x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vânzătorul de cultură

Vânzătorul de cultură

de Loreta Popa    |    17 Ian 2010   •   00:00
Vânzătorul de cultură

În aceste "timpuri noi" este greu să păstrezi un echilibru benefic între râsul eliberator şi gravitatea unor probleme existenţiale. Drept urmare, Teatrul Nottara ne invită în fiecare duminică la un atelier de creaţie numit "Vânzătorul de cultură".



În greacă, Leon înseamnă leu, "simbolul puterii divine, al regalităţii şi triumfului", reprezentând tărie şi curaj. Poate nu întâmplător, Leon Magdan a fost coordonatorul proiectului "Lumea credinţei pentru copii", fiind şi autor de literatură religioasă pentru copii, jurnalist şi director al Editurii Mateiaş. Spectacolul său "Vânzătorul de cultură" şi-a găsit loc în programul Teatrului Nottara. Oferta lui constă într-un atelier cu subiecte culturale, selectate interactiv, la alegerea publicului. Se adresează practic tuturor categoriilor de vârstă, nu doar unei elite, şi pune într-o manieră surprinzătoare şi neconvenţională date fascinante de cultură generală. Atelierul său reprezintă o alternativă la tendinţa de a separa cultura de divertisment.

Modul în care sunt prezentate datele incită, aţâţă curiozitatea, iar rezultatul reprezintă un mod util şi deconectant de a petrece timpul liber care ne-a mai rămas, nouă, ca oameni moderni care suntem. Unele întrebări sunt şocante, altele intrigă, sunt interesante, domeniile sunt multe şi faptul că afli răspunsul la ele este un câştig fără doar şi poate. De ce luna februarie are mai puţine zile?, Ce român este considerat întemeietorul geografiei moderne?, Cum arăta de fapt steagul piraţilor?, Care este ghicitoarea care l-a omorât pe Homer?, Ce aveau vikingii pe coif?, De ce s-a născut Iisus la 25 decembrie şi nu în oricare altă zi?

Toate aceste întrebări au răspunsuri simple, uneori altele decât ne aşteptăm, dar astfel ne aducem aminte că nu putem cumpăra cu bani un cămin, ci doar o casă, nu înţelepciune, ci doar cărţi, nu un loc în cer, ci doar unul în biserică. De asemenea, e bine să nu uităm că a avea bani şi prieteni e uşor, e mai greu să nu ai bani şi să ai prieteni sau că proştii fac uneori bani, dar banii fac destui proşti. Prin spectacolul său, Leon Magdan doreşte să cultive gustul tinerilor şi al copiilor pentru cultură, pentru adevăratele valori. "Vânzătorul de cultură" este la rându-i părinte şi crede cu tărie că orice copil trebuie crescut cu răbdare, pricepere şi mai ales bunătate. Tocmai pentru că suntem unici în felul nostru de a fi, lucrurile comune ne unesc, nu condiţia socială. Cine doreşte să se bucure de roadele prieteniei, trebuie el însuşi să dorească să-şi facă el întâi datoria. Datoria noastră este să-i aducem pe cei tineri pe calea cea bună arătându-le printr-un comportament pozitiv şi demn de urmat ceea ce ar trebui să facă.

Dragi părinţi, bunici, copii şi nepoţi, sunteţi aşteptaţi în fiecare duminică, la Teatrul Nottara, la ora 11:00, să cumpăraţi cultură la kilogram şi să vă umpleţi spiritul cu răspunsuri la întrebări pe care nu vi le-aţi pus niciodată!

×
Subiecte în articol: spectator