x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un regal de icoane bizantine

Un regal de icoane bizantine

de Daniela Cârlea Şontică    |    12 Oct 2008   •   00:00
Un regal de icoane bizantine

ARTĂ SACRĂ  •  LA PALATUL REGAL
Dacă exisă ceva vizibil care să te ducă imediat cu gândul la ortodoxie, atunci acel ceva este icoana. Înteaga putere de a arăta în linii, culori şi tematică învăţătura de credinţă a lui Hristos a înfăţişat-o de-a lungul vremii în chip desăvârşit stilul bizantin.



ARTĂ SACRĂ  •  LA PALATUL REGAL
Dacă exisă ceva vizibil care să te ducă imediat cu gândul la ortodoxie, atunci acel ceva este icoana. Înteaga putere de a arăta în linii, culori şi tematică învăţătura de credinţă a lui Hristos a înfăţişat-o de-a lungul vremii în chip desăvârşit stilul bizantin.

Cu icoane bizantine vă puteţi întâlni la Muzeul Naţional de Artă al României dacă vizitaţi expoziţia "De la Întruparea Cuvântului la îndumnezeirea omului". Sunt expuse 64 de icoane bizantine şi postbizantine aduse din Grecia de la muzee din Atena, Tesalonic, Veria, Kastoria şi Benaki, dar şi dintr-o colecţie particulară. Lucrările aparţin secolelor XIV-XVIII, majoritatea icoanelor ţin de şcoala postbizantină cretană, ceea ce înseamnă că au însumat stilul bizantin, căruia i-au adăugat influenţe din pictura occidentală.

diversitate. Sunt icoane cu Hristos Pantocratorul, cu Fecioara Maria cu Pruncul, Sfinţii Dimitrie, Gheorghe, Paraschevi, Ecaterina, Atanasie, Nicolae, Pantelimon, Ioan Botezătorul, Cei Trei Ierarhi, dar sunt şi arhetipuri de icoane precum Sfântul Evanghelist Luca zugrăvind chipul Maicii Domnului, Hristos "Viţa-de-vie", Icoana Tuturor Sfinţilor, Cinzecimea, Cina cea de Taină. O reprezentare destul de rară, dacă nu inexistentă, în iconografia ortodoxă bizantină, este aceea a Sfintei Treimi în care Dumnezeu-Tatăl este reprezentat figurativ, şi nu simbolic. Pictată în jurul anului 1500, autorul necunoscându-se, icoana Sfintei Treimi, adusă din Grecia în expoziţia despre care vorbim, ni-i arată pe Tatăl şi Fiul pictaţi în aceeaşi postură, şezând pe un tron simplu, simetria fiind cea care caraterizează această lucrare, precum şi liniile foarte fine ale feţelor. Tatăl şi Fiul stau pe tron, iar Duhul Sfânt este închipuit ca un porumbel alb, zburând.   

intens. O notă aparte, aproape decorativă, şi o unitate stilistică deosebită au cele 14 lucrări ale zugravului Theodoros Poulakis, inspirate din Vechiul Testament, în care coloritul este intens, perspectivele nefiind diferenţiate deloc, totul părând a  se petrece la aceeaşi depărtare sau apropiere de ochiul privitorului.  La vernisaj au participat oficialităţi române şi elene, expoziţia de icoane bizantine şi postbizantine fiind prima manifestare realizată în ţara noastră de către proaspăt înfiinţata Fundaţie Culturală Greacă din România, al cărei preşedinte este profesorul Gheorghios Babiniotis.

Inovatorul

Pictorul cretan Theodoros Poulakis (1620-1692) a trăit şi lucrat în mai multe locuri, inclusiv în Veneţia, fapt care s-a oglindit în lucrările sale de influenţă vest-europeană. Preferinţele sale tematice şi stilistice îl arată ca pe un admirator al artei flamande. Este considerat un inovator în arta hagiografică a Răsăritului prin adoptarea unor metode noi de compoziţie şi tehnică narativă şi prin pictarea unor icoane care au ca temă Vechiul Testament cu figurile celebre cum sunt Adam şi Eva, Moise, Avraam, Isaac, Noe, Iisus Navi, profetul Ilie.

×
Subiecte în articol: icoane expozitie