x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Variante moderne de imprejmuire

Variante moderne de imprejmuire

21 Dec 2006   •   00:00
VIATA LA TARA
Un domeniu unde avem multe de invatat
Cu siguranta a venit vremea sa invatam si noi sa ne delimitam proprietatile imprejmuindu-le. Intr-un proces de revenire in Europa civilizata va trebui sa schimbam si ceva din mentalitati si sa intelegem mai bine ce inseamna dreptul de proprietate, relatiile de vecinatate armonioase, respectul pentru valorile materiale si umane. Va mai trebui sa reconsideram si normele estetice unanim acceptate, iar atunci cand construim ceva, pe langa cerintele de functionalitate sau legalitate, sa ne acordam si bucuria de a face un lucru frumos, placut privirii si in deplin acord cu natura inconjuratoare.

NECESITATEA DELIMITARII

Daca vorbim despre delimitarea unei proprietati, vom lua mai intai de toate in calcul dimensiunile acesteia si vom analiza necesitatea de a o delimita pe toate laturile de proprietatile vecine. Pentru terenurile cu suprafete mari cheltuielile pentru imprejmuirea eficienta ar putea reprezenta investitii serioase. O buna intelegere cu vecinii ar trebui sa conduca la impartirea egala a costurilor, fiecareia dintre parti fiindu-i in egala masura folositoare o delimitare riguroasa a terenului detinut. O astfel de delimitare ar elimina orice neintelegeri sau dispute cu privire la trecerea intentionata sau involuntara de pe o proprietate pe cealalta. In situatiile in care pe una sau pe ambele proprietati sunt crescute animale de talie mare, mentinerea acestora in limitele terenului propriu devine esentiala, orice trecere catre alte zone provocand, cum e si firesc, neplaceri sau inconveniente unori insurmontabile.

GRANITELE NATURALE

Marile proprietati beneficieaza de regula, pe una sau pe mai multe laturi, de granite naturale cum sunt albiile unor ape curgatoare, lizierele sau perdelele de arbori plantati chiar pe granita. In aceste zone o delimitare artificiala devine inutila si excesiva.

Daca proprietatea este marginita pe una dintre laturi de o constructie de utilitate publica (sosea, autostrada, cale ferata etc.), atunci lucrurile trebuiesc nuantate. In unele cazuri intra in obligatia detinatorului constructiei sa ridice si sa intretina un gard protector, in altele decizia si investitia apartin proprietarului de teren. Specularea granitelor naturale este acceptata fie in mod tacit, fie prin documente atestatoare si, de obicei, nu ridica probleme de ordin juridic mai cu seama datorita imposibilitatii evidente de a le transgresa ori de a le schimba sensul.

PARUL SI ULUCA

Acest articol nu se refera la imprejmuirea curtii, care se face dupa alte reguli si dupa anumite cutume impamantenite pe la noi. Vorbim despre imprejmuirea terenurilor aflate in spatii deschise, a pasunelor si fanetelor, a pamanturilor destinate culturii agricole, a terenurilor cu veleitati cinegetice sau turistice. Pentru delimitarea si ingradirea unor astfel de proprietati exista solutii multiple si posibilitati variate, in functie de materialul ales, de exigentele estetice si, poate in primul rand, de fondurile financiare disponibile.

Recomandam folosirea materialelor naturale (lemn, piatra de rau) sau chiar a gardurilor vii, foarte spectaculoase si eficiente. Aceste materiale sunt mai ieftine, se gasesc (inca...) din abundenta, sunt usor de montat si simplu de intretinut in timp. Firmele specializate comercializeaza si imprejmuiri din plase metalice, elemente prefabricate din beton sau materiale plastice. Indiferent de solutia pe care o alegeti, imprejmuirea trebuie sa aiba un caracter unitar, sa fie solid si corect construita din punct de vedere tehnic si sa raspunda scopului pe care vi l-ati propus.

ANIMALE SI PASARI

Daca imprejmuirea are drept scop principal protejarea proprietatii impotriva patrunderii unor animale mici sau pasari din arealul inconjurator sau de la vecini, ea trebuie sa corespunda unor cerinte tehnice obligatorii. Pentru astfel de situatii sunt recomandate plasele sau gardurile metalice montate pe brauri de beton sau perfect inchise la nivelul contactului cu solul. Protectia impotriva trecerii animalelor de talie mare, fie ele domestice sau salbatice, necesita o abordare diferita. Ea trebuie sa fie mai solida, rezistenta la socuri mecanice si suficient de inalta pentru a fi trecuta in salt. In tarile unde legislatia este pusa la punct se pot monta si imprejmuiri cu protectie electrica sau cu sisteme de alarmare sofisticate, dar extrem de eficiente.

ZONE DE TRECERE

In coditii normate trebuiesc lasate posibilitati de acces si de trecere de pe o proprietate pe cealalta. In locurile alese de comun acord vecinii pot construi porti cu deschidere suficient de mare, incat sa permita inclusiv trecerea unor utilaje de gabarit mare. Aceste zone de trecere pot fi utilizate in ambele sensuri, cu acordul prealabil al partilor implicate sau in urma unei intelegeri permanente. Traversarea permanenta sau aleatorie a unei proprietati invecinate se face numai cu respectarea normelor legale in vigoare si cu asumarea reciproca a regulilor de comportament civilizat si responsabil. Evitati sa generati orice situatii conflictuale si, decat sa dati frau liber primului impuls, analizati argumentele pro si contra, luand decizia convenabila.

Constructia unei imprejmuiri din barne dispuse orizontal este una dintre solutiile cele mai agreate de proprietari. O astfel de delimitare este in egala masura eficienta si spectaculoasa, nu ingradeste campul vizual si corespunde normelor ecologice. Daca vorbim despre doua proprietati pe care se afla si constructii destinate locuirii permanente sau temporare, cooperarea dintre vecini trebuie sa fie impecabila, iar delimitarea terenurilor se poate face prin plantarea de garduri vii. Mai costisitoare, pentru ca presupune o manopera calificata si materiale scumpe, este delimitarea prin garduri construite din piatra naturala. Acest tip de ingradire trebuie sa fie mai degraba simbolic, sa se desfasoare mai putin pe verticala si mai degraba in plan orizontal

ATENTIE
O norma de civilizatie obligatorie spune ca trebuie sa avem relatii cordiale, daca nu chiar amicale, cu vecinii imediati. Respectul pentru proprietate trebuie sa se rasfranga in primul rand asupra proprietatii altora. In felul acesta vom fi, la randul nostru, respectati. Pentru a stabili acest tip de relatii, conditia esentiala este sa stabilim o cale de comunicare permanenta, sa cunoastem obiceiurile si mentalitatile vecinului, sa-i recunoastem dreptul de a se manifesta liber si sa negociem cu calm si intelepciune orice neintelegere
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul