x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sofia - Bulgarii au declansat "scandalul tuicii"

Sofia - Bulgarii au declansat "scandalul tuicii"

de Irina Cristea    |    Iohanna Onaca Purdea    |    12 Ian 2007   •   00:00
Sofia  -  Bulgarii au declansat "scandalul tuicii"

La doua saptamani de la momentul aderarii europene, si la bulgari a inceput un circ al taxelor. Nu este vorba, ca in Romania, despre inmatriculari sau ecologizari, ci despre alcoolul lor traditional, rakia.

La doua saptamani de la momentul aderarii europene, si la bulgari a inceput un circ al taxelor. Nu este vorba, ca in Romania, despre inmatriculari sau ecologizari, ci despre alcoolul lor traditional, rakia.

Rakia produsa de bulgari in gospodariile personale este in prim-planul unei dezbateri nationale cu ecouri europene, transmite AFP. Vecinii de la sud de Dunare se arata decisi sa-si protejeze bautura (un fel de tuica) si sa se protejeze si pe ei de accizele percepute pentru bautura distilata fabricata in casa.

SARACI SI NEMULTUMITI. "De ce noi, taranii amarati, trebuie sa platim cu rakia noastra intrarea Bulgariei in UE?", se plange un localnic din sud-vestul tarii, in timp ce primarul se arata mult mai vehement: "Fabricarea rakiei este o traditie bulgara. Aceasta acciza ne ucide, ne forteaza sa incalcam legea sau sa nu mai facem rakia", spune Ognian Kokov, edilul localitatii Kapatovo.

De altfel, Kokov a luat parte, alaturi de alti primari, la un protest al producatorilor bulgari. Au turnat pe asfalt zeci de litri de alcool si au cerut reducerea accizei. Ei au avertizat ca noile accize duc litrul la pretul de 5 euro, aproape dublu in comparatie cu cel la care se vinde bautura de fabrica. O distilerie brevetata este impozitata cu 1,1 euro pentru fiecare litru de alcool. Daca se depaseste cantitatea de 30 de litri, taxa se ridica la 2,2 euro pe litru. Iar controalele celor de la Fisc au luat avant in ultima saptamana.

Corespondentul RRA la Sofia relateaza ca producerea traditionalei bauturi reprezinta o importanta sursa de venituri dupa ce au fost reduse drastic suprafetele semanate cu tutun oriental. Protestatarii au acordat o luna Guvernului pentru rezolvarea problemei, avertizand ca la data de 14 februarie vor sarbatori traditionala Zi a Vinului cu un mare miting de protest in fata Parlamentului.

ACCIZE SI IN ROMANIA
De la data integrarii Romaniei in UE, micii producatori de tuica si rachiuri din fructe sunt obligati sa isi doteze gospodaria cu alambicuri pe care sa le inregistreze la organul fiscal. Astfel, productia va putea fi masurata, iar pe baza cantitatii si a concentratiei de alcool va putea fi perceputa acciza corespunzatoare. Pentru 50 de litri de tarii produse pentru consumul propriu, taranii trebuie sa achite statului contravaloarea a 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic (375 de euro/hl alcool pur). Pentru cantitatea de produs care depaseste limita prevazuta de Codul fiscal pentru consumul propriu, nivelul accizei datorate este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic, respectiv 750 euro/hl alcool pur. Pe toata perioada in care nu sunt folosite, alambicurile vor sta sigilate. Cei care nu detin in proprietate instalatii de productie pot produce din recolta proprie tuica si rachiuri din fructe numai in antrepozite fiscale autorizate, in sistem de prestari servicii.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul