x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tulburare - Noaptea, le e frica de bau-bau#33;

Tulburare - Noaptea, le e frica de bau-bau#33;

de Roxana Ioana Ancuta    |    10 Sep 2006   •   00:00
Tulburare - Noaptea, le e frica de bau-bau#33;

Multor copii le este frica de intuneric. Unii au aceasta teama pana la o varsta mai inaintata a copilariei.

Nelinistea, nesiguranta sau stresul sunt cateva din cauzele care declanseaza in mintea copilului frica de intuneric. La randul lor, aceste cauze au legatura cu anumite evenimente neplacute din familie un deces, divortul parintilor, conflicte intre ei etc. sau pornesc de la vizionarea de catre copii a unor filme cu continut agresiv. Cateodata, copii nu vor sa recunoasca faptul ca au aceasta temere. De aceea o ascund, iar in momentul in care vine ora culcarii gasesc fel de fel de motive pentru a amana momentul in care vor ramane singuri in camera: le cer parintilor sa doarma cu ei, inainte sa se bage in pat, brusc, isi aduc aminte ca au nevoie la baie sau ca le este sete, foame. Unii le cer parintilor sa le verifice camera si sa-i asigure ca totul este in ordine. In aceasta situatie, copilul are nevoie de ajutor, de intelegere, delicatete in abordarea subiectului si nu de ridiculizari sau de amenintari.

Cum poate fi ajutat copilul sa-si depaseasca frica de intuneric#63; Prin transmiterea unor informatii pozitive de catre parintii, confirmarea, asigurarea dragostei pe care acestia i-o poarta. Copilul are nevoie de calmul parintelui si de convingerea ca are sprijinul sau in depasirea momentelor dificile. Este foarte important ca micutului sa-i fie impus un program de seara, pe care sa-l respecte si sa-l urmeze cu strictete. UNICEF, quot;"De ce se teme copilul meu de intuneric#63;quot;" Monstrii si toate personajele negative pe care le-a vazut in filme nu sunt reale, insa sentimentele lui da, de aceea nu trebuie ignorate.

SPRIJIN PRACTIC SI MORAL. Pentru a reduce din teama pe care o manifesta copilul inainte de culcare, lasa-i usa de la camera deschisa, pune-i in camera sa-l quot;"veghezequot;" o veioza cu lumina slaba si incurajeaza-l sa doarma cu jucaria preferata o papusa, un ursulet sau catelus din plus. Daca se trezeste speriat pe timpul noptii, stai langa el, vorbeste-i, fa-l sa inteleaga ca nimic rau nu i se poate intampla.

Solutii salvatoare - Dialogul invinge intunericul

Cand copilul ajunge sa manifeste vizibil aceasta teama, nu lasa pe nimeni sa rada de el. In caz contrar, situatia se va inrautati, iar frica de intuneric va capata dimensiuni nedorit de mari. Nu are nevoie de umilirea celorlalti, ci de multa intelegere si sprijin moral. Vorbindu-i, determinandu-l si pe el sa-si exteriorizeze sentimentele, va fi mai usor pentru tine sa intelegi exact ce este in mintea lui si sa puteti lega un dialog pe aceasta tema. De-aici si pana la rezolvarea problemei nu mai este decat un pas. De asemenea, copilul trebuie sa stie ca ai incredere in reusita lui de a-si depasi frica. Chiar impreuna puteti decide ce se poate face, alegand, intr-un final, solutia quot;"salvatoarequot;" care-l va face pe copil sa se simta in siguranta.
×
Subiecte în articol: lumea copiilor copilul frica