x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Robinete care reduc consumul de energie

Robinete care reduc consumul de energie

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    25 Sep 2008   •   00:00

După tehnica robinetelor cu consum redus de apă, Villeroy & Boch introduce robinetele care pot reduce consumul de energie.

După tehnica robinetelor cu consum redus de apă, Villeroy & Boch introduce robinetele care pot reduce consumul de energie. Mecanismul prin care aceste robinete au un consum scăzut de energie este simplu: mânerul trebuie împins la maximum spre stânga pentru a atinge temperatura maximă, apoi lăsat să revină în mod automat în poziţia sa obişnuită. Astfel, apa curge destul de caldă pentru spălat pe mâini sau pentru spălat vase.

 

Studiu

Un studiu realizat de Corporaţia Suedeză pentru Cercetare şi Dezvoltare Industrială (Swedish Industrial Research and Development Corporation) arată că o gospodărie care consumă 5.000 kWh pe an pentru încălzirea apei poate economisi până la două tone de dioxid de carbon prin înlocuirea robinetelor obişnuite cu cele ecologice. Dacă într-o casă se înlocuiesc trei robinete obişnuite cu robinete ecologice, se reduce consumul de energie pentru încălzirea apei cu aproape 40%. Investiţiile făcute pentru schimbarea robinetelor se vor amortiza în maximum trei ani prin consumul de energie redus.

Robinetele din colecţia Nautic pot reduce consumul de energie dintr-o gospodărie medie cu până la 40% anual, potrivit studiului realizat mai sus.

 

Preţuri

Gama de robinete din colecţia Nautic include cinci produse, respectiv robinetele pentru duş, de baie, de chiuvetă, de bideu şi de bucătărie, ele fiind disponibile la preţurile de 97,4-144,6-97,4-132,8-112,1 (preţurile sunt exprimate în euro şi sunt redate în ordinea enumerării robinetelor).

 

Grafică pe interiorul lavoarelor

O colecţie inedită de lavoare a fost asigurată de brandul Roca pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Designul special dedicat competiţiei a avut un element-surpriză, reprezentat de imprimarea acestora cu însemne grafice speciale realizate de Javier Mariscal, pictor spaniol şi ilustrator de benzi desenate. Designerul spaniol s-a inspirat din cele mai populare competiţii de la JO: tenisul, fotbalul, înotul şi atletismul, astfel încât lavoarele au fost transformate în veritabile terenuri de competiţie, de la pista de atletism, terenul de tenis sau de fotbal şi până la piscina pentru înot.

×
Subiecte în articol: energie