x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vizitand bisericile fortificate din Transilvania

Vizitand bisericile fortificate din Transilvania

28 Dec 2006   •   00:00

Raspandite in toata Transilvania, reprezinta cel mai mare grad de complexitate arhitecturala vernaculara din Romania.

CLADIRI DE PATRIMONIU

Raspandite in toata Transilvania, reprezinta cel mai mare grad de complexitate arhitecturala vernaculara din Romania.
Trebuie spus de la inceput ca, odata luata hotararea de a descoperi bisericile fortificate ale sasilor, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, intrucat vizitarea lor presupune un itinerariu destul de complicat si un mijloc de transport propriu. Ghidul tiparit te ajuta cu indicatii de genul "cotind la dreapta dupa 2 km veti intalni un indicator" sau "la ceva mai putin de o jumatate de ora de mers veti zari".

Mai nimic nu semnalizeaza aceste impresionante monumente, unele dintre ele pe lista UNESCO. Lipsa indicatorilor, a semnalului in orice retea de telefonie mobila si drumurile aflate intr-o stare proasta sunt amanunte ce fac parte din farmecul acestor locuri. "Preferam sa lasam drumul de acces, de 7 km, in starea actuala, de pamant cu piatra si zgura, deoarece este un bun filtru pentru turistii nepoftiti. Sa vina aici numai cei cu adevarat interesati, pentru care soseaua de tara este in sine o atractie", spune Caroline Fernolend, primar al satului Viscri.

800 de ani de istorie. De-a lungul timpului, comunitatile sasesti din Transilvania s-au aflat intr-un permanent exil autoimpus, fie el geografic, religios sau etnic, reusind astfel sa isi pastreze modul de viata. Acum sasii s-au dus care incotro, iar mostenirea lor risca sa dispara. Satenii de astazi, indiferent de etnie, sunt prea putin interesati de istoria acestor locuri si par sa nu inteleaga fascinatia tuturor fata de aceste monumente, multe aflate intr-o stare avansata de degradare.

O arhitectura a diferentelor. Vizitand asezarile saxone, ramai profund impresionat de austeritatea si masivitatea bisericilor fortificate. Cu adevarat deosebit este faptul ca fiecare din cele 150 de biserici astazi inca in picioare este unica, nici una nu seamana cu alta, ceea ce le confera o si mai mare valoare culturala. Toate aceste cladiri ascund comori de arta, iar vizitarea lor aduce multe satisfactii, pentru ca intotdeauna exista tentatia de a le descoperi secretele, si anume partile initiale ale constructiei, fragmentele pretioase de fresca din secolele XIV-XV ascunse sub tencuiala in urma Reformei. La fel de valoroase sunt sculpturile din piatra si din lemn sau mobilierul, decorat uneori cu vechi motive populare, ca si obiectele din metal, lucrate in relief, opere ale maestrilor aurari si argintari din orasele medievale transilvanene.

Ziduri triple de incinta, turnuri, orologii, pasaje secrete, portaluri si bolti gotice sculptate in piatra, bisericile fortificate ale sasilor ofera o remarcabila lectie de istorie. O astfel de calatorie se dovedeste a fi o sursa de meditatie, fantezie si improvizatie.

Multumiri Mioritics pentru materialele puse la dispozitie. www.bisericifortificate.com
"Aproape ca nu exista biserica sateasca din incinta careia sa lipseasca un turn care la prima vedere pare la fel ca si celelalte turnuri. Dar in cea mai mare parte a anului acesta era plin cu slanina. Bucatile de slanina afumata atarnau in carlige, fiecare purtand in partea de jos, acolo de unde se taie, stampila proprietarului. Caci la gramada nu inseamna intotdeauna la comun. Fiecare familie isi avea un spatiu rezervat in turn si propriul semn distinctiv, pe care il marca pe bucatile de slanina care ii apartineau. Gospodarul venea duminica, caci in timpul saptamanii turnul era incuiat, taia o bucata din slanina lui, apoi stampila locul taierii, asa incat nu mai putea sa taie de acolo o mana straina. Chiar daca eventualul hot ar fi tacut malc, furtul nu ar fi putut trece neobservat, si asta se pare ca era destul pentru siguranta proprietarilor si bunul mers al randuielii sasesti."

Apold
"Dupa toate probabilitatile, biserica fortificata din Apold dateaza din secolul al XIII-lea. Fortificatia are o incinta dubla si neregulata din secolele XV-XVI." Intrarea principala in incinta se face prin Turnul Ovazului, inalt de trei niveluri, a fost folosit ca spatiu de depozitare, dar principala functiune era una defensiva.

Darjiu
"Construita initial in stil romanic, biserica din Darjiu a fost transformata in a doua jumatate a secolului al XV-lea. Incinta este de plan patrat. Curtinele sale au o inaltime de 5 metri si sunt prevazute cu bastioane." Aici intalnim, de asemenea, un valoros ansamblu de pictura murala, in parte distrus.
Copsa Mare se afla la numai 15 minute de mers pe jos de Biertan. Aici se organizau targurile saptamanale si cel anual de Sfantul Bartolomeu. In 1283, documentele vorbesc despre o biserica. Lucrarile de extindere ale bisericii actuale s-au incheiat in 1519. Avariata de cutremurul din 1802, a cunoscut lucrari de consolidare si modificari interioare
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul