x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Producţie-record

Producţie-record

de Maria Belu-Burtea    |    22 Oct 2009   •   00:00
Producţie-record

După terminarea campaniei de recoltare, Mulfatlar România anunţă o cantitate-record de vin: mai mare cu 37% faţă de anul anterior.



Producţia de vin a anului 2008 a fost de 22 de milioane litri de vin, iar anul acesta se vor produce 30 de milioane de litri din care 9 milioane vor fi de vin roşu, iar 21 de milioane de litri vor fi de vin alb. Podgoria se află în cel de-al doilea an, culegându-se roadele procesului de reîntinerire a viţei-de-vie început în urmă cu patru ani.

Fiesta Latina
La 13 octombrie, Casa Albă a găzduit "Fiesta Latina", un eveniment ce a combinat ingenios muzica şi gastronomia sud-americane. Maestrul bucătar Maricel Presilla a pregătit pentru invitaţi friptură de porc în stil cubanez, fasole braziliană, enchilada cu pui (o reţetă din Honduras), salată de varză şi un desert cu brânză, ciocolată şi sirop de hibiscus (reţete guatemaleze). Inedit este că o parte dintre ingrediente au fost culese direct din grădina de la Casa Albă, creată la iniţiativa Primei Doamne. "Nu m-am simţit deloc ca şi cum aş fi fost la o reşedinţă prezidenţială. M-am simţit ca într-o bucătărie fabuloasă", spunea maestrul bucătar Maricel Presilla.

Festival de toamnă

La 10 octombrie, la Brăila s-a deschis festivalul "Flori de toamnă" ajuns la cea de-a treia ediţie. Gândit ca o expoziţie florală, evenimentul a găzduit 20 de producători şi comercianţi de flori şi plante ornamentale din judeţ, care şi-au expus produsele în Grădina Mare din Brăila. Festivalul a fost "completat" cu bucate alese, vizitatorii putând degusta pastramă, must, vin sau ţuică fiartă, dar şi cu numeroase concerte de muzică populară, uşoară sau de fanfară. Un alt moment special a fost demonstraţia de artă culinară pregătită de bucătari instruiţi în cadrul şcolii Bella Italia.

Papricaş

16 bucătari din România, dar şi din Ungaria şi Serbia s-au întrecut în reţete care de care mai gustoase la Festivalul Papricaşului. Evenimentul, aflat la prima ediţie, s-a desfăşurat la 11 octombrie în Staţiunea Balneară Buziaş şi are loc în anul în care staţiunea sărbătoreşte 190 de ani de atestare documentară. Şi, ca la orice competiţie care se respectă, s-au acordat numeroase premii, iar papricaşul fiert în ceaune a putut fi degustat la sfârşit  de toţi cei care i-au încurajat pe concurenţi.

Târg de antichităţi

Între 16 şi 18 octombrie, peste 50 de colecţionari şi-au dat "întâlnire" la Muzeul Ţăranului Român în cadrul Târgului de Antichităţi Ţărăneşti. Bucureştenii şi-au putut procura obiecte vechi nelipsite dintr-o gospodărie: covoare, ştergare, icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, ceramică, mobilier crestat, pictat - lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri - doniţe, vase din lemn, putinei, căuce, furci şi roţi de tors, fuse, vârtelniţe etc.

Obiecte populare
Curtea Franciscană din Timişoara a fost gazda, în zilele de 10 şi 11 octombrie, "Târgului Meşteşugarilor". Evenimentul a adunat meşteri populari care au adus numeroase obiecte, precum străchini de lut, linguri de lemn, ilice şi cămăşi înflorate, icoane şi jucării. Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de concerte de muzică populară, demonstraţii ale meşterilor populari, "udate" cu câte un păhărel de răchie.

Răchie bănăţeană
În localitatea Tomeşti, judeţul Timiş, s-a desfăşurat în zilele de 9 şi 10 octombrie cea de-a doua ediţie a Festivalului răchiei bănăţene. Ca noutate în acest an, au fost acceptaţi să participe la concurs şi producători din zona Lugojului şi a Făgetului. Participanţii la eveniment au putut urmări procesul de fabricare al ţuicii, au gustat cartofi în ţest sau fripţi pe grătar aşa cum se făceau odinioară. Câştigătorii au primit diplome şi au fost înregistraţi într-un catalog al producătorilor de ţuică bănăţeni.

×
Subiecte în articol: food world