x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tandemul alb-negru, cromatica preferată în interioare

Tandemul alb-negru, cromatica preferată în interioare

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    08 Mai 2008   •   00:00

După vizitarea cîtorva tîrguri de amenajări interioare de prestigiu şi după impresii împărtăşite de persoane avizate în domeniu, pe marginea celor văzute la alte asemenea manifestări, un lucru transpare ca o concluzie unanim consimţită, Salonul de Mobilă de la Milano este reperul cel mai indicat de urmărit pentru industria de profil, cel puţin la nivel european. Este mijlocul cel mai bine pus la punct, de a aduce în prim-plan informaţia şi inspiraţia de ultimă oră pentru domeniul amenajărilor de interior.



Ce a prezentat Salonul de Mobilă de la Milano în acest an


După vizitarea cîtorva tîrguri de amenajări interioare de prestigiu şi după impresii împărtăşite de persoane avizate în domeniu, pe marginea celor văzute la alte asemenea manifestări, un lucru transpare ca o concluzie unanim consimţită, Salonul de Mobilă de la Milano este reperul cel mai indicat de urmărit pentru industria de profil, cel puţin la nivel european. Este mijlocul cel mai bine pus la punct, de a aduce în prim-plan informaţia şi inspiraţia de ultimă oră pentru domeniul amenajărilor de interior.

Ediţia cu numărul 47 şi-a închis recent porţile, înregistrînd un număr-record de vizitatori, semn că prestigiul manifestării este în creştere. Aproximativ 348.000 de vizitatori au fost prezenţi, cu 28% mai mult faţă de ediţia precedentă şi cu 70.000 mai mulţi decît era estimat, respectiv 270.000 de vizitatori. Dintre cei prezenţi, 210.000 au fost din afara Italiei, ţările cele mai bine reprezentate fiind Spania, Rusia, Franţa, Germania şi Asia de Sud-Est. Numărul în creştere de vizitatori din America de Sud poate fi menţionat ca o particularitate şi ca un indicator al interesului crescut manifestat de această parte a lumii.

2.450 de companii, întinse pe o suprafaţă de 230.000 de mp, au prezentat tot ce e mai nou în materie de mobilier pentru uz rezidenţial, declinat în stiluri variate, mergînd de la clasic pînă la modern sau la design. Toate cifrele redate mai sus au rostul de a vă face o idee asupra anvergurii întregii manifestări. În cele ce urmează avem să vă redăm cîteva dintre liniile care au dominat ediţia din acest an.


Piese practice şi versatile

Versatilitate şi practicitate, îmbinate la dimensiunile spaţiului fără să fie nevoie să se renunţe la confort au fost criterii de care s-a ţinut cont în proiectarea a mare parte dintre piesele de mobilier expuse. Aceste două caracteristici, plus albul şi negrul, culori vedetă ale sezonului, au dat un aer aerisit şi elegant ambientelor "întruchipate" în pavilioanele tîrgului. În cazul raportului alb-negru cantitativ privit, prezenţa albului este cea mai pregnantă, iar pentru ca monotonia acestui raport să nu fie deranjantă au fost adăugate accente de culoare aduse de obiecte decorative sau de alte piese de mobilier. Suprafeţele lacate sau cele acoperite de sticlă au reprezentat o altă constantă, semn că în viitorul apropiat astfel de modele vor fi predominante pe piaţă. Prezenţa lemnului natural pentru zona modernă a mobilierului a fost slabă şi aleasă doar pentru un bun echilibru cald-rece ca percepţie asupra zonei de locuit, ştiut fiind faptul că lemnul aduce căldură spaţiului care-l conţine.


Contraste

Pornind de la culoare şi mergînd pînă la materiale, forme sau dimensiuni, contrastul a fost prezent la mai toate nivelurile sale de manifestare. Despre contrastul alb-negru, de care deja am povestit, ar mai fi poate de spus faptul că mare grijă trebuie avută la echilibrarea sa, fiecare dintre cele două componente ale combinaţiei avînd propria personalitate bine conturată. O culoare care s-a făcut simţită mai mult decît altele printre dominantele alb şi negru este movul pal sau o nuanţă foarte stridentă a acestuia.

Un contrast aparte, de dimensiune, care pune în valoare o piesă de mobilier avînd caracter de noutate, este cel dintre canapelele supradimensionate pe înălţimea spetezei şi măsuţe foarte joase. De altfel, măsuţele joase avînd întrebuinţări multiple, care pot fi plasate uşor în orice ambient, croite din materiale dintre cele mai diverse: lemn, sticlă, piatră, metal, au fost nelipsite în cadrul standurilor. S-a marşat mult pe culoarea, forma şi materialul acestora, ca elemente de accesorizare şi de completare a liniei interioare în termenii unui echilibru fie el stilistic sau coloristic sau de materiale. Noua formulă găsită pentru canapea, respectiv aceea de înălţare excesivă a spetezei pe înălţime, este una reuşită, şi spunem asta după încercări repetate ale unor astfel de modele.


Mobilier din sticlă

O prezenţă inedită la acest tîrg a fost aceea a sticlei. În ciuda aparentei sale fragilităţi şi de aici a nesiguranţei în exploatare, caracteristici ce-i sunt lipite ca o etichetă, producătorii de mobilier au găsit-o ca fiind potrivită pentru realizarea de piese de mobilier. Şi nu numai a anumitor piese, s-a mers pînă la un întreg living mobilat cu tot ce e nevoie într-o asemenea funcţiune. Vitrine din sticlă extra-clară, mese, mobilier pentru aparatura hi-fi nelipsită din living, bar construit din acest material sînt printre piesele ce au beneficiat de proprietăţile estetice şi optice specifice sticlei.

Sînt foarte multe aspecte ce au atras atenţia şi care pot servi drept sursă de idei şi de informaţie pentru viitoare proiecte de amenajare. Pe
parcursul numerelor noastre viitoare, vă vom prezenta tot felul de alte lucruri inedite şi de noutăţi de care să vă folosiţi la nevoie.



Producătorii vor să ne demonstreze că sticla cu a ei aparentă fragilitate nu este chiar atît de periculos de folosit după cum se consideră. Grosimea foilor utilizate şi marginile rotunjite sînt aspectele pe care s-a marşat în demonstrarea acestui fapt. În plus, folosirea acesteia generează noi posibilităţi de a combina materialele în construcţia de mobilier.

Caracteristicile optice şi estetice ale sticlei au fost exploatate în acest an parcă mai mult decît în alţii. Interesul pentru interioare aerisite şi luminoase a fost poate motivul ce a determinat acest fapt.

Diferite forme decorative, confecţionate din hîrtie, carton sau orice alt material ce se pretează la împăturiri şi decupări sînt detalii ornamentale ce pot îmbrăca foarte frumos spaţiul.

Reciclabilitatea, o temă abordată la tot pasul. În imagini sînt surprinse canapele pentru zona exterioară confecţionate din rafie, material prea bine cunoscut la noi după cum din el se croiau acele sacoşe bune "de făcut" piaţa.

Canapelele sînt foarte confortabile şi multifuncţionale dacă le-am putea numi aşa. Corpuri de mobilier necesare pentru servit ceaiul sau cafeaua sau pentru etalarea obiectelor decorative ori a cărţilor sînt ataşate acestora. Predominante pentru tapiţerii sînt materialele din fibre naturale în culori calde de pămînt sau în culori mai reci (tonuri de gri, movuri).

×
Subiecte în articol: sînt mobilier