x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Săptămâna românească

Săptămâna românească

17 Sep 2009   •   00:00
Săptămâna românească

Între 7 şi 13 septembrie, la Continental Hotels s-a desfăşurat "Săptămâna românească", ajunsă la cea de-a 8-a ediţie. Bucate delicioase din toate zonele ţării şi vinuri renumite au fost ingredientele petrecerii cu care au fost întâmpinaţi oaspeţii evenimentului.



Amintim doar câteva delicatese: muşchiuleţ rulat ca în Bănie, cu cartofi ţărăneşti, drob de vinete cu ciuperci servit cu iaurt, preparat în zona Banatului, scrumbie friptă tipic Dobrogei şi găluşte cu prune ca în Maramureş. (C.D.)

Parcul melcilor
În localitatea Saissons, din Franţa, vestită pentru expoziţiile şi saloanele culinare pe care le organizează de-a lungul anului, în zilele de 12 şi 13 septembrie s-a putut vizita domeniul Maupas, recunoscut pentru creşterea melcilor. Cei prezenţi au putut vizita parcul, au aflat cum trebuie îngrijiţi melcii şi câte ceva despre istoria lor. Cremă din caviar alb, raviolli cu caviarul melcilor sau supă de caviar sunt doar câteva dintre reţetele pe care le-au putut afla vizitatorii. Preţul biletului de intrare a fost de3 euro. (C.D.)

Muzeu
Marţi, 8 septembrie, a fost inaugurat în oraşul de sub Tâmpa Muzeul Civilizaţiei urbane a Braşovului. O dată cu inaugurarea muzeului a fost vernisată şi expoziţia "Din tezaurul vechiului Braşov" ce cuprinde o pictură murală de o valoare inestimabilă şI mai multe piese care vor face parte din colecţia muzeului. Expoziţia este dedicată în special braşovenilor care şi-au dorit să vadă o parte din tezaurul frumosului oraş. Muzeul se află în Piaţa Sfatului şi este adăpostit de un important monument de arhitectură civilă consturit între secolele XV-XVIII. (M.B.)

Salon gastronomic şi viticol
La Paris, în perioada 11-14 septembrie s-a desfăşurat cea de-a noua ediţie a salonului viticol şi gastronomic. Au fost prezenţi producători de vin din întreaga Franţă, dar şi producători de produse gastronomice, specifice zonei. Vizitatorii, care au fost ca în fiecare an, în număr foarte mare, au putut cumpăra şi degusta toate produsele expuse. De asemenea, ei au putut afla şi câteva reţete ale preparatelor culinare expuse. (C.D.)

O vară la Antileşti
La Galeria Apollo, din Bucureşti, în perioada 10-23 septembie are loc expoziţia de pictură "O vară la Antileşti", organizată de pictorul Mihail Gavril. Vernisajul a avut loc la 10 septembrie, la ora 17:00. În expoziţie mai expun artiştii Constantin Androni, Dumitru D. Bostan, Angela Popa-Brădean, Traian Brădean, Emil Ciocoiu, Ion Grigore etc. Mihail Gavril a expus în picturile sale colinele şi livezile cu meri din satul său natal, Antileşti, situat în judeţul Suceava. (C.D.)

Expoziţie de icoane româneşti
Intitulată "Trei veacuri de artă românească în judeţul Alba", expoziţia va fi deschisă în perioada 8-27 septembrie, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Turiştii şi localnicii vor putea admira peste 100 de icoane realizate pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, de câteva dintre cele mai celebre figuri ale artei româneşti, precum Popa Ivan şi Stan Zugravul din Răşinari, Popa Sandu de la Iernuţeni şi Ioan Popa din Făgăraş. (M.B.)

Zestrea pe sfoară la Londra
Cele mai mândre costume populare româneşti îşi vor găsi locul pe sforile întinse de Muzeul Ţăranului Român la Festivalul Tamisei, din Londra. Evenimentul a avut loc în perioada 12-13 septembrie, iar standul românesc al secţiunii New Europe Villae (Noul sat european) a fost organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Ţăranului Român. Expoziţia a fost compusă în jurul conceptului de primenire a zestrei, ce se păstrează peste an în "camera bună", şi care se scoate de două ori pe an la aerisit, spălat şi călcat, apoi este întinsă "pe culme" pentru a fi văzută de toţi. (M.B.)

×
Subiecte în articol: food world