x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sarcina toxica

Sarcina toxica

28 Feb 2006   •   00:00
SANATATEA FEMEII
Orice viitoare mamica se pregateste sufleteste pentru simptomele neplacute asociate sarcinii. Unele gravide pot avea norocul sa se simta foarte bine, insa multe dintre ele au greturi si varsaturi din a 5-a sau a 6-a saptamana de sarcina, mai ales dimineata. Uneori scapa de aceasta suferinta dupa 16-18 saptamani. Alteori, greata poate persista pana aproape de termen sau dispare abia dupa nastere. Conf. dr. Radu Vladareanu, seful clinicii de obstetrica-ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta "Elias", ne spune ca aceste senzatii apar in mod normal in majoritatea sarcinilor si nu constituie un motiv de ingrijorare. Vorbim de sarcina toxica atunci cand senzatia de greata este zilnica, permanenta, cu mai multe episoade de voma pe zi. Gravida care are o sarcina toxica, in denumire medicala "hiperemesis gravidarum" , vomita tot ce mananca, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala anterioara sarcinii. Pentru ca organismul nu reuseste sa asimileze nimic din alimentatie, se vor instala imediat semnele deshidratarii: tahicardia (acceleratia batailor inimii), oliguria (micsorarea volumului de urina eliminata), oboseala fizica. Gravida poate avea dureri abdominale, tulburari psihice si poate suferi chiar o insuficienta hepato-renala.

Nastere prematura

Cum este afectata sarcina de aceste carente nutritionale? "Nasterea prematura, greutate redusa la nastere a copiilor rezultati dintr-o sarcina toxica sau chiar riscul ca viata mamei si a fatului sa fie puse in pericol", explica conf. dr. Radu Vladareanu. Rata complicatiilor materne si fetale depinde de precocitatea diagnosticului si de modul in care pacienta raspunde la tratament. De aceea, cand se simte foarte rau, gravida trebuie spitalizata pentru hidratare perfuzabila, suplimentare vitaminica si administrare de antiemetice (antivomitive). Viitoarea mamica trebuie sa ramana sub observatie pana cand simptomele sarcinii toxice dispar.

FRECVENTA. Greata si varsaturile apar frecvent in sarcina, ceea ce nu inseamna ca este o sarcina toxica. Datele arata ca sarcina toxica apare doar in 1-10 cazuri din 1.000 de sarcini. Hiperemesis gravidarum, cum este numita in termeni medicali sarcina toxica, dureaza cel mult pana in saptamanile 12-14 de gestatie, cu o manifestare puternica in a 10-a saptamana. Simptomele de greata si varsaturile dispar treptat in urmatoarele saptamani. Sarcina toxica poate aparea la prima sarcina, dar si la a doua sau la a treia. Nu exista o regula in aceasta privinta.

CAUZE. Aparitia sarcinii toxice a fost atribuita unui mare numar de factori. Studiile efectuate pana acum au demonstrat ca printre factorii de risc in aparitia hiperemesis gravidarum se numara sarcina multipla, greutatea corporala crescuta a mamei, predispozitia familiala, sexul feminin al fatului, consumul crescut de lipide saturate inainte de sarcina (unt, smantana, ulei), varsta mamei mai mare de 35 de ani, precum si factorii psihologici.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul sarcina toxica