x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Punctia hepatica

Punctia hepatica

10 Ian 2006   •   00:00
METODE DE DIAGNOSTIC
Pentru evidentierea unor boli ale ficatului, punctia hepatica este o metoda de diagnostic foarte importanta, care ofera un grad inalt de concludenta.
"Desi biopsia hepatica se practica de 120 de ani, in Romania persista inca o teama fata de ea, considerandu-se, in mod nejustificat, ca aceasta manevra poate duce chiar la agravarea bolii hepatice investigate", explica medic primar gastroenterolog Mircea Manuc, de la Sectia Gastroenterologie III a Institutului Clinic "Fundeni". Indicatia de biopsie hepatica o stabileste medicul specialist gastroenterolog, pe baza unor analize de sange, care pot indica o crestere de transaminaze, sau a unui examen ecografic, care evidentiaza prezenta unor noduli in ficat.

Pregatire


Inainte de efectuarea testului, este important sa se verifice coagularea sangelui, care trebuie sa aiba parametri normali. Pentru ca unele medicamente modifica coagularea, pacientul trebuie sa anunte doctorul despre tratamentele pe care le urmeaza. Din acelasi motiv, cu o zi inainte de biopsie nu se iau aspirina, anticoagulante sau ibuprofen. In situatia in care pacientul are tulburari de coagulare, punctia hepatica nu este recomandata. De asemenea, medicul trebuie sa stie daca pacientul este alergic la unele medicamente.

Tehnica


Biopsia hepatica este o interventie minima chirurgicala, care se efectueaza numai in spital. Cu cel putin opt ore inainte de punctie, pacientul nu trebuie sa manance. In momentul biopsiei, el trebuie sa stea culcat pe partea stanga, in vreme ce medicul examineaza zona respectiva, stabileste marginile ficatului si apoi locul in care va introduce acul special cu care se face biopsia. Desi nu este obligatoriu, punctia se poate efectua sub control ecografic, fiind mai usor de stabilit traseul acului si deci mai lipsita de riscuri. Pentru ca manevra sa nu fie dureroasa, se face anestezie locala. In momentul in care se face punctia, pacientul nu trebuie sa respire vreme de 10-15 secunde. Dupa efectuarea acestei manevre, el trebuie sa stea culcat pe partea dreapta, pentru doua ore. Medicul va urmari in aceasta perioada pulsul si tensiunea. Riscul care poate aparea in cazul acestei manevre este inteparea plamanului sau a vezicii biliare, infectiile sau hemoragia. Aceste complicatii sunt insa rar intalnite.

DIAGNOSTIC. Bolile hepatice se pot observa si identifica printr-o manevra care presupune recoltarea unui fragment minuscul de ficat, care este examinat la microscop. Aceasta metoda de diagnostic poarta numele de punctie sau biopsie hepatica percutana si este cel mai fidel mijloc de a observa tipul si severitatea bolii hepatice.

EFECTE SECUNDARE. Dupa o punctie hepatica poate aparea o usoara durere locala, accentuata de respiratie, uneori cu iradiere in umarul drept. "Acest fenomen este normal, nu trebuie sa ingrijoreze si se datoreaza iritarii diafragmului. Se poate lua algocalmin pentru aceasta durere", recomanda medicul primar gastroenterolog Mircea Manuc.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul hepatica