x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vă simţiţi singuri? Băgaţi-vă în cadă şi faceţi o baie fierbinte!

Vă simţiţi singuri? Băgaţi-vă în cadă şi faceţi o baie fierbinte!

de Marina Constantinoiu    |    28 Iun 2011   •   11:29

Apa fierbinte anihileaza senzatia de izolare si poate chiar sa inlocuiasca o companie umana, au descoperit oameni de stiinta americani, citati de cotidianul britanic The Telegraph.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatori de la Universitatea Yale au intervievat circa 400 de voluntari, cu varste intre 18 si 65 de ani. Acestia trebuia sa tina un jurnal in care sa noteze informatiile cu privire la momentul cand faceau baie in cada: in special, sa precizeze in ce stare psihica se aflau ei inainte si dupa ce faceau o baie fierbinte.

La sfarsitul experimentului s-a descoperit ca in viata lor de zi cu zi oamenii fac baie sau dus incercand, in mod inconstient, sa scape de sentimentul de singuratate. Prin urmare, cu cat mai acut resimte omului singuratatea, cu atat mai des face baie, mai mult timp aloca pentru aceste "proceduri acvatice' si face temperatura apei mai ridicata.

Conform studiului, tocmai caldura permite depasirea acestui sentiment. In opinia expertilor, caldura fizica si cea sociala sunt intr-o anumita masura intersanjabile. Astfel, cu cat mai acut resimte omul singuratatea, cu atat mai asiduu incearca sa compenseze lipsa caldurii sociale prin caldura fizica.
De asemenea, expertii sunt de parere ca legatura dintre caldura fizica si cea sociala este "scrisa' in creierul nostru inca din copilarie. Tocmai acest lucru explica de ce oamenii apeleaza adesea la bauturi fierbinti atunci cand au nevoie de consolare.

×
Subiecte în articol: cercetare baie relaxare singuratate