia prin ordinul ministrului Educatiei privind admiterea la facultate pentru anul universitar 2006-2007, ca prin stabilirea numarului de locuri la taxa sa nu afecteze calitatea procesului educational. Asta, fata de anul trecut, cand s-a solicitat o limita maxima de pana la 150% fata de cele bugetate.

Cati candidati vor fi pe aceste locuri, punandu-le la socoteala si pe cele de la universitatile particulare?
Liceeni care termina clasa a XII-a sunt aproximativ 170.000, dar nu iau toti Bacalaureatul, nu toti opteaza pentru facultate. De anii trecuti nu prea mai sunt, pentru ca au tot existat locuri la facultate in ultimii doi ani. Deci putem vorbi de circa 150.000 de candidati.

Vorbim de o oferta mult mai mare decat cererea.
Ar fi un motiv pentru care universitatile ar trebui sa-si imbunatateasca oferta educationala.

Dar ce se va intampla cu universitatile care nu isi vor ocupa toate locurile?
Cu universitatile care nu au "clienti" se va intampla ceea ce se intampla cu orice firma care nu are clienti...

Falimenteaza?
Se intampla si acest lucru. Se va intampla in urmatorii doi ani.

Intrarea in Uniunea Europeana va aduce schimbari pe piata universitatilor din Romania?
Integrarea creeaza mai multe oportunitati decat efecte negative. Vor functiona legile de baza ale educatiei, asigurarea calitatii trebuie facuta de Agentia Nationala pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) la nivel european. Exista si un element inedit, si anume alinierea la regulile Gravier. Acestea presupun ca orice cetatean din tarile membre ale Uniunii Europene si din spatiul economic european, Elvetia, Norvegia, Islanda, Lichtenstein se pot inscrie la admitere si pot urma facultatea in aceleasi conditii ca si cetatenii tarii respective. Intrand in UE se asigura libera circulatie a persoanelor si a serviciilor.

Universitatile din strainatate isi pot crea extensii la noi?
Sunt semnale ca universitati de prestigiu isi vor crea extensii, francize. De exemplu, Universitatea din Oradea este avansata intr-un proces de extindere, intr-un parteneriat cu o universitate din Germania.

Asta inseamna ca in cativa ani studentii romani vor plati taxe de scolarizare obligatoriu?
Universitatile incaseaza taxe, plata fiind dublata de o schema prin care statul da posibilitatea studentilor sa aplice pentru burse. Trebuie sa redefinim modul in care se aloca acei bani, trebuie sa fie obtinuti de tanarul absolvent de liceu, el trebuie sa-si aleaga singur oferta educationala pe care o doreste.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul locuri universitatile