x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 10 beneficii ale chefirului asupra sănătății. De ce trebuie să-l consumi în fiecare zi

10 beneficii ale chefirului asupra sănătății. De ce trebuie să-l consumi în fiecare zi

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2023   •   17:30
10 beneficii ale chefirului asupra sănătății. De ce trebuie să-l consumi în fiecare zi

Chefirul se obține printr-un proces de fermentație și are beneficii nebănuite asupra sănătății.

Conținutul său nutritiv este asemănător cu al iaurtului grecesc dar un nivel mai ridicat de probiotice. Acesta conține mai multe vitamine și proteine decât kombucha, respectiv calciu, vitamina A, proteine, sodiu, grăsimi, fibre și alți carbohidrați.

Antibacterian

Chefirul are proprietăți antibacteriene, ajutând la reducerea unor microorganisme dăunătoare, precum helicobacter pylori, salmonella typhi, escherichia coli șsau streptococcus aureus, potrivit HealthifyMe.

Anticancerigen

Mai mult, proteinele și polizaharidele din compoziție pot acționa direct asupra celulelor canceroase.

Antiinflamator

Totodată, are și efecte antiinflamatoare asupra organismului, ajutând la combaterea astmului bronșic alergic.

Sănătatea oaselor

Chefirul este o sursă importantă de calciu și vitamina K2, două substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății oaselor.

Sănătatea pielii

Acest produs lactat susține sănătatea pielii, diminuează petele pigmentare, ajută la vindecarea cicatricilor, arsurilor și eczemelor. Membranele celulare și metaboliții bacterieni din probiotice au un rol major în îmbunătățirea sănătății pielii. Acești compuși contribuie și la întărirea barierei pielii și la prevenirea dezvoltării altor microorganisme.

Sănătatea ficatului

Sindromul de ficat gras apare atunci când există o creștere a acumulării de grăsime în interiorul și în jurul ficatului. Chefirul poate reduce depunerea de grăsime din jurul ficatului.De asemenea, poate scădea depunerea de colesterol și trigliceride din interiorul ficatului prin îmbunătățirea metabolismului lipidelor din organism. Prin urmare, diminuează depunerea excesivă de grăsime în întregul corp. Ajută și la menținerea sănătății organelor.

Sănătatea mușchilor

Proteinele au un rol esențial în dezvoltarea și repararea mușchilor, scrie  Cleveland Clinic. Asigură mai multe proteine decât ouăle, conține concentrații ridicate de magneziu, o substanță importantă pentru mobilitatea mușchilor, precum și fosfor, care îndeplinește un rol major în dezvoltarea și repararea țesuturilor.

Sănătatea digestivă

Intestinul are un microbiom specific de bacterii care îi menține sănătatea. Chefirul reprezintă o sursă importantă de probiotice. Acestea sunt bacterii sănătoase prezente în anumite alimente, precum chefirul, iaurtul, laptele bătut, care sprijină digestia. Probioticele au un rol antiinflamator, sintetizează vitaminele, îmbunătățesc absorbția substanțelor nutritive. Probioticele din chefir pot elimina mutagenii și agenții cancerigeni din organism. 

Sănătatea inimii

Beneficiile consumului de chefir includ reducerea colesterolului și triacilglicerolului seric din sânge, două grăsimi nesănătoase care se pot acumula în artere și pot provoca blocaje. Probioticele din chefir pot îmbunătăți metabolismul grăsimilor în organism. Acestea contribuie la formarea acizilor biliari care digeră și metabolizează grăsimile. Prin reducerea grăsimilor nesănătoase din organism, scade riscul de a dezvolta probleme cardiace asociate stilului de viață.

Sănătatea rinichilor

Chefirul poate reduce cantitatea de acid uric și creatinină din organism. Probioticele din chefir pot consuma și degrada deșeuri toxice, precum acidul uric și creatinina. Acest lucru poate fi benefic pentru ameliorarea insuficienței renale, potrivit medicool.ro. 

×
Subiecte în articol: chefir sanatate