x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri sanatate 10 iulie

Stiri sanatate 10 iulie

10 Iul 2007   •   00:00

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), in secolul al XXI-lea, fumatul va ucide un miliard de oameni. Fumatul ucide anual 5,4 milioane in intreaga lume.

ORGANICE. Fructele şi legumele organice (ecologice) au un conţinut nutriţional mai mare decăt cele obişnuite, au constatat cercetătorii americani in urma unui studiu care a durat zece ani. Dr. Alyson Mitchell, specialist in chimie alimentară la Universitatea California, a demonstrat că roşiile organice conţin o cantitate aproape dublă de flavonoide, antioxidanţi care reduc tensiunea arterială şi scad riscul de boli cardiovasculare. Cantitatea diferită de flavonoide se datorează absenţei ingrăşămintelor in culturile organice.

Â

MIT. Cercetătorii americani au spulberat un mit: femeile nu sunt mai vorbăreţe decăt bărbaţii. Monitorizănd conversaţiile a 400 de studenţi pe parcursul unei zile, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Arizona au constatat că femeile au rostit intr-o zi 16.215 cuvinte, iar bărbaţii 15.669, diferenţa nefiind semnificativă. Cel mai vorbăreţ bărbat a utilizat 47.000 de cuvinte, iar cel mai tăcut nu mai mult de 500. Diferenţele există intre o persoană introvertită şi una extrovertită şi nu intre sexe, spun specialiştii. Studiul american contrazice o lucrare anterioară, in care autorii susţineau că femeile sunt de aproape trei ori mai vorbăreţe decăt bărbaţii.

Â

VITAMINA D. Suplimentele de vitamina D sunt benefice pentru inimă, spun cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Medicină "Charles R. Drew", SUA. Spre deosebire de alte studii care au analizat legătura dintre vitamina D şi bolile cardiovasculare care au inclus un număr restrăns de subiecţi, studiul american a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional: 7.186 de bărbaţi şi 7.902 femei. Pe lăngă efectul benefic asupra sistemului cardiovascular, vitamina D ar putea preveni şi diabetul, fibromialgia, scleroza multiplă şi poliartrita reumatoidă, notează autorul studiului, dr David Martins.

Â

CURRY. In lupta contra cancerului, curry ar putea fi un tratament foarte eficient, susţin mai multe studii. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Oncologic Anderson, Texas, au demonstrat, pe şoareci de laborator deocamdată, că acest condiment incetineşte progresia cancerului de săn. Alte studii au arătat că stagnează evoluţia cancerului de prostată şi colorectal. Efectele toxice ale chimioterapiei sunt diminuate prin consumul de curry, mai notează specialiştii. Curry este un amestec de condimente, dar efectul antitumoral se datorează doar unuia dintre ele: curcuma, un fitonutrient cu proprietăţi antioxidante.

Â

ARTRITĂ. Florile de măceş atenuează simptomele poliartritei reumatoide, conform unui studiu pilot realizat de o echipă mixtă de cercetători din Copenhaga şi Berlin. Deşi persoanelor participante la studiu li se administraseră deja tratamente alopate, acestea nu au avut succesul scontat. Insă după ce au luat căteva capsule de concentrat de flori de măceş, durerile de articulaţii s-au atenuat semnificativ. Studii anterioare au demonstrat deja beneficiile florilor de măceş in tratarea osteoartritei, iar rezultatele recente arată că această plantă este eficientă şi in afecţiuni mai grave, cum este poliartrita reumatoidă.

Â

MORTALITATE. Datele furnizate de Institutului Naţional de Statistică din Italia, arată că, in segmentul de vărstă 0-4 ani, 27% dintre decesele survenite accidental sunt prin sufocare. "Majoritatea dintre decesele infantile ar putea fi evitate printr-o intervenţie simplă, care poate fi realizată de părinţi in timp ce aşteaptă salvarea", arată Pasquale Di Pietro, preşedintele Societăţii Italiene de Pediatrie, iniţiatorul unei campanii de instruire a părinţilor cu privire la manevrele de prim ajutor in caz de sufocare a bebeluşului. Dr Di Pietro atrage insă atenţia că aceste manevre trebuie invăţate de la un specialist.

Â

NATURAL. In Franţa a luat amploare industria cosmeticelor pe bază de ingrediente naturale, vănzările in acest domeniu crescănd in ultimii doi ani cu 40%. Conform datelor furnizate de compania de certificare a produselor ecologice Ecocert, in 2006, au fost scoase pe piaţă aproximativ 3.500 de noi cosmetice "verzi", deoarece cererea este foarte mare. Cele mai multe dintre aceste produse ecologice sunt create pe bază de vin roşu, un cunoscut aliat al pielii.

Â

DEPENDENŢĂ. In SUA, 6% dintre adulţi şi 15% dintre adolescenţi sunt dependenţi de formele electronice de comunicare: e-mail, messenger. Aceste procente au stărnit ingrijorare printre psihologii americani, care spun că persoanele dependente de calculator sunt anxioase şi predispuse depresiei. Primele semne ale dependenţei sunt petrecerea unui timp indelungat in faţa calculatorului, in propria cameră, şi ignorarea prietenilor şi a familiei.

Â

FUMAT. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), in secolul al XXI-lea, fumatul va ucide un miliard de oameni. Fumatul ucide anual 5,4 milioane in intreaga lume. Jumătate dintre aceste decese sunt inregistrate in ţările dezvoltate, arată dr. Douglas Betcher, preşedintele grupului de iniţiativă antitabac al

Â

OMS. Potrivit specialiştilor, numărul fumătorilor se va reduce la jumătate pănă in 2025 dacă vor fi luate măsuri drastice de interzicere a reclamelor la ţigări, a fumatului in birouri şi locuri publice.

MENOPAUZĂ. Inducerea artificială a menopauzei (oprirea activităţii ovarelor) poate apăra de infertilitate femeile cu afecţiuni oncologice. Infertilitatea este un efect secundar al chimioterapiei. Cercetătorii de la Spitalul Regal din Melbourne (Australia) au incercat să păstreze fertilitatea femeilor printr-o metodă inedită: au oprit activitatea ovarelor cu ajutorul medicamentelor, atăt timp căt a durat chimioterapia. Rezultatele obţinute vor fi verificate in cadrul unui studiu clinic mai amplu.

HIV/SIDA. Cercetătorii israelieni au inventat un aparat care permite depistarea HIV/SIDA fără a se efectua analiza săngelui. Aparatul - asemănător cu un tensiometru - il conectează pe pacient la un computer cu ajutorul unor electrozi. Computerul analizează semnalele electronice pe care le primeşte prin degetele pacienţilor. Infecţia cu HIV are un semnal aparte, pe care aparatul il depistează in căteva minute. Pentru moment, aparatul numit QuickLook este in faza de teste.

CLONARE. La Universitatea Cornell (SUA) au fost clonaţi primii spermatozoizi, pe care cercetătorii sunt pregătiţi să ii folosească in tratamentul infertilităţii masculine. Inmulţirea artificială a spermatozoizilor ar putea creşte şansele de a deveni părinţi bărbaţilor cu probleme de fertilitate. La răndul lor, experţii britanici privesc cu reticenţă descoperirea americanilor: "Nu credem că aceste descoperiri pot fi puse in practică deocamdată. Testele americanilor au fost făcute doar pe şoareci. Este posibil ca folosirea spermatozoizilor clonaţi să conducă la apariţia unor anomalii genetice", spune prof. Kit Campbel de la Universitatea Cambridge.

Â

Â

Dicţionar

Cornee - Membrană fibroasă şi transparentă inserată in sclerotică (albul ochilor) care constituie partea anterioară a globului ocular.

Endorfină - Substanţă produsă de anumite celule ale sistemului nervos central, avănd proprietăţi analgezice asemănătoare celor ale morfinei.

Hipercorticism - Afecţiune caracterizată prin exces al secreţiei de cortizol (principalul hormon gluco-corticosteroid) de către glandele suprarenale.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

Â

Â

Site-uri

www.ispb.ro - Institutul de Sănătate Publică Bucureşti

www.virology.ro - Institutul de Virusologie "St.S. Nicolau"

www.medicina-estetica.ro - Societatea Romănă de Medicină Estetică

www.nationalfitness.ro - centru de fitness, aerobic, cardio, tae bo, pilates, programe de relaxare şi slăbit

www.suub.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

www.medicalinfo.ro - informaţii medicale, forum coordonat de medici

www.salvaticopiii.ro - Organizaţia nonguvernamentală "Salvaţi copiii!" Romănia

Â

Â

Â

×
Subiecte în articol: info